WORD PROBLEMS ON LINEAR EQUATIONS AND INEQUALITIES

Problem 1 :

Polly has $210 in her checking account. After writing a check for tickets to a concert, she has less than $140 in her account but she is not overdrawn. If each ticket cost $35, how many tickets could she have bought?

Solution :

Let x be the number of ticket he buys.

Since he is not overdrawn, after he spent amount for concert, he will have the balance more than 0.

 210-35x < 140

Subtract 210 everywhere.

0-210)  210-35x < 140

-210  -35x < 70

Divide by -35 everywhere.

 -x < 2

Divide by -1, we get

2 < x ≤ 6

The possible number of tickets are 3, 4, 5 and 6.

Problem 2 :

Find all positive integers that are solutions of the inequality 4n+7 < 27.

Solution :

Step 1:

Subtract 7 from both sides.

4n+7-7 < 27-7

4n < 20

Step 2:

Divide both sides by 4.

4n/4 < 20/4

n < 5

n = 1, 2, 3, 4 

Problem 3 :

peter had 156 cents in coins. After he bought 3 packs of gum he had no more than 9 cents left. What is the minimum cost of gum?

Solution :

No more than, so ≤.

156-3g ≤ 9

Subtract 9 from both sides.

156-3g-9 ≤ 9-9

147-3g ≤ 0

-3g ≤ -147

Divide by -3 on both sides.

-3g/-3 ≤ -147/-3

g ≤ 49

minimum cost of gum is 49 cents. 

Problem 4 :

In an algebra class, 3 students are working on a special project and the remaining students are working in groups of five. If there are 18 students in class, how many groups of five are there?

Solution :

3+5g = 18

5g = 18-3

5g = 15

g = 15/5

g = 3

3 groups of five are there. 

Problem 5 :

Andy paid a reservation fee of $8 plus $12 a night to board her cat while she was on vacation. If Andy paid $80 to board her cat, how many nights was Andy on vacation?

Solution :

8+12n = 80

12n =80-8

12n = 72

n = 72/12

n = 6

6 nights was Andy on vacation. 

Problem 6 :

At a parking garage, parking costs $5 for the first hour and $3 for each additional hour or part of an hour. Mr. Kanesha paid $44 for parking on Monday. For how many hours did Mr. Kanesha park his car?

Solution :

Parking cost for the first hour = $5

Additional charge = $3

5+3h = 44

3h = 44-5

3h = 39

h = 39/3

h = 13

13 hours Mr. Kanesha park his car. 

Problem 7 :

Kim wants to buy an azalea plant for $19 and some delphinium plants for $5 each. She wants to spend less than $49 for the plants. At most how many delphinium plants can she buy?

Solution :

19+5d < 49

Subtract 19 from both sides.

19+5d-19 < 49-19

5d < 30

d < 30/5

d < 6

At most 5 delphinium plants can she buy. 

Problem 8 :

To prepare for a tennis match and have enough time for schoolwork. Priscilla can practice no more than 14 hours. If she practices the same length of time Monday through Friday, and then spends 4 hours on Saturday, what is the most she can practice on Wednesday?

Solution :

Let number of hours be h. Accordingly the question, it is no more than 14 hour. So,  ≤ 14h

5d+4h ≤ 14h

Subtract 4 from both sides.

5d+4h-4 ≤ 14h-4

5d ≤ 10

d ≤ 10/5

d ≤ 2

Only 2 hours she can practice on Wednesday.

Apart from the stuff given above if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Trigonometry Word Problems Worksheet with Answers

    Jan 17, 22 10:45 AM

    Trigonometry Word Problems Worksheet with Answers

    Read More

  2. Trigonometry Word Problems with Solutions

    Jan 17, 22 10:41 AM

    Trigonometry Word Problems with Solutions

    Read More

  3. Writing Numbers in Words Worksheet

    Jan 16, 22 11:56 PM

    Writing Numbers in Words Worksheet

    Read More