APPLY EXPONENT PROPERTIES INVOLVING PRODUCTS WORKSHEETS

Apply exponent properties involving products worksheets :

Apply exponent properties involving products worksheets are much useful to the students who would like to practice problems on exponent properties.

Apply exponent properties involving products worksheets - Questions

(1) Simplify (5x²)⁴ x (2x)³

(2) If 5 √5 x 5³= 5 ⁽ⁿ⁺²⁾ then find the value of n.

(3) Simplify  (52 x⁶/13x⁷)

(4) Simplify  (-7x²) (x⁴)

(5) Simplify  (10 x y³ z²) (-2 x y⁵z)

(6) Simplify  (-5 xyz) (4 y⁵z) y³

(7) Simplify  (7 a b² c³) (¾ a b c⁴)

(8) Simplify  (-4 a³) (-5 a⁴)

(9) Simplify  (2 a³) (¼) a

(10) Simplify  (10 p³) (7/25) p

Apply exponent properties involving products worksheets - Solution

Question 1 :

Simplify (5x²)⁴ x (2x)³

Solution :

  =  (5x²)⁴ x (2x)³

5⁴ = 5 x 5 x 5 x 5

2³ = 2 x 2 x 2

Since x⁸ and x³ are having same base, we can combine these terms.

Question 2 :

If 5 √5 x 5³= 5 ²⁾ then find the value of n.

Solution :

Question 3 :

Simplify  (52 x⁶/13x⁷)

Solution :

          =  (52 x⁶/13x⁷)

We have negative power for the x term which is in the denominator.To make it as positive we are going to write it in numerator.

=  (52 xx/13)

=  4 x

=  4 x¹³

Question 4 :

Simplify  (-7x²) (x⁴)

Solution :

 =  (-7x²) (x⁴)

=  -7 x²

=  -7 x

Question 5 :

Simplify  (10 x y³ z²) (-2 x y⁵z)

Solution :

 =  (10 x y³ z²) (-2 x y⁵z)

=  -20 x^(1+1) y^(3+5) z^(2+1)

= -20 x²y⁸z³

Question 6 :

Simplify  (-5 xyz) (4 y⁵z) y³

Solution :

 =   (-5 xyz) (4 y⁵z) y³

 -20 x yy³z

= -20 x y^(5+3) z^(1+1)

= - 20 x yz²

Question 7 :

Simplify  (7 a b² c³) (¾ a b c⁴)

Solution :

 =   (7 a b² c³) (¾ a b c⁴)

 (21/4) a^(1+1)b^(2+1)c^(3+4)

= (21/4) a²b³c

Question 8 :

Simplify  (-4 a³) (-5 a⁴)

Solution :

 =    (-4 a³) (-5 a⁴)

 20 a^(3+4)

= 20 a

Question 9 :

Simplify  (2 a³) (¼) a

Solution :

 =    (2 a³) (¼) a

 (2/4)a^(3+4)

= (1/2) a

Question 10 :

Simplify  (10 p³) (7/25) p

Solution :

 =   (10 p³) (7/25) p

 10(7/25)p^(3+7)

= (1/2) a¹

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Apply exponent properties involving products worksheets". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Apply exponent properties involving products worksheets", please click here.

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...