SHSAT PRACTICE TEST ONLINE

Question 11 :

(60 ⋅ 30) / (60 + 30)  =  

(A)  2  (B)  20  (C)  200  (D)  2000  (E)  None of these

Solution :

=  (60 ⋅ 30) / (60 + 30)

=  (60 ⋅ 30) / 90

  =  60/3

=  20

Hence the answer is 20.

Question 12 :

Which of the following is closest in value to 0.213 ?

(A)  1/2  (B)  1/3  (C)  1/4  (D)  1/5  (E)  1/6

Solution :

1/2  =  0.5, 1/3  =  0.333..., 1/4  =  0.25, 1/5  =  0.2 and

1/6  =  0.166....

The decimal value of 1/5 is 0.2, which is closest to 0.213.

Question 13 :

In a triangle ABC, CD bisects angle ACB. Compute the value of x + y, in degrees.

(A)  45   (B)  70  (C)  80  (D)  110  (E)  135

Solution :

<ADC + <CDB  =  180

70 + <CDB  =  180

<CDB  =  180 - 70  ==>  110

In triangle CDB,

<CDB + <DBC + <BCD  =  180

110 + 45 + y  =  180

y  =  180 - 155

y  =  25

<ACD + <DCB  =  <ACB

<ACB  =  50

In triangle ACB,

<CAB + <ACB + <CBA  =  180

x+50+45  =  180

x+95  =  180

x  =  180-95

x  =  85

x+y  =  85+25

x+y  =  110

Hence the answer is 110.

Question 14 :

The consecutive odd primes, such as 11 and 13 are, are called a pair of "twin primes". How many pairs of twin primes are there between 15 and 45.

(A)  2  (B)  3  (C)  4  (D)  5  (E)  7

Solution :

17 and 19  -  Twin primes

29 and 31  -  Twin primes

41 and 43  -  Twin primes

Hence there are 3 twin primes lies between 15 and 45.

Question 15 :

For any number x, the symbol ⌈x⌉ means the smallest integer that is greater than or equal to x. For example ⌈3.2 is 4. what is  156.3 ?

(A)  11  (B)  12  (C)  13   (D)  156  (E)  157

Solution :

⌈3.2⌉  =  4

156.3  =  12.51⌉  =  13

Hence the answer is 13.

Question 16 :

Eight years from now, Oana will be twice as old as her brother is now. Oana is now 12 years old. How old is her brother now ?

(A)  2  (B)  4  (C)  6  (D)  10  (E)  16

Solution :

Let x be Oana's brother's age.

After 8 years :

Oana's age + 8  =  2x

12 + 8  =  2x 

2x  =  20 

x  =  20/2  =  10 years

Hence the answer is 10 years.

Question 17 :

Suppose a snail crawls 2/5 inch per second. At this rate, what is the total number of inches the snail crawls in 2 minutes ?

(A)  48  (B)  30  (C)  24  (D)  5  (E)  4/5

Solution :

2 minutes  =  120 seconds

Number of inches the snail crawls  =  120 (2/5)

  =  24 (2)

  =  48 inches

Question 18 :

The straight line graph shows the relationship between the number of tickets sold and amount of money in the cash register if the register contained $150 before any tickets were sold. What is the price of 1 ticket.

x axis = no of tickets sold, y axis in cash register

(A)  $100  (B)  $20  (C)  $15  (D)  12.50  (E)  $10

Solution :

Cost of 1 ticket  =  "x"

From the graph,

30 x  =  600

 x  =  600/30

x  =  20

Hence the price of 1 ticket is $20.

Question 19 :

If 15 - 2x < 7, then for all possible values of x that make the inequality true.

(A)  x < 8  (B)  x > 8  (C)  x > 4  (D)  x < 4  (E)  x > 1/4

Solution :

15 - 2x <7

Subtract 15 on both sides

-2x < 7 - 15

-2x < -8

Divide both sides by -2.

x > 4 (Since we divide by negative sign, we have to flip the inequality sign).

Question 20 :

Four congruent circles are enclosed in a square as shown. The perimeter of the square is 64. What is the circumference of one of the circles (in terms of π)

(A)  4π  (B)  8π  (C)  16π  (D)  32 π   (E)  64π

Solution :

Perimeter of square  =  64

4a  =  64

a  =  64/4  =  16

Diameter of two circles  =  16

Diameter of one circle  =  8

radius of circle  =  4

Area of 4 circles  =  πr2

 =  π(4)2

=  16π

Hence the area of 4 circles is 16π.

More Practice Test Papers

SHSAT math practice test - Paper 1

SHSAT math practice test - Paper 2

SHSAT math practice test - Paper 3

SHSAT math practice test - Paper 4

SHSAT math practice test - Paper 5

SHSAT math practice test - Paper 6

SHSAT math practice test - Paper 7

SHSAT math practice test - Paper 8

SHSAT math practice test - Paper 9

SHSAT math practice test - Paper 10

SHSAT math practice test - Paper 11

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Multiplicative Inverse Worksheet

    Jan 19, 22 09:34 AM

    Multiplicative Inverse Worksheet

    Read More

  2. Multiplicative Inverse

    Jan 19, 22 09:25 AM

    Multiplicative Inverse - Concept - Examples

    Read More

  3. Graphing Linear Functions Worksheet

    Jan 19, 22 08:24 AM

    Graphing Linear Functions Worksheet

    Read More