**Using multiple percentages :**

Some situations require applying more than one percent to a problem.

For example, when we dine at a restaurant, we might pay a tax on the meal, and pay a tip to the wait staff.

The tip is usually paid on the amount before tax. When we pay tax on a sale item, we pay tax only on the discounted price.

**Example 1 : **

The Sanchez family goes out for dinner, and the price of the meal is $60. The sales tax on the meal is 7%, and they also want to leave a 15% tip. What is the total cost of the meal ?

**Solution : **

**Analyze Information : **

Identify the important information.

• The bill for the meal is $60.

• The sales tax is 7%, or 0.07.

• The tip is 15%, or 0.15.

The total cost will be the sum of the bill for the meal, the sales tax, and the tip.

**Formulate a Plan : **

Calculate the sales tax separately, then calculate the tip, and then add the products to the bill for the meal to find the total.

**Solve :**

Sales tax : 0.07 × $60 = $4.20

Tip: 0.15 × $60 = $9.00

Meal + Sales tax + Tip = Total cost

$60 + $4.20 + $9 = $73.20

Hence, the total cost is $73.20.

**Justify and Evaluate : **

Estimate the sales tax and tip. Sales tax is about 10% plus 15% for tip gives 25%.

Find 25% of the bill : 0.25 × $60 = $15.

Add this to the bill : $60 + $15 = $75.

The total cost should be about $75.

The answers is close to the estimate, so the answer is reasonable.

**Example 2 : **

Kedar earns a monthly salary of $2,200 plus a 3.75% commission on the amount of his sales at a men’s clothing store. One month he sold $4,500 in clothing. What was his commission that month? How much did he earn in all? Show your work.

**Solution : **

**Analyze Information : **

Identify the important information.

• Kedar's monthly salary is $2200.

• Commission of his sales is 3.75%, or 0.0375.

• In a particular month, he made a sale of $4500

The total will be the sum of salary and commission on sales..

**Formulate a Plan : **

Calculate the commission on sales.

**Solve :**

Commission on sales : 0.0375 × $4500 = $168.75

Salary + Commission on sales = Total earning

$2200 + $168.75 = $2368.75

Hence, the total earning is $2368.75.

**Justify and Evaluate : **

Estimate the commission. Commission on sales is about 4%.

Find 4% of sales : 0.04 × $4500 = $180.

Add salary and commission : $2200 + $180 = $2380.

The total earning of Kedar is $2380.

The answers is close to the estimate, so the answer is reasonable.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Using multiple percentages".

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Using multiple percentages", please click here

Apart from the stuff given in this section, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

HTML Comment Box is loading comments...

**WORD PROBLEMS**

**HCF and LCM word problems**

**Word problems on simple equations **

**Word problems on linear equations **

**Word problems on quadratic equations**

**Area and perimeter word problems**

**Word problems on direct variation and inverse variation **

**Word problems on comparing rates**

**Converting customary units word problems **

**Converting metric units word problems**

**Word problems on simple interest**

**Word problems on compound interest**

**Word problems on types of angles **

**Complementary and supplementary angles word problems**

**Markup and markdown word problems **

**Word problems on mixed fractrions**

**One step equation word problems**

**Linear inequalities word problems**

**Ratio and proportion word problems**

**Word problems on sets and venn diagrams**

**Pythagorean theorem word problems**

**Percent of a number word problems**

**Word problems on constant speed**

**Word problems on average speed **

**Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree**

**OTHER TOPICS **

**Time, speed and distance shortcuts**

**Ratio and proportion shortcuts**

**Domain and range of rational functions**

**Domain and range of rational functions with holes**

**Graphing rational functions with holes**

**Converting repeating decimals in to fractions**

**Decimal representation of rational numbers**

**Finding square root using long division**

**L.C.M method to solve time and work problems**

**Translating the word problems in to algebraic expressions**

**Remainder when 2 power 256 is divided by 17**

**Remainder when 17 power 23 is divided by 16**

**Sum of all three digit numbers divisible by 6**

**Sum of all three digit numbers divisible by 7**

**Sum of all three digit numbers divisible by 8**

**Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4**

**Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits**