MATH QUIZ QUESTIONS WITH ANSWERS FOR CLASS 8

Question 1 :

What fraction should be added with -4/9 to get 6/17 ?

(A)   104/163      (B)   136/151       (C)   122/153

Solution :

Let x be the required fraction.

(-4/9) + x  =  6/17

Add both sides by 4/9

x  =  (6/17) + (4/9)  

  =  (54 + 68)/153

  =  122/153

Question 2 :

Find for which value of x is the following equation true ? 44x-7  =  4x - 1

(A) 2            (B) 3             (C) 4

Solution :

Since the bases are same, we may equate the powers.

4x - 7  =  x - 1

Subtract both sides by x

4x - x - 7  =  -1

3x - 7  =  -1

Add both sides by 7

3x  =  -1 + 7

3x  =  6

Divide both sides by 3

x  =  6/3  =  2

Question 3 :

Express 412 x 10-9 in standard form. 

(A) 0.000000412       (B)  412000000

     (C) 4120000

Solution :

Since we have -9, we have to move the decimal point 9 digits towards the left side.

The answer is 0.000000412.

Question 4 :

Find the value of 5x - 6y - 8z, if x  =  2, y  =  3 and z  =  -2.

(A) 5           (B) 8         (C) -18

Solution :

=  5x - 6y - 8z

Applying the values of x, y and z, we get

=  5(2) - 6(3) - 8(-2)

=  10 - 18 + 16

=  26 - 18

=  8

So, the answer is 8.

Question 5 :

A number is 7 times greater than another number. If their sum is 96, find the numbers.

(A) 49, 51          (B) 84, 12         (C) 21, 75

Solution :

Let x and 7x be two numbers 

x + 7x  =  96

8x  =  96

x  =  12

7x  =  7(12)  =  84

So, the required numbers are 12 and 84.

Question 6 :

Which of the following are Pythagorean triplet?

(A) 12, 16, 20    (B) 9, 12, 15     (C) 10, 12, 34

Solution :

To prove the given numbers are in pythagorean triplet, we have to prove that the square of one term is equal to the sum of squares of the other numbers.

First let us take the numbers 12, 16, 20

202  =  162 + 122

400  =  256 + 144

400  =  400

Hence 12, 16, 20 are in pythagorean triplet.

Question 7 :

Which of the following is the cube of the even number?

(A) 343     (B) 729      (C) 1728

Solution :

Cube of a even number is also is even.

So, 1728 is the cube of even number.

Question 8 :

Find the square root of 98464

(A) 272      (B) 242       (C) 212

Solution :

More examples please visit "Square root by long division method"

Hence the answer is 272.

Question 9 :

The sum of two numbers is 80 and their ratio is 3:5.Find the numbers.

(A) 30 and 50     (B) 18 and 30     (C) 21 and 35

Solution :

Let 3x and 5x be two numbers

3x + 5x  =  80

8x  =  80

x  =  80/8  =  10

3x  =  3(10)  =  30

5x  =  5(10)  =  50

So the required numbers are 30 and 50.

Question 10 :

Find the value of x° if the lines AB and CD are parallel to each other

(A)   90°               (B)   123°            (C)   57°

Solution :

<AOB  =  360 - 246  =  114

<ACB  =  <AOB/2

  =  114/2

  =  57°

So, the required angle is 57°.

Answer Key

(1)  122/153

(2)  2

(3)   4.12 x 10-7

(4)  8

(5)  12 and 84

(6)  12, 16, 20

(7)  1728

(8)  272

(9)  30 and 50

(10)  57

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Unit Rates

    Dec 02, 22 04:18 PM

    Unit Rates - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More

  2. Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Dec 02, 22 07:27 AM

    Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Read More

  3. Relation between Radian and Degree

    Dec 02, 22 07:16 AM

    Relation between Radian and Degree

    Read More