UNITARY METHOD FORMULA

Unitary method aims at determining values in relation to a single unit.

The formula given below can be used to find the value of one unit.

Unitary Method Definition and Example :

Definition :

Unitary-method is all about finding value to a single unit.  

Unitary-method can be used to calculate cost, measurements like liters and time.

Example :

If 20 apples cost $50, then  price of one apple is 

=  50/20

=  $2.50

Solved Problems

Problem 1 :

If 131 cans contain 838.4 liters of oil. How many liters of oil can be contained in 60 cans ?

Solution :

Given : 131 cans contain 838.4 liters of oil.

Number of liters of oil contained in one can is 

=  838.4/131

=  6.4 liters

Then, number of liters of oil contained in 60 cans is 

=  60 ⋅ 6.4

=  384 liters

Problem 2 :

If the total weight of 11 jack fruits is 10.56 kg, then what will be the weight of 16 jack fruits ?

Solution :

Given : Total weight of 11 jack fruits is 10.56 kg

The weight of one jack fruit is 

=  10.56/11

=  0.96

Then, the weight of 16 jack fruit is 

=  16 ⋅ 0.96

=  15.36 kilograms

Problem 3 :

Cost of 26 pens is $15.34. What will be cost of 12 pens ?

Solution :

Given : Cost of 26 pens is $15.34

The cost of one pen is

=  15.34/26

=  0.59

Then, the cost 12 pens is

=  12 ⋅ 0.59

=  $7.08

Problem 4 :

If David's salary per year is $26,400, find his salary for four months. 

Solution :

Given : David's salary per year is $26,400

We know that,

1 year  =  12 months

David's salary per month is 

=  26400/12

=  $2,200

Then, David's salary for four months is 

=  4 ⋅ 2200

=  $8,800

Problem 5 :

If a car runs 150 miles in 15 liters of fuel, how many miles  will it run in 10 liters of fuel ?

Solution :

Given : The car runs 150 miles in 15 liters of fuel.

No. of miles run by the car in 1 liter of fuel is 

=  150/15

=  10 miles

Then, no. of miles run by the car in 10 liters of fuel is 

=  10 ⋅ 10

=  100 miles

Problem 6 :

A car covers a distance of 420 miles in 3 hours.   At the same rate, how much time will it take to cover 630 miles ?

Solution :

Given : The car covers a distance of 420 miles in 3 hours.

Time taken by the car to cover 1 mile

=  3/420 hours

Then, time taken by the car to cover 630 miles

=  630 ⋅ 3/420

=  4½ hours

Problem 7 :

John has earned $54,000 in the last three years. At the same rate, how much money will he earn in the next six months ?

Solution :

Given : John's has earned $54,000 in the last three years.

We know that,

1 year  =  12 months

3 years  =  3 ⋅ 12  =  36 months  

John's earning per month is 

=  54000/36

=  1500

Then, the money that John will earn in the next six months is

=  6 ⋅ 1500

=  $9,000

Problem 8 :

John has earned $54,000 in the last three years. At the same rate, how much money will he earn in the next six months ?

Solution :

Given : John's has earned $54,000 in the last three years.

We know that,

1 year  =  12 months

3 years  =  3 ⋅ 12  =  36 months  

John's earning per month is 

=  54000/36

=  1500

Then, the money that John will earn in the next six months is

=  6 ⋅ 1500

=  $9,000

Problem 9 :

Michael has worked for 168 hours in the last three weeks. If he had worked the same number of hours each day,  how many hours would he have worked in the first 3 days ?

Solution :

Given : Michael has worked for 168 hours in 3 weeks.

We know that,

1 week  =  7 days

3 weeks  =  3 ⋅ 7  =  21 days  

Number of hours that Michael has worked each day is

=  168/21

=  8 hours

Then, the number of hours that Michael has worked in the first 3 days is 

=  3 ⋅ 8

=  24 hours

Problem 10 :

If 7 men can complete the work in 10 days working 6 hours per day, how many days will it be taken by 4 men to complete the same work working 7 hours per day ?

Solution :

Given : 7 men can complete the work in 10 days working 6 hours per day

No. of hours taken by one man to complete the work is 

=  No. of men ⋅ No. of days ⋅ No. of hours

=  7 ⋅ 10 ⋅ 6

=  420 hours

No. of hours taken by three men to complete the work is 

=  420/3

=  140 hours

No. of days taken by three men to complete the work is 

=  Total hours/Hours per day

=  140/7

=  20 days

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Law of Cosines Worksheet

    Aug 06, 22 11:56 PM

    Law of Cosines Worksheet

    Read More

  2. Laws of Cosines

    Aug 06, 22 11:31 PM

    Laws of Cosines - Proof - Solved Problems

    Read More

  3. Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Aug 06, 22 09:01 AM

    Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Read More