TIME DISTANCE SPEED PROBLEMS WITH SOLUTIONS PDF

About time distance speed problems with solutions pdf

On this web page "Time distance speed problems with solutions pdf", you can get problems on time distance and speed with solutions and step by step explanation. Because problems on speed distance and time play a major role in quantitative aptitude test. It is bit difficult to score marks in competitive exams without knowing the shortcuts related to speed distance and time.

Please click here to download time distance speed problems with solutions pdf

Practice questions on speed distance and time

Question : 1

If a person drives his car in the speed 50 miles per hour, how far can he cover  in 2.5 hours

Solution :

The speed is 50 miles per hour.

The distance covered in 1 hour = 50 miles

Then, the distance covered in 2.5 hours is

= 50x2.5 miles

= 125 miles

Question : 2

If a person travels at a speed of 40 miles per hour. At the same rate, how long will he take to cover 160 miles distance ?

Solution :

Speed = 40 miles per hour.

Distance to be covered = 160 miles

Time = ?

Time = Distance / Speed

Time = 160 / 40

Time = 4 hours

Question : 3

A person travels at a speed of 60 miles per hour. How far will he travel in 4.5 hours?

Solution :

The speed is 60 miles per hour.

The distance covered in 1 hour = 60 miles

Then, the distance covered in 4.5 hours is

= 60x4.5 miles

= 270 miles

Question : 4

A person travels at a speed of 60 kms per hour. Then how many meters can he travel in 5 minutes?

Solution :

The speed is 60 kms per hour.

The distance covered in 1 hour = 60 kms or 60000 meters

That is, the distance covered in 60 min = 60000/60 = 1000 m

Then, the distance covered in 5 minutes is

= 1000x5 

= 5000 meters

Question : 5

A person covers 108 kms in 3 hours. What is his speed in meter per second?

Solution :

108 kms = 108x1000 = 108000 meters

3 hours = 3x60x60 = 10800 seconds

Speed = Distance / Time 

Speed = 108000 / 10800

Speed = 10 meter per second

Question : 6

A person covers 90 kms in 2 hours 30 minutes. Find the speed in meter per second.

Solution :

90 kms = 90x1000 = 90000 meters

2 hours 30 minutes = 150 min  = 150x60 = 9000 seconds

Speed = Distance / Time 

Speed = 90000 / 9000

Speed = 10 meter per second

Question : 7

A person travels at the rate of 60 miles per hour and covers 300 miles in 5 hours. If he reduces his speed by 10 miles per hour, how long will he take to cover the same distance ?

Solution :

Original speed = 60 miles per hour.

If the speed is reduced by 10 miles per hour,

then the new speed = 50 miles per hour

Distance to be covered = 300 miles

Time = Distance / Speed

Time = 300 / 50

Time = 6 hours

Question : 8

A person travels 50 kms per hour. If he increased his speed by 10 kms per hour, how many minutes will he take to cover 7500 meters?

Solution :

Speed = 50 kms per hour

If the speed is increased by 10 kms per hour,

then the new speed = 60 kms per hour

So, distance covered in 1 hour = 60 kms

Then, distance covered in 60 minutes = 60000 meters

Distance covered in 1 minute = 1000 meters

Then new speed = 1000 meter per minute

Distance to be covered = 7500 meters

Time = Distance / Speed = 7500 / 1000

Time = 7.5 minutes or 7 minutes 30 seconds

Question : 9

A person can travel at the speed of 40 miles per hour. If he increases his speed by 50%, how long will he take to cover 330 miles?

Solution :

Original speed = 40 miles per hour

If the speed is increased by 50%,

then the new speed = 150 % of 40 = 60 miles per hour

Distance to be covered = 330 miles

Time = Distance / Speed

Time = 330 / 60

Time = 5.5 hours or 5 hours 30 minutes

Question : 10

A person speed at a rate of 40 kms per hour. If he increases his speed by 20%, what is his new speed in meter per minute?

Solution :

Original speed = 40 kms per hour

If the speed is increased by 20%,

then the new speed = 120 % of 40 = 48 kms per hour

That is, distance covered in 1 hour = 48 kms

(or) Distance covered in 60 minutes = 48000 meters

(or) Distance covered in 1 minute = 800 meters

Hence, the speed = 800 meters per minute

The problems given on this page would be much useful to the students who study this topic in their regular school math. You can get all the problems explained above pdf document named "Time distance speed problems with solutions pdf".

This "Time distance speed problems with solutions pdf " would also be useful to the people who want to learn shortcuts on speed distance and time

Please click here to download time distance speed problems with solutions pdf


HTML Comment Box is loading comments...