FACTORING QUADRATIC EXPRESSIONS BY SPLITTING THE MIDDLE TERMS

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

A quadratic polynomial is of the form of 

ax2 + bx + c = 0

where a, b, c are real numbers.

How to factor quadratic expressions ?

Step 1 :

Write the product of the coefficient of the first and last term with their signs and the product of the factors equal to that particular value and when we simplify those two we should get the middle term.

Step 2 :

Replace the middle term by the sum of factors.

Step 3 :

Using grouping method, find the factors.

Problem 1 :

2x2 – 9x - 5

Solution :

Step 1 :

Product of factors = -10

Sum of factors = -9

Step 2 :

 (-5) · 2 = -10 and (-5) + 2 = -3 ≠ -9

1 · (-10) = -10 and 1 + (-10) = -9

So, the factors are -10 and 1.

Step 3 :

= 2x2 + 1x – 10x – 5

By grouping,

= (2x2 + 1x) + (-10x – 5)

Step 4 :

By taking the common factor, we get

= x(2x + 1) - 5(2x + 1)

= (x – 5)(2x + 1)

Problem 2 :

3x2 + 5x - 2

Solution :

Step 1 :

Product of factors = -6

Sum of factors = 5

Step 2 :

 (-2) · 3 = -6 and (-2) + 3 = 1 ≠ 5

(-1) · 6 = -6 and (-1) + 6 = 5

So, the factors are -1 and 6.

Step 3 :

= 3x2 - 1x + 6x – 2

By grouping,

= (3x2 - 1x) + (6x – 2)

Step 4 :

By taking the common factor, we get

= x(3x – 1) + 2(3x - 1)

= (x + 2)(3x – 1)

Problem 3 :

3x2 – 5x - 2

Solution :

Step 1 :

Product of factors = -6

Sum of factors = -5

Step 2 :

 (-2) · 3 = -6 and (-2) + 3 = 1 ≠ -5

1 · (-6) = -6 and 1 + (-6) = -5

So, the factors are 1 and -6.

Step 3 :

= 3x2 + 1x - 6x – 2

By grouping,

= (3x2 + 1x) + (-6x - 2)

Step 4 :

By taking the common factor, we get

= x(3x + 1) - 2(3x + 1)

= (x - 2)(3x + 1)

Problem 4 :

2x2 + 3x - 2

Solution :

Step 1 :

Product of factors = -4

Sum of factors = 3

Step 2 :

Finding the factors of product and sum.

(-2) · 2 = -4 and (-2) + 2 = 0 ≠ 3

(-1) · 4 = -4 and (-1) + 4 = 3

So, the factors are -1 and 4.

Step 3 :

= 2x2 - 1x + 4x – 2

By grouping,

= (2x2 - 1x) + (4x – 2)

Step 4 :

By taking the common factor, we get

= x(2x – 1) + 2(2x - 1)

= (x + 2)(2x – 1)

Problem 5 :

2x2 + 3x - 5

Solution :

Step 1 :

Product of factors = -10

Sum of factors = 3

Step 2 :

 (-1) · 10 = -10 and (-1) + 10 = 9 ≠ 3

(-2) · 5 = -10 and (-2) + 5 = 3

So, the factors are -2 and 5.

Step 3 :

= 2x2 - 2x + 5x – 5

By grouping,

= (2x2 - 2x) + (5x – 5)

Step 4 :

By taking the common factor, we get

= 2x(x – 1) + 5(x - 1)

= (x - 1)(2x + 5)

Problem 6 :

5x2 – 14x - 3

Solution :

Step 1 :

Product of factors = -15

Sum of factors = -14

Step 2 :

 (-3) · 5 = -15 and (-3) + 5 = 2 ≠ -14

1 · (-15) = -15 and 1 + (-15) = -14

So, the factors are 1 and -15.

Step 3 :

= 5x2 + x - 15x - 3

By grouping,

= (5x2 + x) + (-15x - 3)

Step 4 :

By taking the common factor, we get

= x(5x + 1) - 3(5x + 1)

 = (x - 3)(5x + 1) 

Problem 7 :

2x2 – 7x + 6

Solution :

= 2x2 – 7x + 6

= 2x2 – 4x - 3x + 6

= 2x (x - 2) - 3(x - 2)

= (2x - 3)(x - 2)

So, the factors are (2x - 3) and (x - 2).

Problem 7 :

5x2 – 14x - 3

Solution :

= 5x2 – 14x - 3

= 5x2 – 15x + 1x  - 3

= 5x (x - 3) + 1(X - 3)

= (5x + 1)(x - 3)

So, the factors are (5x + 1)(x - 3).

Problem 8 :

Length of a rectangle is 4x2 + 12x and the area of the rectangle is 24x4 + 72x3, what is the width of the rectangle.

a)  6    b)  6x    c) 6x2    d) 6x3

Solution :

Area of rectangle = 24x4 + 72x3

Length • width = 24x4 + 72x3

Length = 4x2 + 12x

(4x2 + 12x) • width = 24x4 + 72x3

width = (24x4 + 72x3)/(4x2 + 12x)

Factoring 4x from the numerator denominator, we get

= 4x (6x3 + 18x2)/4x(x + 3)

= (6x3 + 18x2)/(x + 3)

= 6x2 (x + 3) / (x + 3)

= 6x2

So, option c is correct.

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

About Us  |  Contact Us  |  Privacy Policy

©All rights reserved. onlinemath4all.com

onlinemath4all_official_badge1.png

Recent Articles

  1. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 18)

    Oct 30, 26 08:39 PM

    digitalsatmath453.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 18)

    Read More

  2. AP Calculus BC Problems with Solutions

    Sep 30, 26 01:08 PM

    digitalsatmath451.png
    AP Calculus BC Problems with Solutions

    Read More

  3. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Sep 30, 26 01:00 PM

    digitalsatmath444.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Read More