CUSTOMARY UNITS OF CAPACITY WORD PROBLEMS

Problem 1 : 

David prepares 60 pints of juice in two hours. At the same rate, How many cups of juice will he prepare in one minute?

Solution :

No. of pints prepared in 2 hours  =  60

No. of pints prepared in 1 hour  =  30  


We know that, 

1 hour  =  60 minutes

1 pint  =  2 cups

1 hour -----> 30 pints

60 minutes -----> 30  2 cups

60 minutes -----> 60 cups

So, no. of cups prepared in 60 minutes is 60.

No. of cups prepared in in one minute is 

=  60 / 60  

=  1 cup

So, 1 cup of juice is prepared in 1 minute.

Problem 2 : 

Mark used 15840 cups of fuel in 45 minutes. Find the amount fuel used in one minute (in cups).

Solution :

No. of cups used in 45 minutes  =  15840

No. of cups used in 1 minute  =  15840 / 45

No. of cups used in 1 minute  =  352

So, 352 cups of fuel used in 1 minute. 

Problem 3 : 

Kemka's little sister needs to take a bubble bath. The package says to put in a drop of bubble bath for every half gallon of water in the bath tub. If bathtub has 12 gallons of water, how many drops can she put into the bath for her sister?

Solution :

Half gallon of water -----> 1 drop of bubble bath

1 gallon of water -----> 2 drops of bubble bath

12 gallons of water -----> 12  2 drops of bubble bath

12 gallons of water -----> 24 drops of bubble bath

So, Kemka can put into 24 drops of bubble bath for her sister with 12 gallons of water. 

Problem 4 : 

Ivan needs gas for his truck. He knows his truck holds 40 gallons of gas. If he is allowed to fill up 8 quarts of gas once in a time, how many times will he have to fill up his gas can to get his truck full of gas ?

Solution :

1 gallon  =  4 quarts

40 gallons  =  40  4 quarts  =  160 quarts

So, he needs 160 quarts of gas to make his truck full of gas.

Once in a time, he can fill up 8 quarts of gas. 

No. of times of filling to make the truck full of gas is

=  160/8

=  20

So, Ivan has to fill up his gas can 20 times to get his truck full of gas.

Problem 5 : 

A bath uses 83 gallons and a shower uses 34 gallons. Mrs. Hitchins has a bath. How much water will be saved if Mrs. Hitchins decides to have a shower ?

Solution :

No. of gallons used when Mrs. Hitchins has a bath :

=  83 -----(1)        

No. of gallons used when Mrs. Hitchins has a shower : 

=  34 -----(2)  

Water saved  =  Difference between (1) and (2)

Water saved  =  83 - 34

Water saved  =  49

So, 49 gallons water will be saved, if Mrs. Hitchins decides to have a shower.

Problem 6 : 

Jose had 256 cups of lemonade. He gave 3/4 of lemonade to his friend. How many pints of lemonade does Jose have now ? 

Solution :

Amount of lemonade given to friend is 

=  3/4 ⋅ 256

=  192 cups

No. of cups of lemonade that Jose has now : 

=  256 - 192

=  64

We now that, 

1 pint  =  2 cups

Therefore, no. of pints of lemonade that Jose has now : 

=  64/2

=  32

So, no. of pints of lemonade that Jose has now is 32.

Problem 7 : 

Daniel can drive 440 miles with 20 gallons of gasoline. If he wants to travel 330 miles, how many gallons of gasoline does he need ?

Solution :

Given : Daniel can drive 440 miles with 20 gallons of gasoline.

20 gallons of gasoline -----> 440 miles 

1 gallon of gasoline -----> 440/20

1 gallon of gasoline -----> 22 miles

No. of gallons needed to travel 330 miles is 

=  330/22

=  15 gallons

So, Daniel needs 15 gallons of gasoline to travel 330 miles. 

Problem 8 : 

Lily would like serve apple juice in cups. If she has 3.5 gallons of apple juice, how many cups can she serve ? 

Solution :

We know that, 

1 gallon  =  16 cups

No. of cups can be served with 3.5 gallons is

=  3.5 ⋅ 16

=  56

So, Lily can serve 56 cups with 3.5 gallons. 

Problem 9 :

Who is better,

Lily can prepare 10.4 gallons of juice in 4 days

or 

Rosy can prepare 7.5 gallons of juice in 3 days ?

Solution :

To compare the given measures, convert them in to unit rates. 

Lily

No. of gallons in 2 days :

=  5.2

No. of gallons in 1 day :

=  5.2/2

=  2.6

Rosy

No. of gallons in 3 days :

=  7.5

No. of gallons in 1 day :

=  7.5/3

=  2.5

From the above unit rates, Lily prepares more gallons than day. 

So, Lily is better.

Problem 10 :

Alex had 18.5 gallons of fuel. He gave 38 quarts to his friend. How many cups of fuel does he have now ?

Solution :

We know that,

1 gallon  =  4 quarts

Then,

18.5 gallons  =  18.5 ⋅ 4 quarts

18.5 gallons  =  74 quarts

After having given 38 quarts of fuel to friend, number of quarts Alex has now : 

=  74 - 38

=  36

We now that, 

1 quart  =  4 cups

Then, 

36 quarts  =  36 ⋅ 4 cups

36 quarts  =  144 cups

So, number of cups of fuel that Alex has now is 144.  

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Law of Cosines Worksheet

    Aug 06, 22 11:56 PM

    Law of Cosines Worksheet

    Read More

  2. Laws of Cosines

    Aug 06, 22 11:31 PM

    Laws of Cosines - Proof - Solved Problems

    Read More

  3. Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Aug 06, 22 09:01 AM

    Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Read More