WORKSHEET ON SPEED DISTANCE AND TIME

About "Worksheet on Speed Distance and Time"

Worksheet on Speed Distance and Time :

Worksheet given in this section is much useful to the students who would like to practice problems on speed, distance and time. 

Before look at the worksheet, if you would like to know the shortcuts which are much required to solve problems on speed, distance and time, 

Please click here

Worksheet on Speed Distance and Time - Problems

Problem 1 :

If a person drives his car in the speed 50 miles per hour, how far can he cover in 2.5 hours ?

Problem 2 :

If a person travels at a speed of 40 miles per hour. At the same rate, how long will he take to cover 160 miles distance ?

Problem 3 :

A person travels at a speed of 60 miles per hour. How far will he travel in 4.5 hours ?

Problem 4 :

A person travels at a speed of 60 kms per hour. Then how many meters can he travel in 5 minutes ?

Problem 5 :

A person covers 108 kms in 3 hours. What is his speed in meter per second ?

Problem 6 :

A person covers 90 kms in 2 hours 30 minutes. Find the speed in meter per second.

Problem 7 :

A person travels at the rate of 60 miles per hour and covers 300 miles in 5 hours. If he reduces his speed by 10 miles per hour, how long will he take to cover the same distance ?

Problem 8 :

A person travels 50 kms per hour. If he increases his speed by 10 kms per hour, how many minutes will he take to cover 8000 meters ?

Problem 9 :

A person can travel at the speed of 40 miles per hour. If the speed is increased by 50%, how long will it take to cover 330 miles ?

Problem 10 :

A person speed at a rate of 40 kms per hour. If he increases his speed by 20%, what is his new speed in meter per minute ?

Worksheet on Speed Distance and Time - Problems

Problem 1 :

If a person drives his car in the speed 50 miles per hour, how far can he cover in 2.5 hours ?

Solution :

Given : Speed is 50 miles per hour.

So, the distance covered in 1 hour is

=  50 miles

Then, the distance covered in 2.5 hours is

=  2.5  50 miles

=  125 miles

Hence, the person can cover 125 miles of distance in 2.5 hours. 

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 2 :

If a person travels at a speed of 40 miles per hour. At the same rate, how long will he take to cover 160 miles distance ?

Solution :

Given : Speed is 40 miles per hour.

The formula to find the time when distance speed are given is

Time  =  Distance / Speed

Time taken to cover the distance of 160 miles is 

Time  =  160 / 40

Time  =  4 hours

Hence, the person will take 4 hours to cover 160 miles distance at the rate of 40 miles per hour.     

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 3 :

A person travels at a speed of 60 miles per hour. How far will he travel in 4.5 hours ?

Solution :

Given : Speed is 60 miles per hour.

The distance covered in 1 hour is

=  60 miles

Then, the distance covered in 4.5 hours is

=  4.5 ⋅ 60 miles

=  270 miles

Hence, the person will travel 270 miles distance in 4.5 hours.     

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 4 :

A person travels at a speed of 60 kms per hour. Then how many meters can he travel in 5 minutes ?

Solution :

Given : Speed is 60 kms per hour.

The distance covered in 1 hour or 60 minutes is 

=  60 kms

=  60 ⋅ 1000 meters

=  60000 meters

Then the distance covered in 1 minute is

=  60000/60

=  1000 m

The distance covered in 5 minutes is

=  5 ⋅ 1000 

=  5000 meters

Hence, the person can cover 5000 meters distance in 5 minutes.       

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 5 :

A person covers 108 kms in 3 hours. What is his speed in meter per second ?

Solution :

Given : Distance is 108 kms and time is 3 hours. 

The given distance in meters : 

=  108 ⋅ 1000

=  108,000 meters 

The given time in seconds : 

=  3 ⋅ 60 minutes

=  180 minutes

=  180 ⋅ 60 seconds

=  10,800 seconds

The formula to find the speed is

Speed  =  Distance / Time

Speed in meter per second is 

=  108,000 / 10,800

=  10 m/sec

Hence, his speed in meter per second is 10.

