SUBTRACTION WORD PROBLEMS WORKSHEET

Problem 1 : 

Mr. Jacob’s class has 27 students. Only 23 were present on Tuesday. How many were absent ?

Problem 2 : 

In a library, there are 1028 books today. If the librarian had bought 76 books yesterday, how many books would have been in the library day before yesterday ? 

Problem 3 : 

In a drawing competition, 825 students took part and 423 among them were girls. How many boys took part in the competition ?

Problem 4 : 

The temperature at 5 P.M. was 28°F. At 11 P.M, it had dropped 40°F. What was the temperature at midnight ?

Problem 5 : 

Jonathan scored 632 marks and received grade A in an examination, Clark scored 75 marks less than Jonathan and received grade B in the same examination. Find the marks scored score Clark.

Problem 6 : 

Peterson sold 1257 meatballs on Sunday. He sold 158 less more meatballs on Monday than on Saturday. How many meatballs did he sell on Monday ?

Problem 7 : 

Distance from place X to Z is 183 miles, distance from place Y to place Z is two-third of the distance from place X to place Z. If Y is between X and Z, find the distance from place X to place Y. 

Problem 8 : 

In a running race, Kevin reached the target in 2 minutes 5 seconds and lost the first price by 12 seconds. In what time should he have completed the race to get the first price ?

Detailed Answer Key

Problem 1 : 

Mr. Jacob’s class has 27 students. Only 23 were present on Tuesday. How many were absent ?

Solution : 

To find the number of students absent, subtract 23 from 27.

=  27 - 23

=  4

So, there were 4 students absent on Tuesday. 

Problem 2 : 

In a library, there are 1028 books today. If the librarian had bought 76 books yesterday, how many books would have been in the library day before yesterday ? 

Solution : 

To find the number of books in the library day before yesterday, subtract 76 from 1028. 

=  1028 - 76

=  952

So, there would have been 952 books in the library day before yesterday. 

Problem 3 : 

In a drawing competition, 825 students took part and 423 among them were girls. How many boys took part in the competition ?

Solution : 

To find the number of boys, subtract 423 from 825.

=  825 - 423

=  402

So, 402 boys took part in the competition. 

Problem 4 : 

The temperature at 5 P.M. was 28°F. At 11 P.M, it had dropped 40°F. What was the temperature at midnight ?

Solution : 

Visualize a number line. The drop from 28° to 0° is 28°. There are still 12 more degrees to drop. They will be below zero. -12°F is the temperature at 11 P.M.

Problem 5 : 

Jonathan scored 632 marks and received grade A in an examination, Clark scored 75 marks less than Jonathan and received grade B in the same examination. Find the marks scored score Clark.

Solution : 

To find the marks scored by Clark, subtract 75 from 632.

=  632 - 75

=  557

So, Clark scored 557 marks.    

Problem 6 : 

Peterson sold 1257 meatballs on Sunday. He sold 158 less more meatballs on Monday than on Saturday. How many meatballs did he sell on Monday ?

Solution : 

Number of meatballs sold on Sunday : 

=  1257

Given : On Monday, 158 less meatballs sold than on Sunday. 

Then, number of meatballs sold on Monday : 

=  1257 - 158

=  1099

So, Peterson sold 1099 meatballs on Monday. 

Problem 7 : 

Distance from place X to Z is 183 miles, distance from place Y to place Z is two-third of the distance from place X to place Z. If Y is between X and Z, find the distance from place X to place Y. 

Solution : 

Distance from place X to place Z : 

=  183 miles

Distance from place Y to place Z : 

=  2/3 ⋅ (Distance from X to Z)

=  2/3 ⋅ 183 miles

=  122 miles

Distance from place X to place Y : 

=  (Distance from X to Z) - (Distance from Y to Z)

=  183 - 122

=  61 miles

So, the distance from Place X to place Y is 61 miles. 

Problem 8 : 

In a running race, Kevin reached the target in 2 minutes 5 seconds and lost the first price by 12 seconds. In what time should he have completed the race to get the first price ?

Solution : 

Actual time taken by Kevin to complete the race : 

=  2 min 5 sec

=  120 sec + 5 sec

=  125 seconds

Given : Kevin lost the first price by 12 seconds.

Then, to find the time required to get the first price, subtract 12 from 125.

=  125 - 12

=  113 seconds

So, Kevin should have completed the race in 113 seconds to get the first price.

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Relatively Prime Numbers

    Nov 21, 22 10:22 AM

    Relatively Prime Numbers - Concept - Examples

    Read More

  2. Relatively Prime Numbers Worksheet

    Nov 21, 22 10:20 AM

    Relatively Prime Numbers Worksheet

    Read More

  3. Least Common Multiple of Relatively Prime Numbers Worksheet

    Nov 21, 22 06:42 AM

    Least Common Multiple of Relatively Prime Numbers Worksheet

    Read More