CLASSIFY POLYNOMIALS BY DEGREE

About "Classify polynomials by degree"

Classify polynomials by degree :

Here we are going to see how to classify polynomials by degree.

Constant Polynomial

A polynomial of degree zero is called a constant polynomial.

General form : p(x) = c, where c is a real number.

Linear Polynomial

A polynomial of degree one is called a linear polynomial.

General form : p(x) = ax+b, where a and b are real numbers and a  0.

Quadratic Polynomial

A polynomial of degree two is called a quadratic polynomial.

General form: p(x) = ax2 + bx + c where a, b and c are real numbers and a   0.

Cubic Polynomial

A polynomial of degree three is called a cubic polynomial.

General form : p(x) = ax3 + bx2 + cx + d  where a,b,c and d are real numbers and a   0.

Let us look into some example problems based on the concept.

Example 1 :

Classify the following polynomial based on degree

x3 - x2

Solution :

Degree of the given polynomial is 3.

Hence it is cubic polynomial.

Example 2 :

Classify the following polynomial based on degree

3x2 + 2x - 1

Solution :

Degree of the given polynomial is 2.

Hence it is quadratic polynomial.

Example 3 :

Classify the following polynomial based on degree

y + 3

Solution :

Degree of the given polynomial is 1.

Hence it is linear polynomial.

Example 4 :

Classify the following polynomial based on degree

4x3

Solution :

Degree of the given polynomial is 3.

Hence it is cubic polynomial.

Example 5 :

Classify the following polynomial based on degree

(5/2)y2 + 1

Solution :

Degree of the given polynomial is 2.

Hence it is quadratic polynomial.

Example 6 :

Classify the following polynomial based on degree

√3x + 1

Solution :

Degree of the given polynomial is 1.

Hence it is linear polynomial.

Example 7 :

Classify the following polynomial based on degree

7

Solution :

Degree of the given polynomial is 0.

Hence it is constant polynomial.

Example 8 :

Classify the following polynomial based on degree

y3 + 3y

Solution :

Degree of the given polynomial is 3.

Hence it is cubic polynomial.

Related topics

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Classifying polynomials by degree". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Classify polynomials by degree"

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...