CONVERTING BETWEEN LOGARITHMIC AND EXPONENTIAL FORMS

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

In this section, you will learn the following two conversions. 

(i) Logarithmic to exponential form.

(ii) Exponential to logarithmic form.

Logarithmic to Exponential Form

log a m = x -----> m = ax

Exponential to Logarithmic Form

xy = k -----> y = logxk

Example 1 :

Convert the following to exponential form : 

log464  =  3

Solution :

64  =  43

Example 2 :

Convert the following to exponential form : 

log5(1/25)  =  -2

Solution :

1/25  =  5-2

Example 3 :

Convert the following to exponential form : 

log√39  =  4

Solution :

9  =  (√3)4

Example 4 :

Convert the following to exponential form : 

log100.1 =  -1

Solution :

0.1  =  10-1

Example 5 :

Convert the following to exponential form : 

log0.58  =  -3

Solution :

8  =  0.5-3

Example 6 :

Convert the following to logarithmic form : 

1/1296  =  6-4

Solution :

log6(1/1296)  =  -4

Example 7 :

Convert the following to logarithmic form : 

 (1/81)3/4  =  1/27

Solution :

3/4  =  log(1/81)(1/27)

Example 8 :

Convert the following to logarithmic form : 

 (13)-1  =  1/13

Solution :

-1  =  log13(1/13)

Example 9 :

Convert the following to logarithmic form : 

 8-2/3  =  1/4

Solution :

-2/3  =  log8(1/4)

Example 10 :

Convert the following to logarithmic form : 

10-1  =  0.1

Solution :

-1  =  log10(0.1)

Example 11 :

Solve for x :

log2x  =  1/2

Solution :

log2x  =  1/2

Convert to exponential form. 

x  =  21/2

x  =  √2

Example 12 :

Solve for x :

log1/5x  =  3

Solution :

log1/5x  =  3

Convert to exponential form. 

x  =  (1/5)3

x  =  13/53

x  =  1/125

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

About Us  |  Contact Us  |  Privacy Policy

©All rights reserved. onlinemath4all.com

onlinemath4all_official_badge1.png

Recent Articles

  1. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Sep 29, 26 12:20 PM

    digitalsatmath444.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Read More

  2. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Sep 07, 26 11:23 AM

    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Read More

  3. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 15)

    Aug 23, 26 12:24 PM

    digitalsatmath441.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 15)

    Read More