EVALUATING RATIONAL EXPRESSIONS

To evaluate a rational expression, substitute the given value for the variable/s into the expression and simplify using order of operations or PEMDAS rule.

Evaluate each of the following rational expressions for the given values.

Example 1 :

for x = 5.

Solution :

Substitute x = 5

Use PEMDAS Rule to simplify.

Example 2 :

for x = 4.

Solution :

Substitute x = 4.

Example 3 :

for x = 3.

Solution :

Substitute x = 3.

Example 4 :

for m = 14 and p = 7.

Solution :

Substitute m = 14 and p = 7.

Example 5 :

for p = 3 and m = 9.

Solution :

Substitute p = 3 and m = 9.

Example 6 :

for a = 5 and b = 4.

Solution :

Substitute a = 5 and b = 4.

Example 7 :

for x = 5, y = 6 and z = 3.

Solution :

Substitute x = 5, y = 6 and z = 3.

Example 8 :

for a = 2 and b = 6.

Solution :

Substitute a = 2 and b = 6.

Example 9 :

for p = 4, q = ½ and r = 2.

Solution :

Substitute p = 4, q = ½ and r = 2.

Example 10 :

for p = 4, q = 2 and r = 3.

Solution :

Substitute p = 4, q = 2 and r = 3.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Problems on Trigonometric Identities with Solutions

    Mar 03, 24 08:27 PM

    Problems on Trigonometric Identities with Solutions

    Read More

  2. Solved Problems on Binomial Expansion

    Mar 03, 24 10:46 AM

    Solved Problems on Binomial Expansion

    Read More

  3. P-Series Test for Convergence and Divergence

    Mar 03, 24 06:28 AM

    P-Series Test for Convergence and Divergence

    Read More