In this page word problems of percentage you can find 10 practice questions .You can find problems of changing fraction in to percent.Online math 4 all gives collections of work sheets from all the grades.You may practice each set of worksheets and also you check your answers that will help you to evaluate the knowledge.
Teachers and parents also can help the children to practice the work sheets and improve their knowledge. If you are having any difficulties to understand any step in the solution please Contact us via mail. We will send you step by step detailed solution.Your valuable suggestions are welcome for the improvement of this site.
(1) 12% of the books in a public library are English books. If there are 92000 books in the library,find the number of English books.
(2) A boy secured 88% of the total marks in a public examination. The total marks were 1200. How many marks did the boy secure?
(3) A packet contained 450 chocolates.60% of the chocolates were distributed to the students of the fifth standard.
(i) How many chocolates were distributed?
(ii) How many chocolates remained in the packet?
(4) A man had $360000 worth of property. He left 60% of his property to his son.how much did his son get?
(5) A company gives a bonus of 12 ½ % of the total yearly salary to each of its employees during a year.If an employee gets a monthly salary of $2000,how much does he get?
(6) A person bought a property for $120000.If he has to pay $ 2400 to a broker for arranging the purchase,what percent is it of the total purchase value?
(7) A fruit seller bought 1200 mangoes.7% of the mangoes were rotten.How many mangoes become rot?
(8) In a school,there were 1200 students.15% of the students went on an excursion.Find the number of students who joined the excursion.
(9) The population of a town was 320000. The population increased by 4%. What was the increase population.
(10) A gentleman gets a salary of $2800 per month. He saves 20% of his salary. Find his savings.
Solution for question 1 |
Number of books in the library = 92000
percentage of English books = 12% Number of English books = 12% of Total number of books = 12% of 92000 = (12/100) x 92000 = (12 x 92000)/100 Two zeroes in numerator and denominator will get canceled So we will get, = (12 x 920) = 11040 Total number of English books in the library = 11040 |
Step 1:
In a library there are 92000 books.In which 12% of books are English books. Step 2: And now we need to find the number of books in English. Step 3: To solve this problem we have to find 12% of total number of books. Step 4: Here total number of books is 92000.So we have to multiply 12% of 92000. |
Solution for question 2 |
Total marks = 1200
Percentage of marks scored by the boy = 88% Total marks scored by the boy = 88% of total marks = 88% of 1200 = (88/100) x 1200 = (88 x 1200) /100 Two zeroes in numerator and denominator will get canceled so that we will get =(88 x 12) = 1056 Total marks scored by the boy = 1056 |
Step 1:
In this problem a boy has got 88% of total marks in the public examination. Step 2: If the total marks is 1200.Then we have to find the number of marks scored by the boy. Step 3: To solve this problem we have to find 88 percent in the total marks Step 4: Here the total marks is 1200.So we have to find 88% in 1200. |
Solution for question 3 |
Total number of chocolates = 450
Percentage of chocolates distributed = 60% Number of chocolates distributed = 60% of Total number of chocolates = 60% of 450 = (60/100) x 450 = (60 x450) /100 In numerator and denominator 2 zero will get canceled. So that we will get = (6x45) = 270 Number of chocolates distributed = 270 Number of remaining = Total number of - Number of chocolates distributed = 450 - 270 = 180 |
Step 1:
A packet is containing 450 chocolates.60% of them were distributed to the students who are studying 5th. Step 2: Now we need to find no of chocolates distributed and also we have to find the remaining number of chocolates after distribution. Step 3: To solve this problem first we have to find the number of chocolates distributed.For that we have to find 60% of 450 chocolates. Step 4: After that we have to subtract the distributed chocolates from the total number of chocolates. |
Solution for question 4 |
Total worth of property = 360000
Worth of property got by the boy = 60% of total worth = 60% x 360000 = (60/100) x 360000 = (60 x 360000)/100 Two zeroes in numerator and denominator will get canceled So we will get = 60 x 3600 = 216000 Worth of property = $ 216000 |
Step 1:
In this problem a man is having $360000 worth of property. Step 2: He had left 60% of his property to his son. Step 3: Now we need to find how much did his son get on his father's property. Step 4: To solve this problem we have to find 60% of total worth.Here total worth of the property is $360000. |
Solution for question 5 |
Salary of the employee = $2000
The employee's total salary for the year = 12 x 2000 = 24000 Worth of bonus = 12 ½ % x Yearly salary = 12 ½% x 24000 First let us change this mixed fraction into improper fraction. = (24+1)/2 % x 24000 = (25/2) /100 x 24000 = (25/200) x 24000 = (25 x 24000)/200 = (25 x 240)/2 = (25 x 120) = $3000 Bonus amount got by the employee = $ 3000. |
Step 1:
In this problem a company is giving bonus 12 ½ % of the total yearly salary to each of its employees in the year. Step 2: If an employee gets a monthly salary of $2000,what will be the amount he get. Step 3: To solve this problem we have to find 12 ½ % of total yearly salary.For that first we have to find the total salary. Step 4: .Here monthly salary is 2000. We have 12 months. So we have to multiply 12 with 2000 |
Solution for question 6 |
Total worth of property = $120000
Amount given to broker = $2400 percentage of brokerage of total purchase value = (Brokerage amount/Total worth of the property) x 100 = (2400/120000) x 100 = (2400x100)/120000 = 24/12 = 2% |
Step 1:
In this problem a person is buying a property for $120000. Step 2: He has to pay $ 2400 to a broker for arranging the purchase,now we need to find the percent of brokerage amount of the total purchase value. Step 3: To solve this problem we have to divide 2400 by 120000. Step 4: And we have to multiply this value with 100. |
Solution for question 7 |
No of mangoes bought by fruit seller = 1200
Percentage of mangoes rotten = 7% No of mangoes which were rotten = 7% of total mangoes = (7/100) x 1200 = (7 x 1200)/100 = (7 x 12) = 84 mangoes No of mangoes which were rotten = 84 mangoes |
Step 1:
In this problem a seller has bought 1200 mangoes.7% of the mangoes were rotten. Step 2: We have to find the number of mangoes become root. Step 3: To solve this problem we have to find 7% of total number of mangoes. Step 4: Here total number of mangoes is 1200. |
Solution for question 8 |
Total no of students in a school = $1200
Percentage of students who went for excursion =15% No of students who went for excursion = 15% of total number of students = 15% of 1200 = (15/100) x 1200 = (15 x 1200)/100 = 15 x 12 = 180 = 180 students So number of students went for excursion = 180 students. |
Step 1:
In a school there are 1200 students.15% of the students went on an excursion. Step 2: Now we have to find the number of students who had joined the excursion. Step 3: To solve this problem we have find 15% of total number of students.That is 12% of 1200. |
Solution for question 9 |
Total population = $ 320000
Percentage of people increased = 4% Increased population = 4% of Total population = 4% of 320000 = (4/100) x 320000 = (4 x 320000)/100 = 1280000/100 = 12800 Increased population = 12800 |
Step 1:
In this problem population of a town was 320000. Step 2: he population increased by 4%. What was the increase population. Step 3: Now we have to find 4% of total population. |
Solution for question 10 |
Total salary = $2800
Percentage of his savings = 20% His savings amount = 20% of Total salary = 20% of 2800 = (20/100) x 2800 = (20 x 2800)/100 = 56000/100 = $560 Amount saved by the person = $560 |
Step 1:
In this problem a gentleman gets a salary of 2800 per month. Step 2: He saves 20% of his salary. Step 3: Now we have to find his savings.To solve this problem we have find the 20% of 2800. |