MATH PRACTICE QUIZ FOR GRADE 4

Problem 1 :

Divide 7 by 1/5

(A) 85               (B) 38              (C) 35

Solution :

=  7 by 1/5

=  7/(1/5)

=  7⋅5

=  35

Problem 2:

Simplify 5/6 ÷ (15/18   6/9)

(A) 1/2               (B) 3/2           (C) 1/5

Solution :

5/6 ÷ (15/18   6/9)

  =  5/6  ÷ (5/9)

  =  (5/6) ⋅ (9/5)

  =  3/2

So, the answer is 3/2.

Problem 3 :

1/3 of the population of a village are the farmers. If the number of others is 1120, find the total population of the village.

(A) 1530               (B) 1680          (C) 1245

Solution :

Let x be the total population

1/3 of x  =  Number of farmers

Number of farmer + other  =  Total population

1/3 of x + 1120  =  x

x/3 + 1120  =  x

x-x/3  =  1120

2x/3  =  1120

x  =  1120(3/2)

x  =  1680

So, the total population is 1680.

Problem 4 :

Convert 40% into decimal fraction.

(A) 0.25              (B) 0.04                (C) 0.1

Solution :

40%  =  40/100

=  0.04

Problem 5 :

12% of the books in a public library are mathematics books. If there are 92,000 books in the library, determine the number of mathematics books.

 (A) 11040               (B) 12000               (C) 15400

Solution :

Number of English books in the library is 

=  12% of the total books

=  0.12 ⋅ 92000

=  11040

So,the number of English books in the library is 11040. 

Problem 6 :

The present age of a father is 42 and the age of his son is 6. What is the ratio of the father's age to the son's age?

(A) 7:5              (B) 7:1            (C) 2:1

Solution :

Age of father  =  42

Age of his son  =  6

Required ratio is 42 : 6

  =  7 : 1

So, the required ratio is 7 : 1

Problem 7 :

10 boys are in the school cub group. Their ages are

8, 9, 8, 10, 9, 10, 9, 9, 8, 10.

What is the average age of the group ?

(A) 9              (B) 2            (C) 13

Solution :

8 is repeating 3 times.

9 is repeating 4 times.

10 is repeating 3 times.

Average  =  Sum of numbers / Total number of items

  =  [3(8) + 4(9) + 3(10)] / 10

  =  (24+36+30)/10

  =  90/10

  =  9

Problem 8 :

A train covers 20 km in 6 hours. How much time will it take to cover 360 km ?

 (A) 1064 km               (B)  1056 km           (C) 1836 km

Solution :

Distance covered  =  399 km, Time taken  =  6 hours

Time  =  Distance / Speed

Speed =  399/6

Distance covered in 16 hours  =  Time ⋅ Speed

  =  16 ⋅ (399/6)

  =  1064

Problem 9 :

Find the number of days from August 15 to October 2 of the same year.

 (A) 48               (B) 32           (C) 18

Solution :

August  =  15 days

September  =  31

October  =  2

Total number of days  =  15 + 31 + 2

  =  48 days

So, the total number is days is 48 days.

Problem 10 :

Change 3 weeks 3 days and 12 hours into hours.

 (A) 125 hours         (B) 588 hours       (C) 250 hours

Solution :

1 week  =  7 days

1 day  =  24 hours

3 week  =  21 days

Total number of days  =  21 + 3 

  =  24 days

Number of hours  =  24 (24)  ==>  576

576 + 12  =  588 hours

So, the required number of hours is 588.

4th Grade Math Worksheet

4th grade math worksheet 1

4th grade math worksheet 2

4th grade math worksheet 3

4th grade math worksheet 4

4th grade math worksheet 5

4th grade math worksheet 6

4th grade math worksheet 7

4th grade math worksheet 8

4th grade math worksheet 9

4th grade math worksheet 10

4th grade math worksheet 11

4th grade math worksheet 12

Answers

1. 35 

2. 3/2

3. 1680

4. 0.4

5. 11040

6. 7:1

7. 9

8. 3 hours

9. 48

10. 588 hours

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Multiplicative Inverse Worksheet

    Jan 19, 22 09:34 AM

    Multiplicative Inverse Worksheet

    Read More

  2. Multiplicative Inverse

    Jan 19, 22 09:25 AM

    Multiplicative Inverse - Concept - Examples

    Read More

  3. Graphing Linear Functions Worksheet

    Jan 19, 22 08:24 AM

    Graphing Linear Functions Worksheet

    Read More