**Math reasonableness worksheets :**

Worksheets on Math reasonableness are much useful to the people who would like to practice problems on estimation to check that the answer for a Math problem is reasonable.

1. Delia bought 3.8 pounds of peppers. The peppers cost $1.99 per pound. What was the total cost of Delia’s peppers ?

2. Blades of grass grow 3.75 inches per month. If the grass continues to grow at this rate, how much will the grass grow in 6.25 months ?

3. Chan Hee bought 3.4 pounds of cheese that cost $6.95 per pound. How much did he spend on cheese ?

4. Adita earns $9.40 per hour working at an animal shelter. How much money will she earn for 18.5 hours of work ?

**Problem 1 :**

Delia bought 3.8 pounds of peppers. The peppers cost $1.99 per pound. What was the total cost of Delia’s peppers ?

**Solution :**

**The peppers cost $1.99 per pound.**

**To find the cost of 3.8 pounds, we have to multiply 1.99 and 3.8 as given below. **

If we round the answer 7.562 to the nearest hundredth, we get 7.56

**Hence, the cost of 3.8 pounds of peppers is $7.56.**

Now, let us estimate to check whether our answer is reasonable.

Round 1.99 to the nearest whole number.

That is, 2

Round 3.8 to the nearest whole number.

That is, 4

Multiply the whole numbers 2 and 4.

That is,

2 x 4 = 8

The answer is reasonable. Because 8 is close to 7.56

**Problem 2 :**

Blades of grass grow 3.75 inches per month. If the grass continues to grow at this rate, how much will the grass grow in 6.25 months ?

**Solution :**

**Blades of grass in one month = 3.75 inches.**

**To find the amount grass grown in 6.25 months, we have to multiply 3.75 and 6.25 as given below. **

**Hence, the grass will grow 23.4375 inches in 6.25 months.**

Now, let us estimate to check whether our answer is reasonable.

Round 3.75 to the nearest whole number.

That is, 4

Round 6.25 to the nearest whole number.

That is, 6

Multiply the whole numbers 4 and 6.

That is,

4 x 6 = 24

The answer is reasonable. Because 24 is close to 23.4375

**Problem 3 :**

Chan Hee bought 3.4 pounds of cheese that cost $6.95 per pound. How much did he spend on cheese ?

**Solution :**

**The cost of one pound of cheese = $6.95**

**To find the cost of 3.4 pounds of cheese, we have to multiply 3.4 and 6.95.**

**3.4 x 6.95 = 23.63**

**Hence, the cost of 3.4 pounds of cheese is $23.63**

Now, let us estimate to check whether our answer is reasonable.

Round 3.4 to the nearest whole number.

That is, 3

Round 6.95 to the nearest whole number.

That is, 7

Multiply the whole numbers 3 and 7.

That is,

3 x 7 = 21

The answer is reasonable. Because 21 is close to 23.63

**Problem 4 :**

Adita earns $9.40 per hour working at an animal shelter. How much money will she earn for 18.5 hours of work ?

**Solution :**

**Earning in one hour = $9.40**

**To find the earning of 18.5 hours, we have to multiply 18.5 and 9.40**

**18.5 x 9.4 = 173.90**

**Hence, the earning for 18.5 hours is $173.90**

Now, let us estimate to check whether our answer is reasonable.

Round 18.5 to the nearest whole number.

That is, 19

Round 9.40 to the nearest whole number.

That is, 9

Multiply the whole numbers 19 and 9.

That is,

19 x 9 = 171

The answer is reasonable. Because 171 is close to 173.90

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Math reasonableness worksheets".

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Math reasonableness worksheets", please click here

Apart from "Math reasonableness worksheets", if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

HTML Comment Box is loading comments...

**WORD PROBLEMS**

**HCF and LCM word problems**

**Word problems on simple equations **

**Word problems on linear equations **

**Word problems on quadratic equations**

**Area and perimeter word problems**

**Word problems on direct variation and inverse variation **

**Word problems on comparing rates**

**Converting customary units word problems **

**Converting metric units word problems**

**Word problems on simple interest**

**Word problems on compound interest**

**Word problems on types of angles **

**Complementary and supplementary angles word problems**

**Markup and markdown word problems **

**Word problems on mixed fractrions**

**One step equation word problems**

**Linear inequalities word problems**

**Ratio and proportion word problems**

**Word problems on sets and venn diagrams**

**Pythagorean theorem word problems**

**Percent of a number word problems**

**Word problems on constant speed**

**Word problems on average speed **

**Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree**

**OTHER TOPICS **

**Time, speed and distance shortcuts**

**Ratio and proportion shortcuts**

**Domain and range of rational functions**

**Domain and range of rational functions with holes**

**Graphing rational functions with holes**

**Converting repeating decimals in to fractions**

**Decimal representation of rational numbers**

**Finding square root using long division**

**L.C.M method to solve time and work problems**

**Translating the word problems in to algebraic expressions**

**Remainder when 2 power 256 is divided by 17**

**Remainder when 17 power 23 is divided by 16**

**Sum of all three digit numbers divisible by 6**

**Sum of all three digit numbers divisible by 7**

**Sum of all three digit numbers divisible by 8**

**Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4**

**Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits**