SHSAT MATH SAMPLE TEST QUESTIONS

About "SHSAT Math Sample Test Questions"

SHSAT Math Sample Test Questions

Here we are going to see some practice questions questions for SHSAT exams.

SHSAT Math Sample Test Questions - Practice questions

Question 1 :

If p = -3 and q = 2, what is the value of p2 – (q – p)?

Solution :

Given statement :

=  p2 – (q – p)

By  applying the value of p and q in the above expression, we get

  =  (-3)2 – (2 – (-3))

  =  9 – (2 + 3)

  =  9 - 5

  =  4

Question 2 :

What is the area of triangle ABC?

Solution :

  =  (1/2) [(30 + 6 + 84) - (24 + 21 + 30)]

  =  (1/2)[120 - 75]

  =  (1/2) (45)

  =  22.5 

Hence the answer is 22 ½ square units.

Question 3 :

If (64/(x-8)) + 7 = 11, what is the value of (64/(x-8)) ?

Solution :

(64/(x-8)) + 7 = 11

Subtract 7 on both sides

(64/(x-8)) = 11 - 7

(64/(x-8))  =  4 

Hence the value of (64/(x-8)) is 4 .

Question 4 :

If the diameter of a circle is 6.4 x 108, then the radius of the circle is

Solution :

Diameter of a circle = 6.4 x 108

Radius of the circle  =  (6.4 x 108 )/2

  =  3.2 x 108

Hence the radius of the circle is 3.2 x 108.

Question 5 :

When 1/11 is expressed as a decimal, what digit appears in the 16th place to the right of the decimal point?

Solution :

1/11  =  0.0909.....

The number at the 4th place is 9, since 16 is the multiple of 4, 9 will appear in the 16th place.

Question 6 :

 (7)(6) – 6 =

Solution :

  =   (7)(6) – 6

  =  42 - 6

  =  36

Hence the answer is 36.

Question 7 :

Fred and Michael collected money for the school trip.  Fred collected 50% more than Michael.  If Michael collected $150, how much did Fred and Michael collect all together?

Solution :

Let "x" be the money collected by Michael.

Money collected by Fred  =  x + 50% of x

  =  x + x/2

  =  3x/2

Michael collected $150

Money collected by Fred  =  3(150)/2 

  =  3(75)

  =  225

Money collected by Fred and Michael  =  150 + 225

  =  $375

Question 8 :

5.835 x 104 is equal to

Solution :

=  5.835 x 104

Since we have positive power, we have to move the decimal 4 digits to the right side.

  =  58350

Hence the answer is 58350.

Question 9 :

What is the value of |x - y| + |y – x| if x = 9 and y = 2x?

Solution :

|x - y| + |y – x| if x = 9 and y = 2x

y = 2x

By applying the value of x, we get the value of y.

y  =  2(9)  =  18

=  |x - y| + |y – x| 

=  |9 - 18| + |18 – 9| 

=  |-9| + |9|

=  9 + 9

=  18

Hence the answer is 18.

Question 10 :

When 54 is divided by the  positive integer N, the quotient is 13 and the remainder is R.  The value of R is

Solution :

Division algorithm :

Dividend  =  Divisor ⋅ quotient + Remainder

54  =  N ⋅ 13 + R

13 (4)  =  52

By dividing 54 by 4, we get 13 as quotient and 2 as remainder.

Hence the required remainder is 2.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood, "SHSAT Math Sample Test Questions".

Apart from the stuff given in this section "SHSAT Math Sample Test Questions"if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...