ADDING AND SUBTRACTING RATIONAL EXPRESSIONS EXAMPLES WITH ANSWERS

About "Adding and subtracting rational expressions examples with answers"

On the webpage "adding and subtracting rational expressions examples with answers" we are going to see some example problem to understand how to add or subtraction rational expressions.

Steps involved in adding and subtracting rational expressions 

Step 1 :

Check whether the denominators of two rational expressions are same.

If it is same, then put only one common denominator and combine the numerators.

Step 2 :

If the denominators are not same, then we need to take L.C.M for that we need to factor them into linear factor.

Step 3 :

After taking L.C.M the denominator will become same. So, put only one denominator and combine the numerators.

Adding rational expressions with like denominators

Question 1 :

Simplify [(x+2)/(x+3)] + [(x-1)/(x+3)]

Solution :

Since the denominators are same, we put only one denominator and we combine the numerators.

Adding rational expressions with unlike denominators

Question 2 :

Simplify [(x+1)/(x-1)²] + [1/(x+1)]

Solution :

To make the denominator same, we need to take L.C.M

More examples of adding rational expressions with different denominators

Question 3 :

Simplify [x³/(x - 2)] + [8/(2-x)]

Solution :

          = [x³/(x - 2)] + [8/(2-x)]

          = [x³/(x - 2)] - [8/(x-2)]

           = [ (
x³  - 8)/(x - 2) ]

comparing x³  - 8 with the algebraic identity a³ - b³ = (a - b) (a² + ab+ b²),we get

            = (x - 2) (x² + x(2) + 2²)/(x - 2)

            = (x² + 2 x + 4)

Let us see the next example problem on "Adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 4 :

Simplify (x + 2)/(x² + 3 x + 2)] + (x - 3)/(x² - 2 x - 3)

Solution :

      = [(x + 2)/(x² + 3 x + 2)] + [(x - 3)/(x² - 2 x - 3)]

(x² + 3 x + 2) = (x + 1) (x +  2)

(x² - 2 x - 3) = (x - 3) (x + 1)

Let us see the next example problem on "Adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 5 :

Simplify [(x² - x - 6)/(x² - 9)] + [(x² + 2 x - 24)/(x² - x - 12)]

Solution :

           = [(x² - x - 6)/(x² - 9)] + [(x² + 2 x - 24)/(x² - x - 12)]

(x² - x - 6) = (x - 3) (x + 2)

by comparing (x² - 9) with the algebraic identity (a² - b²) = (a + b) (a - b),we get

  (x² - 3²) = (x + 3)(x - 3)

(x² + 2 x - 24)  =  (x + 6) (x - 4)

(x² - x - 12)  =  (x - 4) (x + 3)

Let us see the next example problem on "adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 6 :

Simplify [(x - 2)/(x² - 7 x + 10)] + [(x + 3)/(x² - 2 x - 15)]

Solution :

      = [(x - 2)/(x² - 7 x + 10)] + [(x + 3)/(x² - 2 x - 15)]

(x² - 7 x + 10) = (x - 2 ) (x - 5)

(x² - 2 x - 15) = (x - 5) (x + 3)

Example of subtracting rational expressions

Question 7 :

Simplify [(2x²-5x+3)/(x²-3x+2)]-[(2x²-7x-4)/(2x² - 3 x - 2)]

Solution :

          = [(2x²-5x+3)/(x²-3x+2)]-[(2x²-7x-4)/(2x² - 3 x - 2)]

Let us see the next example problem on "adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 8 :

Simplify [(x²-4)/(x²+6x+8)]-[(x²-11x+30)/(x²-x - 20)]

Solution :

      = [(x²-4)/(x²+6x+8)]-[(x²-11x+30)/(x²-x - 20)]

(x²-2²) = (x + 2) (x - 2)

(x²+ 6 x + 8) = (x + 2) (x + 4)

(x²-11x+30) = (x - 6) (x - 5)

(x²-x - 20) = (x - 5) (x + 4)

Let us see the next example problem on "adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 9 :

Simplify [(2x + 5)/(x + 1)] + [(x² + 1)/(x² - 1)] - [(3x - 2)/(x - 1)]

Solution :

Let us see the next example problem on "adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 10 :

Simplify [1/(x²+3x+2)] + [1/(x²+5x+6)] - [2/(x²+4x+3)]

Solution :

(x²+3x+2) = (x + 1) (x + 2)

(x²+5x+6) = (x + 2)(x + 3)

(x²+4x+3) = (x + 3) (x + 1)

  =  0

Let us see the next example problem on "adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 11 :

Which rational expression should be added to (x³-1)/(x²+2) to get (3x³ + 2x² + 4)/(x² + 2)?

Solution :

let the required rational expression be p (x)

[(x³-1)/(x²+2)]  + p (x)  =  (3x³ + 2x² + 4)/(x² + 2)

p (x)  =  [(3x³ + 2x² + 4)/(x² + 2)] - [(x³-1)/(x²+2)]

=  [(3x³ + 2x² + 4) - (x³-1)]/(x² + 2)

=  (3x³ - x³ + 2x² + 4 + 1)/(x² + 2)

=  (2 x³ + 2 x² + 5)/(x² + 2)

Let us see the next example problem on "adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 12 :

Which rational expression should be subtracted from (4x³ - 7 x² + 5)/(2x - 1) to get 2x² - 5x + 1?

Solution :

 let p(x) be the required rational expression

 [(4x³ - 7 x² + 5)/(2x - 1)] - p(x) = 2x² - 5x + 1

    [(4x³ - 7 x² + 5)/(2x - 1)] - (2x² - 5x + 1) = p(x)

  p(x) = [(4x³ - 7 x² + 5) - (2x² - 5x + 1)(2x - 1)]/(2x - 1)

Let us see the next example problem on "adding and subtracting rational expressions examples with answers".

Question 13 :

If P = x/(x + y) Q = y/(x + y), then find

[1/(P-Q)] - [2Q/(P²-Q²)]

Solution :

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Adding and subtracting rational expressions examples with answers". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Adding and subtracting rational expressions examples with answers",please click here

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...