CONGRUENT TRIANGLES WORKSHEET PDF

About "Congruent Triangles Worksheet Pdf"

Congruent Triangles Worksheet Pdf :

Worksheet given in this section is much useful to the students who would like to practice problems on congruent triangles.

Before look at the worksheet, if you know the stuff related to triangle congruence postulates and theorem, 

Please click here

If you would like to download congruent triangles worksheet as pdf document,  

Please click here

Proving Triangle Congruence Worksheet - Problems

Problem 1 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 2 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 3 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 4 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 5 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 6 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 7 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 8 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 9 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 10 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 11 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 12 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 13 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 14 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 15 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 16 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 17 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 18 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 19 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Problem 20 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Proving Triangle Congruence Worksheet - Solutions

Problem 1 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) AD is common side for both the triangles. 

(ii) ABD  =  DBC (Given).

(iii) Sides BA and BC are congruent (Given).

Hence, the two triangles are congruent by SAS postulate.

Problem 2 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) Sides EF and HJ are congruent (Given).

(ii) Sides FG and JK are congruent (Given).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 3 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) N  =  R (Given). 

(ii) Sides NE and RP are congruent (Given).

(iii) Sides EM and PQ are congruent (Given).

From the above three points, we get ASS

But, ASS does not work for congruent triangles.

Hence, the two triangles are not congruent.

Problem 4 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) Sides TU and WX  are congruent (Given). 

(ii) Sides ST and XV  are congruent (Given).

(iii) Sides SU and WV  are congruent (Given).

Hence, the two triangles are congruent by SSS postulate.

Problem 5 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) YA is common side for both the triangles. 

(ii) YAB  =  YAZ (Right angles).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 6 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) MK is common side of both the triangles.. 

(ii) JKM  =  KML (Given).

(iii) Sides JK and ML are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by SAS postulate.

Problem 7 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) PR is common side for both the triangles. 

(ii) Sides PN and PQ are congruent.

(iii) Sides NR and QR are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by SSS postulate.

Problem 8 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) XYZ  =  AYB (Vertically opposite angles).

(ii) Sides YZ and YB are congruent (Given).

(iii) Sides ZX and BA are congruent (Given).

From the above three points, we get ASS.

But, ASS does not work for congruent triangles.

Hence the two triangles are not congruent.

Problem 9 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) GE is common side for both the triangles. 

(ii) Sides DE and GF are congruent.

(iii) Sides DG and EF are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by SSS postulate.

Problem 10 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) VT is common side for both the triangles. 

(ii) Sides ST and VU are congruent (Given).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 11 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) X  =  Z (Right angles).

(ii) Sides AY and WY are congruent(Given).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 12 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) J  =  H (Right angles).

(ii) GK is common side for both the triangles.

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 13 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) PLK  =  PLM (Right angles).

(ii) PL is common side for both the triangles. 

(iii) Sides PK and PM are congruent (Given).

From the above three points, we get ASS.

But, ASS does not work for congruent triangles.

Hence the two triangles are not congruent.

Problem 14 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) M  =  Q (Given : Right angles). 

(ii) Sides MN and QR are congruent (Given).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 15 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) STV  =  UVT (Given).

(ii) TV is common side for both the triangles.

(iii) SVT  =  UTV (Given).

Hence, the two triangles are congruent by ASA postulate.

Problem 16 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(ii) BCE  =  DCE (Vertically opposite angles).

(ii) E  =  F (Given). 

(iii) Sides BE and DF are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by AAS postulate.

Problem 17 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) LJK  =  HJG (Vertically opposite angles).

(ii) Sides KL and GH are congruent (Given).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 18 :

Check whether two triangles are congruent or not.

(i) M  =  Q (Given).

(ii) Sides PM and SQ are congruent (Given).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 19 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) U  =  X (Given).

(ii) Sides UV and XY are congruent (Given).

(iii) V  =  Y (Given).

Hence, the two triangles are congruent by ASA postulate.

Problem 20 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) G  =  D (Given).

(ii) GEF  =  DEH (Vertically opposite angles).

(ii) Sides HE and FE are congruent (Given).

Hence, the two triangles are congruent by AAS postulate.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Congruent triangles worksheet pdf". 

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 

Widget is loading comments...