WRITING AND SOLVING ONE STEP MULTIPLICATION AND DIVISION PROBLEMS

Problem 1 :

When we multiply a number by 4, we get 124. Find the number. 

Solution :

Let x be the number. 

Then, 

4x  =  124

Divide each side by 4. 

x  =  31

So, the number is 31.

Problem 2 :

When we divide a number by 7, we get 14. Find the number. 

Solution :

Let x be the number. 

Then,

x / 7  =  14

Multiply each side by 7. 

x  =  98

Problem 3 :

Alex borrowed some money from Jose. After 3 years, Alex returned 2 times of borrowed money to Jose. If the returned money is $226, how much money did Alex borrow from Jose ?

Solution :

Let x be the borrowed money. 

Then,

2x  =  226

Divide each side by 2.

x  =  113

So, the borrowed money is $113.

Problem 4 :

David had some money. He gave one fourth of the money to Lily. If Lily had received $8 from David, how much money did David have initially ? 

Solution :

Let x be the money that David had initially.

Then, 

x/4  =  32

Multiply each side by 4.

x  =  128

So, David had $128 initially.

Problem 5 :

In a deposit, invested money will become 4 times itself in 5 years. If Rosy receives $3280 after five years, how much money did Rosy invest ?  

Solution :

Let x be the money that Rosy invested.  

Then,

4x  =  3280

Divide each side by 4. 

x  =  820

So, Rosy invested $820.

Problem 6 :

Jacob has some number of candies and Michael has 35 candies. If Michael has candies 5 times as Jacob, how many candies does Jacob have ? 

Solution :

Let x be the number of candies that Jacob has. 

Then,

5x  =  35

Divide each side by 5.

x  =  7

So, Jacob has 7 candies.

Problem 7 :

Daniel had some hot dogs and he gave one third of the hot dogs to Alex. If Alex gets 8 hot dogs from Daniel, how many hot dogs did have initially ? 

Solution :

Let x be the number of hot dogs that Daniel had initially. 

Then, 

x/3  =  8

x  =  24

So, Daniel had 24 hot dogs initially.

Problem 8 :

Between the hours of 10 P.M. and 6 A.M., the temperature decreases an average of of a degree per hour. How long, in hours and minutes, will it take for the temperature to decrease by 5 °F ?

Solution :

Write an equation. Let x represent the number of hours it takes for the temperature to decrease by 5 °F.

(-3/4)x  =  -5

-3x/4  =  -5

Solve the equation using an inverse operation.

Multiply each side by - 4/3.

x  =  20/3

x  =  6 2/3

It takes 6 2/3 hours. 

Convert the fraction of an hour to minutes.

2/3 hours x 60 min / 1 hr  =  40 minutes

It takes 6 hours and 40 minutes for the temperature to decrease by 5 °F.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Angular Speed and Linear Speed

    Dec 07, 22 05:15 AM

    Angular Speed and Linear Speed - Concepts - Formulas - Examples

    Read More

  2. Linear Speed Formula

    Dec 07, 22 05:13 AM

    Linear Speed Formula and Examples

    Read More

  3. Angular Speed and Linear Speed Worksheet

    Dec 07, 22 05:08 AM

    Angular Speed and Linear Speed Worksheet

    Read More