EVALUATE LINEAR EXPRESSIONS

To evaluate a linear expression, replace the variable or variables by the given values and simplify using order of operations or PEMDAS.

PEMDAS is the rule that can be used to simplify or evaluate complicated numerical expressions with more than one binary operation.

----> Parentheses

----> Exponent 

M ----> Multiply

----> Divide

----> Add

----> Subtract

Important Notes :

1. In a particular simplification, if you have both multiplication and division, do the operations one by one in the order from left to right.

2. Division does not always come before multiplication. We have to do one by one in the order from left to right.

Evaluate the following linear expressions using the given values of the variables.

Example 1 :

÷ 2 + x; x = 1 and y = 2

Solution :

= y ÷ 2 + x

Substitute x = 1 and y = 2.

= 2 ÷ 2 + 1

= 1 + 1

= 2

Example 2 :

x + 2y; x = 9 and y = 10

Solution :

= x + 2y

Substitute x = 9 and y = 10.

= 9 + 2(10)

= 9 + 20

= 29

Example 3 :

z(x + y); x = 6, y = 8 and z = 6

Solution :

= z(x + y)

Substitute x = 6, y = 8 and z = 6.

= 6(6 + 8)

= 6(14)

= 84

Example 4 :

(y + x) ÷ 2 + x; x = 1 and y = 1

Solution :

= (y + x) ÷ 2 + x

Substitute x = 1 and y = 1.

= (1 + 1) ÷ 2 + 1

= 2 ÷ 2 + 1

= 1 + 1

 = 2

Example 5 :

z - (y ÷ 3 - 1); y = 3, and z = 7

Solution :

= z - (y ÷ 3 - 1)

Substitute y = 3 and z = 7.

= 7 - (3 ÷ 3 - 1)

= 7 - (1 - 1)

= 7 - 0

= 7

Example 6 :

p - (9 - (m + q)); m = 4, p = 5 and q = 3

Solution :

= p - (9 - (m + q))

Substitute m = 4, p = 5 and q = 3.

= 5 - (9 - (4 + 3))

= 5 - (9 - 7)

= 5 - 2

= 3

Example 7 :

 y - (4 - x - y ÷ 2); x = 3, and y = 2

Solution :

= y - (4 - x - y ÷ 2)

Substitute x = 3 and y = 2.

= 2 - (4 - 3 - 2 ÷ 2)

= 2 - (4 - 3 - 1)

= 2 - (4 - 4)

= 2 - 0

= 2

Example 8 :

y ÷ 5 + 1 + x ÷ 6; x = 6, and y = 5

Solution :

= y ÷ 5 + 1 + x ÷ 6

Substitute x = 6 and y = 5.

= 5 ÷ 5 + 1 + 6 ÷ 6

= 1 + 1 + 1

= 3

Example 9 :

x - (5 - 2(y + z)); x = 4, y = 5, and z = 3

Solution :

= x - (5 - 2(y + z))

Substitute x = 4, y = 5 and z = 3.

= 4 - (5 - 2(5 + 3))

= 4 - (5 - 2(8))

= 4 - (5 - 16)

= 4 - (-11)

= 4 + 11

= 15

Example 10 :

6q + (2m + 1) ÷ 17; m = 8, and q = 3 

Solution :

= 6q + (2m + 1) ÷ 17

Substitute m = 8 and q = 3.

= 6(3) + (2(8) + 1) ÷ 17

= 18 + (16 + 1) ÷ 17

= 18 + 17 ÷ 17

= 18 + 1

= 19

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. 10 Hard SAT Math Questions (Part - 31)

    Oct 27, 25 10:32 AM

    10 Hard SAT Math Questions (Part - 31)

    Read More

  2. Time and Work Problems

    Oct 20, 25 07:13 AM

    Time and Work Problems - Concept - Solved Problems

    Read More

  3. 10 Hard SAT Math Questions (Part - 30)

    Oct 17, 25 07:27 PM

    digitalsatmath397.png
    10 Hard SAT Math Questions (Part - 30)

    Read More