Subtracting Fractions With Common Denominators

Here you can find practice problems on subtracting fractions with common denominators. Here we have given some example problems with detailed solution. After that you can find worksheets. It is very simple to subtract any two fractions with common denominator.

Procedure of subtracting fractions with common denominators:

Two or more fractions which are having the same denominator may be simplified by using the following steps.In these kinds of problems we will have two fractions with same denominator. We shall put only one denominator instead of those two denominators ten we can combine the numerator. Now we are going to see some examples. After combining the two fractions we may simplify the fraction if it is possible.

Example 1:

Question:

6/10 - 3/10

These two fractions are having same denominator. That is 10. So we can put only one of them.

Solution :

         = (6-3)/10

         = 3/10

Example 2:

Question:

1/5 - 3/5

Solution :

These two fractions are having same denominator. That is 5. So we can put only one of them.

         = (1-3)/5

         = -2/5

Example 3:

Question:

1/2 - 3/2

Solution :

These two fractions are having same denominator. That is 2. So we can put only one of them.       

         = (1-3)/2

         = -2/2

         = -1

Example 4:

Question:

15/28 - 31/28

Solution :

These two fractions are having same denominator. That is 28. So we can put only one of them.

         = (1-3)/2

         = -2/2

         = -1

Example 5:

Question:

5/21 - 1/21

Solution :

These two fractions are having same denominator. That is 21. So we can put only one of them.

         = (5-1)/21

         = 4/21


Example 6:

Question:

87/125 - 47/125

Solution :

These two fractions are having same denominator. That is 125. So we can put only one of them.

         = (87-47)/125

         = 40/125

We can simplify this using 5 times table. So that we will get

         = 8/25

Example 7:

Question:

56/45 - 27/45

solution:

These two fractions are having same denominator. That is 45. So we can put only one of them.

         = (56-27)/45

         = 29/45

We can not simplify this.  subtracting fractions with common denominators



HTML Comment Box is loading comments...