IDENTIFY EQUIVALENT LINEAR EXPRESSIONS WORKSHEET

Identify equivalent linear expressions worksheet :

Here we are going to see some practice questions on identifying equivalent linear expressions.

(1)  Identify the equivalent expression of the following 

−10b + b

(A)  -9 + b      (B)  -9b        (C)  -9b² 

(2)  Identify the equivalent expression of the following 

 −x − 3x

(A)  -4 + x      (B)  -4x²        (C)  -4x 

(3)  Identify the equivalent expression of the following 

 −x − 3x

(A)  -4 + x      (B)  -4x²        (C)  -4x 

(4)  Identify the equivalent expression of the following 

 1 + 5v + v

(A)  1 + 6v      (B)  1 + 6v²        (C)  7v 

(5)  Identify the equivalent expression of the following 

5k + 7k

(A)  12 k      (B)  12k²        (C)  5(k + 2)

(6)  Identify the equivalent expression of the following 

 a − 2 + 1 + 4a

(A)  5a - 3      (B)  3a        (C)  5a - 1

Identify equivalent linear expressions worksheet - Solution

Question 1 :

Identify the equivalent expression of the following 

−10b + b

(A)  -9 + b      (B)  -9b        (C)  -9b²  

Solution :

In the above expression both terms are having the same variable with same power. So both are like terms.

Since the signs of both terms are different, we have to subtract the smaller number from larger number and put greater number sign for the answer.

-10 b + b   =  -9b

Hence option B is correct.

Question 2 :

Identify the equivalent expression of the following 

 −x − 3x

(A)  -4 + x      (B)  -4x²        (C)  -4x 

Solution :

In the above expression both terms are having the same variable with same power. So both are like terms.

Since the signs of both terms are same, we have to add both numbers and put greater number sign for the answer.

−x − 3x   =  -4x

Hence option C is correct.

Question 3 :

Identify the equivalent expression of the following 

 −x − 3x

(A)  -4 + x      (B)  -4x²        (C)  -4x 

Solution :

In the above expression both terms are having the same variable with same power. So both are like terms.

Since the signs of both terms are same, we have to add both numbers and put greater number sign for the answer.

−x − 3x   =  -4x

Hence option C is correct.

Question 4 :

Identify the equivalent expression of the following 

 1 + 5v + v

(A)  1 + 6v      (B)  1 + 6v²        (C)  7v 

Solution :

In the above expression 5v and v are like terms. So we an combine them.

 1 + 5v + v  =  1 + 6v

Since 1 and 65v are not like terms, we cannot combine them. 

Hence the correct answer is option A.

Question 5 :

Identify the equivalent expression of the following 

5k + 7k

(A)  12 k      (B)  12k²        (C)  5(k + 2) 

Solution :

In the above expression both terms are having the same variable with same power. So both are like terms.

Since the signs of both terms are same, we have to add both numbers and put greater number sign for the answer.

5k + 7k  =  12k

Hence option A is correct.

Question 6 :

Identify the equivalent expression of the following 

 a − 2 + 1 + 4a

(A)  5a - 3      (B)  3a        (C)  5a - 1

Solution :

In the above expression "a" and "4a" are like terms, -2 and 1 are like terms.

  =   a − 2 + 1 + 4a

  =   a + 4a − 2 + 1

  =   5a  − 1

Hence option C is correct.

Apart from the stuff given in this section, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. SAT Math Resources (Videos, Concepts, Worksheets and More)

    Jul 11, 24 05:20 PM

    SAT Math Resources (Videos, Concepts, Worksheets and More)

    Read More

  2. SAT Math Videos (Part - 21)

    Jul 11, 24 05:14 PM

    satmath18.png
    SAT Math Videos (Part - 21)

    Read More

  3. Best Way to Learn Mathematics

    Jul 11, 24 11:59 AM

    Best Way to Learn Mathematics

    Read More