WORD PROBLEMS ON ADDITION

Problem 1 : 

A librarian has bought 43 books today. If there were  1028 books in the library yesterday, find the total number of books in the library today.

Solution :

To find the total number of books in the library today, add 1028 and 76. 

=  1028 + 43

= 1071

So, there are 1071 books in the library now. 

Problem 2 : 

In a music competition, 256 boys and 278 girls participated. Find the total number of students participated in the competition.

Solution :

To find the total number of students, add 1056 and 781.

= 256 + 278

= 534

So, 534 students participated in the competition altogether.

Problem 3 : 

William gave $1250 to his wife from his salary. After having given $1250, if he had $1080 left, find William's salary.

Solution :

To find William's salary, add 1250 and 1080.

= 1250 + 1080

= 2330

So, William's salary is $2330.  

Problem 4 : 

In an Examination, Ricky failed in an examination by 23 marks. If Ricky's had scored 27 marks, find the minimum passing marks in the examination.

Solution :

To find the minimum passing marks in the examination, add 23 and 27.

= 23 + 27

= 50

So, the minimum passing marks in the examination is 50.

Problem 5 : 

Johnson read 5 pages of a story book on Saturday. He read 3 more pages on Sunday than on Saturday. How many pages of the story book did he read altogether on these two days ?

Solution :

Number of pages read on Saturday :

= 5

Number of pages read on Sunday : 

= 5 + 3

= 8

Number of pages read on Saturday and Sunday altogether :

= 5 + 8

= 13

Problem 6 : 

James started his journey in a plane at A.M. on Tuesday and finished at 3 P.M. on Wednesday. How long did James have his journey in the plane?

Solution :

From 11 A.M. Tuesday to 11 A.M. Wednesday is 24 hours.

From 11 A.M. Wednesday to 3 P.M. on the same day is another 4 hours.

Then, total hours is

= 24 + 4

= 28

So, James had his journey in the plane for 28 hours.

Problem 7 : 

A taxi driver charges a flat rate of $20 and $12 for a distance less than or equal to 5 miles, $10 for a distance from 6 to 10 miles and $8 for a distance from 11 to 15 miles. How much has to be paid for a travel of 13 miles in that taxi?

Solution :

Amount has to be paid for 13 miles :

= 20 + 12 + 10 + 8

= $50 

Problem 8 : 

Cameroon started writing an exam at 3:25 P. M. and finished at 5:40 P.M. How long did Cameroon write the exam?

Solution :

From 3:25 P.M. to 5:25 P.M. is 2 hours.

From 5:25 P.M. to 5:40 P.M. is another 15 minutes.

Then, the total time is

= 2 hours + 15 minutes

= 2 hours 15 minutes

So, Cameroon wrote the exam for 2 hours 15 minutes.

Problem 9 :

In a game, player A scored 55 points, player B scored 15 points more than player B, player C scored 25 points more than player B and player D scored the same as C. Find the total points scored by all the three players.

Solution :

Points scored by player A :

= 55

Points scored by player B :

= 55 + 15

= 70

Points scored by player C :

= 70 + 25

= 95

Points scored by player D :

95

Total points scored by all the three players :

= 55 + 70 + 95 + 95

= 315

Problem 10 : 

PQRS are four places. Distance from P and Q is 75 miles, distance from Q to R is 15 miles more than the distance from P to Q and the distance from R to S is four-third of the distance from Q to R. Find the total distance from place P to place S. 

Solution :

Distance from P to Q : 

= 75 miles

Distance from Q to R : 

= 75 + 15

=  90 miles

Distance from R to S : 

= 4/3 ⋅ (Distance from Q to R)

=  4/3 ⋅ 90 miles

=  4 ⋅ 30

=  120 miles

Total distance from P to S :

= (P to Q) + (Q to R) + (R to S)

= 75 + 90 + 120

= 285 miles

Practice Questions

word-problems-on-addition.png

Click here to get detailed answers for the above questions.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Algebraic Manipulation Worksheet

    Jan 28, 23 08:20 AM

    tutoring.png
    Algebraic Manipulation Worksheet

    Read More

  2. Algebraic Manipulation Problems

    Jan 28, 23 08:18 AM

    Algebraic Manipulation Problems

    Read More

  3. Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Jan 22, 23 08:30 AM

    tutoring.png
    Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Read More