SHSAT MATH PRACTICE QUESTIONS

About "SHSAT Math Practice Questions"

SHSAT Math Practice Questions :

Here we are going to see some practice questions questions for SHSAT exams. 

SHSAT Math Practice Questions :

SHSAT Math Practice Questions - Practice questions

Question 11 :

The probability of picking a piece of dark chocolate out of a bowl of candy is 5/6. Which of the following  could NOT be the number of pieces of candy in the bowl?

Solution :

Probability of getting dark chocolate  =  5/6

In the given options, we may change the denominators as 6, 24, 30 and 60. But we could not change the denominator as 11.

Hence the required answer is 11.

 (A)  6  (B)  11  (C)  24  (D)  30  (E)  60

Question 12 :

Two pyramids are glued together base to base.  The area of each base is 25 square inches, and the height of one of the pyramids is 3 in.The other  pyramid is twice as high. What is the total volume of the combined figure?

Solution :

Area of the base of pyramid  =  l ⋅ w  =  25 square inches

Height of one pyramid  =  3 inches

Height of other pyramid  =  2(3)  =  6

Total height new pyramid  =  3 + 6  =  9

Volume of square base pyramid  =  a2 ⋅ (h/3)

   =  25(9/3)

  =  25 (3)

  =  75 cubic inches

Question 13 :

If a = 2b3/c, what happens to the value of a when both b and c are doubled?

Solution :

If b = 2b and c  =  2c

a = 2(2b)3/(2c)

  =  2(8b3/2c)

  =  8b3/c

  = 4(2b)3/c

Hence a is multiplied by 4 is the answer.

Question 14 :

In a class poll, 24 students choose pizza as their favorite food, 15 students chose hamburgers, and 1 student chose neither.  What fraction of the students polled chose pizza?

Solution :

Number of students who choose pizza  =  24

Number of students who choose hamburgers  =  15

Number of students who choose neither  =  1

Total number of students  =  24 + 15 + 1  =  40

Percentage of students who choose pizza  =  (24/40)

  =  3/5

Question 15 :

What is the value of √(16+9) – (√16 + √9) ?

Solution :

  =  √(16+9) – (√16 + √9)

  =  √25 – (4 + 3)

  =  5 – (4 + 3)

  =  5 - 7

  =  -2

Question 16 :

In the above figure, triangle PQR is equilateral, S is located at the midpoint of PR , and T is located at the midpoint of QR.  What is the degree measurement of angle PST?

Solution :

RS  =  RT 

(Since S and T are the midpoints of the side PR and RQ)

Equal side makes an equal angle.Since RPQ is equilateral triangle, <PRQ  =  60°

In triangle RST,

<RST + <STR + <SRT  =  180

60 + 60 + <SRT  =  180

<SRT  =  180 - 120  =  60

<RST + <PST  =  180

60 + <PST  =  180

<PST  =  180 - 60  =  120°

Question 17 :

Pete's living expenses

The graph above shows the distribution of Pete’s $1,200 living expenses.  Pete has two roommates and splits the cost of rent with them equally, so the amount he pays for rent is only part of the total rent for the apartment in which he lives.  What is the total rent for Pete’s apartment?

Solution :

Pete's share =  30% of 1200

  =  360

Since he has two room mates, Pete's share 

  =  360 +  360 + 360

   =  $ 1080

Question 18 :

At noon, Bradley began steadily increasing the speed of his car by 2 miles per hour every minute.  At 12:15 p.m., he realized he was going 15 miles per hour over the speed limit.  If his speed at noon was 40 miles per hour, what was the speed limit.  If his speed at noon was 40 miles per hour, what was the speed limit at 12:15 p.m.?

Solution :

At noon means 12 : 00 PM,

The speed at 12 : 00 PM is 40 miles per hour.

From 12 : 00 to 12 : 15 PM, we have 15 minutes.

Speed within 15 minutes  =  2 (15)  =  30

But he realizes, he was going 15 miles per hour over the speed limit.

  =  40 + 30 - 15

  =  70-15

  =  55 miles per hour.

Question 19 :

(2 + 3) x (4 – 2)2

If the parenthesis  were removed from the above expression, what would be the change in the value of the expression?

Solution :

Value before removing parenthesis :

  =  (2 + 3) x (4 – 2)2

  =  5 x 22

  =  5 x 4

  =  20

Value after removing parenthesis :

  =  2 + 3 x 4 – 22

  =  2 + 12 -4

  =  14 - 4

  =  10

Hence the answer is a decrease of 10.

Question 20 :

Point C (not shown) is on the midpoint of AB.  What is the y-coordinate of point c?

Solution :

Midpoint = (x1 + x2)/2, (y1 + y2)/2

  =  (-1 + 2)/2, (-2 + 2)/2

  =  1/2, 0/2

  =  (0.5, 0)

y-co ordinate is 0.

(A)  -1.0  (B)  -0.5  (C)  0  (D)  0.5  (E)  1.0

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood, "SHSAT Math Practice Questions".

Apart from the stuff given in this section "SHSAT Math Practice Questions"if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...