SHSAT FREE MATH PRACTICE QUESTIONS

Question 11 :

If N granola bars cost 3 dollars, then the cost of 3 granola bars is

(A)  9/N dollars  (B)  N dollars  (C)  3N dollars 

(D)  1 dollar  (E)  9 dollars

Solution :

N granola bars cost  =  3 dollars

Cost of granola bars  =  3/N

Cost of 3 granola bars  =  3(3/N) 

  =  9/N

Question 12 :

In Mr. Romano’s class, the ratio of the number of girls to the number of boys is 3:2.A student is selected at random from the class.The probability that the selected student is a boy is

(A)  1/6  (B)  1/3  (C)  2/5  (D)  3/5  (E)  2/3

Solution :

Total number of students  =  3x + 2x  =  5x

Number of boys  =  2x

Probability of selecting a boy  =  2x/5x  =  2/5

Hence the required probability is 2/5.

Question 13 :

Each of the integers from -3 to 5 inclusive is placed in the diagram, with one number going into each box.  If the sum of the numbers in each row is the same, what is that sum?

 (A)  0  (B)  3  (C)  5  (D)  6  (E)  7

Solution :

Number lies between -3 and 5 are 

-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5

Row 1 :

-3 + 1 + 5  =  3

Row 2 :

-2 + 2 + 3  =  3

Row 3 :

-1 + 0 + 4  =  3

By adding elements in above rows, we get the same answer. Hence the required sum is 3.

Question 14 :

What is the median of the set of numbers

{4, 16, 12, 10, 6,  8,  12,  12} ?

(A)  9    (B)  10     (C)  11     (D)  12    (E)  13

Solution :

Median  =  middle term

To find the median of the given set, we have to arrange the given numbers from least to greatest or greatest to least.

4, 6, 8, 10, 12, 12, 12, 16

Since the number of terms is even, we have to find the average of middle two terms.

  =  (10 + 12)/2

  =  22/2

  =  11

Hence the required median is 11.

Question 15 :

If x means (x + 3) / x, then the value of (3)(6) is ?

(A)  7/6  (B)  4/3  (C)  3  (D)  16  (E)  18

Solution :

x  =  (x + 3)/x

3  =  (3 + 3)/3  =  6/3  ==>  2

6  =  (6 + 3)/6  =  9/6  ==>  3/2

(3)(6)  =  2 (3/2)  ==>  3

Hence the answer is 3.

Question 16 :

What is the least common multiple of P and Q if

P = 3·3·11·11·13 and Q =  3·5·11·11·11?

P = 3·3·11·11·13 and Q =  3·5·11·11·11?

(A)   3·11  (B) 3·5·11·13  (C)  3·11·11 

(D)  3·3·11·11·11  (E)  3·3·5·11·11·11·13

Solution :

P = 3·3·11·11·13  =  32·112·13

Q =  3·5·11·11·11  =  3·113·5

L.C.M  =  3· 11· 13 · 5

Hence option E is correct.

Question 17 :

What is the perimeter of figure ABCDEF?      

(A)  33  (B)  34  (C)  35  (D)  36  (E)  none of these

Solution :

The given information is not enough to calculate the perimeter. Hence none of these is the answer.

Question 18 :

The value of 808080 / 80 is

(A)  111  (B)  10101  (C) 101010  (D)  640  (E)  1000

Solution :

  =  808080 / 80

  =  8080/8

  =  1010

Hence the answer is 1010.

Question 19 :

From 7:00 P.M. to 8:00 P.M., Jose completed one-third of this homework.From 8:00 P.M. to 9:00 P.M., he completed 1/4  of the remaining part of his homework.  What fraction of his homework still remained to be completed after 9:00 P.M.?

(A)  1/2    (B)  1/3    (C)  1/4    (D)  1/5   (E)  1/6

Solution :

Let 1 be the given home work.

Work completed between 7:00 P.M. to 8:00 P.M

  =  1/3

Remaining work  =  1 - (1/3)  =  2/3

Work completed between 8:00 P.M. to 9:00 P.M

  =  1/4 of (2/3)

  =  x/6

Remaining work  =  1 - [(1/3) + (1/6)]

    =  x - (2 + 1)/6

=  1 - 3/6

=  1 - (1/2)

=  1/2

Hence the remaining work to be completed is 1/2

Question 20 :

Which of the following represents the phrase “ 5 less than 8 times n" ?

(A)  5 < 8n  (B)  5 – 8n  (C)  8n + 5

  (D)  8n – 5  (E)  n – 3

Solution :

  =  5 - 8n

The above expression represents the phrase 5 less than 8 times n.

More Practice Test Papers

SHSAT math practice test - Paper 1

SHSAT math practice test - Paper 2

SHSAT math practice test - Paper 3

SHSAT math practice test - Paper 4

SHSAT math practice test - Paper 5

SHSAT math practice test - Paper 6

SHSAT math practice test - Paper 7

SHSAT math practice test - Paper 8

SHSAT math practice test - Paper 9

SHSAT math practice test - Paper 10

SHSAT math practice test - Paper 11

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Angular Speed and Linear Speed

    Dec 07, 22 05:15 AM

    Angular Speed and Linear Speed - Concepts - Formulas - Examples

    Read More

  2. Linear Speed Formula

    Dec 07, 22 05:13 AM

    Linear Speed Formula and Examples

    Read More

  3. Angular Speed and Linear Speed Worksheet

    Dec 07, 22 05:08 AM

    Angular Speed and Linear Speed Worksheet

    Read More