CLASSIFY POLYNOMIALS BY NUMBER OF TERMS

About "Classify polynomials by number of terms"

Classify polynomials by number of terms :

Here we are going to see how to classify polynomials by degree.

Monomial

Polynomials which have only one term are known as monomials.

Binomial

Polynomials which have only two terms are called as  binomials.

Quadratic Polynomial

Polynomials which have only three terms are named as trinomials.

Let us look into some example problems based on the concept.

Example 1 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

x3 - x2

Solution :

The given polynomial is having only two terms.

Hence it is known as binomial.

Example 2 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

5x

Solution :

The given polynomial is having only one term.

Hence it is known as monomial.

Example 3 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

4x4 + 2x3 + 1

Solution :

The given polynomial is having three term.

Hence it is known as trinomial.

Example 4 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

4x3

Solution :

The given polynomial is having only one term.

Hence it is known as monomial.

Example 5 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

x + 2

Solution :

The given polynomial is having only two terms.

Hence it is known as binomial.

Example 6 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

y20 + y18 + y2

Solution :

The given polynomial is having  three terms.

Hence it is known as trinomial.

Example 7 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

u23 - u4

Solution :

The given polynomial is having  two terms.

Hence it is known as binomial.

Example 8 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

u3 - 2u2

Solution :

The given polynomial is having  two terms.

Hence it is known as binomial.

Example 9 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

3x2

Solution :

The given polynomial is having  only one term.

Hence it is known as monomial.

Example 10 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

-7

Solution :

The given polynomial is having  only one term.

Hence it is known as monomial.

Example 11 :

Classify the following polynomial based on the number of terms

4x

Solution :

The given polynomial is having  only one term.

Hence it is known as monomial.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Classify polynomials by number of terms". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Classify polynomials by number of terms"

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...