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 6 :

A person covers 90 kms in 2 hours 30 minutes. Find the speed in meter per second.

Solution :

Given : Distance is 90 kms and time is 2 hrs 30 min. 

The given distance in meters : 

=  90 ⋅ 1000

=  90,000 meters 

The given time in seconds : 

=   2 hrs 30 min

=  (120 + 30) min

=  150 minutes

=  150 ⋅ 60 seconds

=  9,000 seconds

The formula to find the speed is

Speed  =  Distance / Time

Speed in meter per second is 

=  90,000 / 9,000

=  10 m/sec

Hence, his speed in meter per second is 10.

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 7 :

A person travels at the rate of 60 miles per hour and covers 300 miles in 5 hours. If he reduces his speed by 10 miles per hour, how long will he take to cover the same distance ?

Solution :

Original speed is 60 miles per hour.

If the speed is reduced by 10 miles per hour, then the new speed is

=  50 miles per hour

Distance to be covered is 300 miles.

The formula to find time is

Time  =  Distance / Speed

Time taken to cover 300 miles distance at the speed of 50 miles per hour is 

=  300 / 50

=  6 hours

Hence, if the person reduces his speed by 10 miles per hour, he will take 6 hours to cover 300 miles distance. 

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 8 :

A person travels 50 kms per hour. If he increases his speed by 10 kms per hour, how many minutes will he take to cover 8000 meters ?

Solution :

Original speed is 50 kms per hour.

If the speed is increased by 10 kms per hour, then the new speed is

=  60 kms per hour

Because, we have to find the time in minutes for the distance given in meters, let us change the speed from kms per hour into meters per minute.

1 hour ------> 60 kms 

⋅ 60 minutes ------> 60 ⋅ 1000 meters

60 minutes ------> 60,000 meters

1 minute ------> 60,000 / 60 meters

1 minute ------> 1000 meters

So, the speed is 1000 meters/minute.

The formula to find time is

Time  =  Distance / Speed

Time taken to cover 8000 meters distance at the speed of 1000 meters per minute is 

=  8000 / 1000

=  8 minutes

Hence, if the person increases his speed by 10 kms per hour, he will take 8 minutes to cover 8000 meters distance. 

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 9 :

A person can travel at the speed of 40 miles per hour. If the speed is increased by 50%, how long will it take to cover 330 miles ?

Solution :

Original speed is 40 miles per hour

If the speed is increased by 50%, then the new speed is

=  150 % of 40

=  1.5 ⋅ 40

=  60 miles per hour

Distance to be covered is 330 miles.

The formula to find time is

Time  =  Distance / Speed

Time taken to cover 330 miles distance at the speed of 60 miles per hour is 

=  330 / 60

=  5.5 hours

=  5 hrs 30 minutes

Hence, if the person is increased by 50%, it will take 5 hrs 30 minutes to cover 330 miles distance. 

Let us look at the next question on "Worksheet on speed distance and time"

Problem 10 :

A person speed at a rate of 40 kms per hour. If he increases his speed by 20%, what is his new speed in meter per minute ?

Solution :

Original speed is 40 kms per hour

If the speed is increased by 20%, then the new speed is

=  120 % of 40

=  1.2 ⋅ 40

=  48 kms per hour

Now, let us change the speed from kms per hour into meters per minute.

1 hour ------> 48 kms 

⋅ 60 minutes ------> 48 ⋅ 1000 meters

60 minutes ------> 48,000 meters

1 minute ------> 48,000 / 60 meters

1 minute ------> 800 meters

So, the speed is 800 meters/minute.

Hence, if the person increases his speed by 20%, his new speed in meter per minute is 800. 

Apart from the problems given above, if you need more problems on speed, distance and time, please click the following links. 

Worksheet on Speed, Distance and Time - 1

Worksheet on Speed, Distance and Time - 2

Worksheet on Speed, Distance and Time - 3

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Worksheet on speed distance and time". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Worksheet on speed distance and time", please click here

Apart from the stuff "Worksheet on speed distance and time", if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...