Question 1 :

A water tank has steps inside it.One monkey is sitting on the topmost step(i.e the first step). The water is at the ninth step. He jumps 3 steps down and then jumps 2 steps up.In how many jumps will he reach the water level?

(A)   13 jumps         (B)  15 jumps    (C)  11 jumps

Solution :

For every time it jumps 3 steps down and goes 2 steps up.

 Number of steps coming down Number of steps going back 1st jump = 1 + 3 = 4 steps3rd jump = 2 + 3 = 5 steps5th jump = 3 + 3 = 6 steps7th jump = 4 + 3 = 7 steps9th jump = 5 + 3 = 8 steps11th jump = 6 + 3 = 9steps 2nd jump = 4 – 2 = 2 steps4th jump = 5 – 2 = 3 steps6th jump = 6 – 2 = 4 steps 8th jump = 7 – 2 = 5 steps 10th jump = 8 – 2 = 6 steps

He will reach ninth steps in 11 jumps.

Question 2 :

James goes 20 km towards east from a point A to the point B. From B, he moves 30 km towards along the same road. If the distance towards east represents a positive integer then, how will you represent the distance traveled towards west?

(A)  5            (B)  8              (C)  10

Solution :

A is the initial point,

Since James moves towards east 20 km

It can be taken as +20

James moves towards west 30 km

It can be taken as -30

Distance between initial point and final point

-30 + 20  = -10 km

Hence James moves towards west 10 km.

Question 3 :

Express 200 grams in kg.

(A)  0.2 kg     (B)  0.5 kg     (C)  1 kg

Solution :

1 kg  =  1000 grams

In order to convert grams to kg, we have to divide 200 grams by 1000.

=  200/1000

=  0.2 kg

Question 4 :

James studies for 4 hours, 5 hours and 3 hours respectively on three consecutive days. How many hours does he study on an average?

(A)   4 hours        (B) 8 hours         (C)  3 hours

Solution :

Average number of hours he studies  =  (4 + 5 + 3)/3

=  12/3

=  4  hours

Question 5 :

Read the bar graph which shows the number of books sold by a bookstore during five consecutive years and answer the following question.in which year were about 450 books sold?

(A)  1989         (B)  1990       (C)  1991

Solution :

From the above bar graph, we come to know that the bookshop has sold about 450 books in the year 1990

Question 6 :

The sum of three times a number and 11 is 32. Determine the number.

(A)  7    (B)  3   (C)  5

Solution :

Let "x" be the required number

3x + 11  =  32

Subtract by 11 on both sides, we get

3x  =  32 - 11

3x  =  21

Divide by 3 on both sides,

x  =  21/3  =  7

Hence the required number is 7.

Question 7 :

In the triangle ABC find the angle x?

(A)   100°        (B)  70°             (C)  50°

Solution :

Sum of interior angles in a triangle is  =  180°

<A + <B + <C  =  180°

x + 50 + 60  =  180

x + 110  =  180

x  =  180 - 110

x  =  70°

Question 8 :

Convert the given decimal 0.75 as percent.

(A)   35%       (B)   27%      (C)  75%

Solution :

In order to convert 0.75 as percentage, we have to multiply and divide 0.75 by 100.

=  0.75  (100/100)

=  75/100  =  75%

Question 9 :

A school team won 6 games this year against 4 games won the last year. what is the percent increase?

(A)  50            (B)  25             (C)  80

Solution :

Number of games won in the last year  =  4

Number of games won in this year  =  6

Increased number of winnings  =  6 - 4  =  2

Percent increase  =  (2/4)  100

=  (1/2) 100

=  50%

Question 10 :

The area of a square and a rectangle are equal. If the side of the square is 40 cm and the width of the rectangle is 25 cm, determine the length of the rectangle.

(A)  50 cm       (B)  64 cm      (C)   30 cm

Solution :

Given :

Area of square  =  Area of rectangle

Side length of square   =  40 cm

Width of rectangle  =  25 cm

a2  =  length  width

(40)2  =  length  25

length  =  1600/25

=  64 cm

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

You can also visit our following web pages on different stuff in math.

WORD PROBLEMS

Word problems on simple equations

Word problems on linear equations

Algebra word problems

Word problems on trains

Area and perimeter word problems

Word problems on direct variation and inverse variation

Word problems on unit price

Word problems on unit rate

Word problems on comparing rates

Converting customary units word problems

Converting metric units word problems

Word problems on simple interest

Word problems on compound interest

Word problems on types of angles

Complementary and supplementary angles word problems

Double facts word problems

Trigonometry word problems

Percentage word problems

Profit and loss word problems

Markup and markdown word problems

Decimal word problems

Word problems on fractions

Word problems on mixed fractrions

One step equation word problems

Linear inequalities word problems

Ratio and proportion word problems

Time and work word problems

Word problems on sets and venn diagrams

Word problems on ages

Pythagorean theorem word problems

Percent of a number word problems

Word problems on constant speed

Word problems on average speed

Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree

OTHER TOPICS

Profit and loss shortcuts

Percentage shortcuts

Times table shortcuts

Time, speed and distance shortcuts

Ratio and proportion shortcuts

Domain and range of rational functions

Domain and range of rational functions with holes

Graphing rational functions

Graphing rational functions with holes

Converting repeating decimals in to fractions

Decimal representation of rational numbers

Finding square root using long division

L.C.M method to solve time and work problems

Translating the word problems in to algebraic expressions

Remainder when 2 power 256 is divided by 17

Remainder when 17 power 23 is divided by 16

Sum of all three digit numbers divisible by 6

Sum of all three digit numbers divisible by 7

Sum of all three digit numbers divisible by 8

Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4

Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits

Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3

Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6