SOLVING ONE STEP EQUATIONS WORD PROBLEMS

A one-step equation is as straightforward as it sounds. We just have to perform one step in order to solve the equation. 

We have to isolate the variable which comes in the equation. 

That is, we have to get rid of the number which is added to the variable or subtracted from the variable or multiplied by the variable or divides the variable. 

Problems

Problem 1 :

When 7 is added to a number, we get 25. Find the number. 

Solution : 

Let x be the required number. 

Then, 

x + 7  =  25

Here, 7 is added to x.

To get rid of 7, we have to subtract 7 from each side of the equation.

Then, 

x  =  18

So, the required number is 18.

Problem 2 :

When we multiply a number by 4, we get 124. Find the number. 

Solution : 

Let x be the required number. 

Then,

4x  =  124

Here, x is multiplied by 4.

To get rid of 4, we have to divide each side of the equation by 4. 

Then,

x  =  31

So, the required number is 31.

Problem 3 :

When we divide a number by 7, we get 14. Find the number. 

Solution : 

Let m be the required number. 

Then,

m / 7  =  14

Here, m is divided by 7.

To get rid of 7, we have to multiply each side of the equation by by 7.

Then,

m  =  98

So, the required number is 98.

Problem 4 :

John had some candies. He gave 5 candies to his friend and now he has 18 candies. How many candies did John initially have ? 

Solution : 

Let m be the no. of candies that John initially had. 

Then,

m - 5   =  18

Here, 5 is subtracted from m.

To get rid of 5, we have to add 5 to each side of the equation. 

Then, 

m  =  23

So, John initially had 23 candies.

Problem 5 :

Alex borrowed some money from Jose. After 3 years, Alex returned 2 times of borrowed money to Jose. If the returned money is $226, how much money did Alex borrow from Jose ?

Solution : 

Let x be the borrowed money. 

Then,

2x   =  226

Here, x is multiplied by 2.

To get rid of 2, we have to divide each side of the equation by 2.

Then, 

x  =  113

So, the borrowed money is $113.

Problem 6 :

The sum of two numbers 22.5. If one number is 7.5, find the other number. 

Solution : 

Let x be the other number. 

Then,

x + 7.5   =  22.5

Here, 7.5 is added to x.

To get rid of 7.5, we have to subtract 7.5 from each side of the equation.

Then,

x  =  15

So, the other number is 15.

Problem 7 :

David has some money. He gave one fourth of the money to Lily. If Lily gets $8 from David, how much money did David have initially ? 

Solution : 

Let m be the money that David had initially.  

Then,

m / 4  =  32

Here, m is divided by 4.

To get rid of 4, we have to multiply each side of the equation by 4. 

Then,

m  =  128

So, David had $128 initially.

Problem 8 :

In a deposit, invested money will become 4 times itself in 5 years. If Rosy receives $3280 after five years, how much money did Rosy invest ?  

Solution : 

Let m be the money that Rosy invested.  

Then,

4m  =  3280

Here, m is multiplied by 4.

To get rid of 4, we have to divide each side of the equation by 4. 

Then,

m  =  820

So, Rosy invested $820.

Problem 9 :

Jacob has some number of candies and Michael has 35 candies. If Michael has candies 5 times as Jacob, how many candies does Jacob have ? 

Solution : 

Let p be the number of candies that Jacob has. 

Then,

5p  =  35

Here p is multiplied by 5.

To get rid of 5, we have to divide each side of the equation by 5.

Then,

p  =  7

So, Jacob has 5 candies.

Problem 10 :

Daniel had some hot dogs and he gave one third of the hot dogs to Alex. If Alex gets 8 hot dogs from Daniel, how many hot dogs did have initially ? 

Solution : 

Let h be the number of hot dogs that Daniel had initially. 

Then,

m / 3  =  8

Here m is divided by 3.

To get rid of 3, we have to multiply each side of the equation by 3. 

Then,

m  =  24

So, Daniel had 24 hot dogs initially.

Worksheets

Please click the below links to download one step equations worksheets as pdf documents.. 

Worksheet -1

Worksheet -2

Worksheet -3

Worksheet -4

Worksheet -5

Apart from the stuff given in this section, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

HTML Comment Box is loading comments...

Recent Articles

  1. Permutation and Combination Problems

    Nov 27, 22 08:59 PM

    Permutation and Combination Problems

    Read More

  2. Combination Problems With Solutions

    Nov 27, 22 08:56 PM

    Combination Problems With Solutions

    Read More

  3. Like and Unlike Fractions Definition

    Nov 26, 22 08:22 PM

    Like and Unlike Fractions Definition - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More