EVEN AND ODD FUNCTIONS

Let f(x) be a function. 

To find whether f(x) is even or odd, we have to replace 'x' by '-x' in f(x). We have to conclude f(x) as even or odd function from the result of f(-x) as shown below.   

1. If f(-x)  =  f(x), then f(x) is even function

2. If f(-x)  =  - f(x), then f(x) is odd function

If f(-x) is neither equal to f(x) nor -f(x), we have to conclude f(x) is neither even nor odd. 

The sum or difference of two even functions is always even. 

The sum or difference of two odd functions is always odd. 

Application

Even though we have many applications of even and odd functions, let us consider the important application of even and odd functions in integral calculus.  

If f(x) is even function, 

If f(x) is odd function, 

Examples

Example 1 : 

Let f(x)  =  x3, is f(x) odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, let us plug x = -x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  (-x)3

f(-x)  =  -x3

f(-x)  =  - f(x)

So, f(x) is odd function.

Example 2 : 

Let f(x)  =  x2  + 2, is f(x) odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  (-x)2 + 2

f(-x)  =  x2 + 2

f(-x)  =  f(x)

So, f(x) is even function.

Example 3 : 

Let f(x)  =  x3 - 2x, is f(x) odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  (-x)3 - 2(-x)

f(-x)  =  -x3 +  2x

f(-x)  =  -(x3 - 2x)

f(-x)  =  -f(x)  

So, f(x) is odd function.

Example 4 : 

Let f(x)  =  5x3 + x2 - 1, is f(x) odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  5(-x)3 + (-x)- 1

f(-x)  =  5(-x3) - x- 1

f(-x)  =  -5x3 - x- 1

f(-x)  =  -(5x3 + x+ 1)

f(-x) can not be expressed as either as f(x) or -f(x).  

So, f(x) is neither even nor odd function.

Example 5 : 

Let f(x)  =  x4 + 2x2  + 5, is f(x) odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  (-x)+ 2(-x)2 + 2

f(-x)  =  x+ 2x2 + 2

f(-x)  =  f(x)

So, f(x) is even function.

Important Note : 

In trigonometric ratios, if we have negative angle, we have to understand that the angle will fall in the IVth quadrant. 

In IVth quadrant, the trigonometric ratios 'cos' and 'sec' are positive and all other trigonometric ratios are negative

Example 6 : 

Is sinx odd or even function ?

Solution : 

Let f(x)  = sinx

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  sin(-x)

Because the angle is negative, it falls in the IVth quadrant. In IVth quadrant "sin" is negative.

So, we have

f(-x)  =  - sinx

f(-x)  =  - f(x)

 f(x) is odd function  

So, sinx is odd function.

Example 7 : 

Is cosx odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  cos(-x)

Because the angle is negative, it falls in the IVth quadrant. In IVth quadrant "cos" is positive.

So, we have

f(-x)  =  cosx

f(-x)  =  f(x)

f(x) is even function

So, cosx is even function.

Example 8 : 

Is tanx odd or even function ?

Solution : 

Let f(x)  = tanx

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  tan(-x)

Because the angle is negative, it falls in the IVth quadrant. In IVth quadrant "tan" is negative.

So, we have

f(-x)  =  - tanx

f(-x)  =  - f(x)

 f(x) is odd function  

So, tanx is odd function.

Example 9 : 

Let f(x)  =  sinx + tanx, is f(x) odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  sin (-x) + tan(-x)

Because the angle is negative, it falls in the IVth quadrant. In IVth quadrant both "sin" and "tan" are negative.

So, we have

f(-x)  =  - sinx - tanx

f(-x)  =  - (sinx + tanx)

f(-x)  =  - f(x)

So, f(x) is odd function.

Note : The sum or difference of two odd functions is always odd. 

Example 10 : 

Let f(x)  =  secx + cosx, is f(x) odd or even function ?

Solution : 

To know f(x) is odd or even function, substitute -x for x in f(x).

Then, we have 

f(-x)  =  sec(-x) + cos(-x)

Because the angle is negative, it falls in the IVth quadrant. In IVth quadrant both "sec" and "cos" are positive.

So, we have

f(-x)  =  secx + cosx

f(-x)  =  f(x)

So, f(x) is even function.

Note : The sum or difference of two even functions is always even. 

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Relatively Prime Numbers

    Nov 21, 22 10:22 AM

    Relatively Prime Numbers - Concept - Examples

    Read More

  2. Relatively Prime Numbers Worksheet

    Nov 21, 22 10:20 AM

    Relatively Prime Numbers Worksheet

    Read More

  3. Least Common Multiple of Relatively Prime Numbers Worksheet

    Nov 21, 22 06:42 AM

    Least Common Multiple of Relatively Prime Numbers Worksheet

    Read More