SIXTH GRADE MATH PRACTICE ONLINE

Sixth Grade Math Practice Online :

In this section, we will see some practice questions for 6th grade students.

Question 1 :

The sum of numbers divisible by 7 between 50 and 100 ?

(A) 539       (B) 600         (C) 425

Solution :

Numbers which are divisible by 7 between 50 and 100 are

56, 63, 70, 77, 84, 91, 98

Now we have to find the sum of these numbers

For that we have to add these numbers

56 + 63 + 70 + 77 + 84 + 91 + 98  =  539

So the answer is 539.

Question 2 :

A bag contains red, green and blue balls. The total number of balls is 80. If 60% of the total balls are blue, what is the probability of taking a blue ball?

 (A) 1/6       (B) 5/8         (C) 3/5

Solution :

Total number of balls n (S)  =  80

60% of the total balls are blue

Number of blue balls = 60% of 80

  =  (60/100)  80

  =  (4800/100)

  =  48

Let A be the event of getting blue balls

n(A)  =  48

Probability of getting blue balls  =  n(A)/n(S)

  =  48/80

  = 3/5

So the answer is 3/5.

Question 3 :

2 is

 (A) Rational         (B) Irrational        (C) Real

Solution :

Let √2 be rational

Since √2 is rational we shall write it as fraction

√2  =  a/b

Taking squares on both sides

2  =  a2/b2

2b2  =  a2

2 divides a2

2 divides a

let a  =  2 c

2b2  =  (2c)2

2b2  =  4c2

c2  =  2b2/4

c2  =  b2/2

2 divides b

from this we come to know that a and b are having common factor 2 other than 1. So we shall decide that a/b is not rational number.

It is irrational.So,  √2 is irrational

Question 4 :

The distance between A to B is 5 cm, B to C is 6 cm, C to D is 9 cm, D to E is 12 cm, E to F is 6.5 cm and F to G is 4.8 cm. Then what is the distance between B to F?

(A) 30.4 cm       (B) 33.5 cm         (C) 12.5 cm

From this we need to find the distance between the  points B and F

BF  =  BC + CD + DE + EF

BC = 6 cm, CD = 9 cm, DE = 12 cm, EF = 6.5 cm

BF  =  6 + 9 + 12 + 6.5

BF  =  33.5 cm

So the answer is 33.5 cm

Question 5 :

The greatest common factor of x² y² z², x² y z² and x y z² is

(A) xy2z2       (B) xy2z        (C) xyz2

Solution :

x2 y2 z2, x2 y z2, x y z2

To find GCF, we have to select the common terms only

GCF  =  x y z2

So the correct answer is x y z2.

Question 6 :

The sum of a number and its square is 90. Find the required numbers.

(A) 9 and 81         (B) 45 and 45        (C) 20 and 70

Solution :

Let x be the required number and x2 be its square

x + x2  =  90

x + x2 - 90  =  0

(x + 10) (x - 9)  =  0

x + 10  =  0 x - 9  =  0

x  =  -10 x  =  9

So, the answer is 9 and 81.

Question 7 :

In how many ways can five people sit in a round table?

(A) 60         (B) 150         (C) 120

Solution :

The number of arrangements in a round table is (n - 1)!

  =  (5 - 1)!

  =  4!

  =  24

Hence the number of ways is 24.

Question 8 :

If two dice are rolled, what is the probability of getting same number on both the dies?

 (A) 1/2         (B) 1/3          (C) 1/6

Solution :

Sample space

S = { {1, 1) (1, 2) (1, 3) (1, 4) (1, 5) (1, 6) (2, 1) (2, 2) (2, 3) (2, 4) (2, 5) (2, 6) (3, 1) (3, 2) (3, 3) (3, 4) (3, 5) (3, 6) (4, 1) (4, 2) (4, 3) (4, 4) (4, 5) (4, 6) (5, 1) (5, 2) (5, 3) (5, 4)(5, 5) (5, 6) (6, 1) (6, 2) (6, 3) (6, 4)(6, 5) (6, 6)}

n(S)  =  36

Let A be the event of getting the same number on both the dies

A  =  { (1, 1) (2, 2) (3, 3) (4, 4) (5, 5) (6, 6) }

n(A) = 6

p(A)  =  n(A)/n(S)

  = 6/36

  = 1/6

So, the required probability is 1/6.

Question 9 :

Compare 4/5 and 5/6

 (A)(5/6) < (4/5)       (B) (5/6) > (4/5)    (C) (5/6) = (4/5)

Solution :

Since the denominators are not same, first we have to make the denominators same.

L.C.M of 5 and 6 = 30

  =  (4/5)  (6/6)

  =  (24/30)

  =  (5/6)  (5/5)

  =  (25/30)

Therefore 4/5 is less than 5/6

So the answer is (5/6) > (4/5).

Question 10 :

Evaluate :

25! / 24!

(A)  25        (B)  24     (C)   1/24

Solution :

25! / 24!  =  25(24!)/24!

  =  25

Hence the value is 25.

Apart from the stuff given in this section if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Unit Rates

    Dec 02, 22 04:18 PM

    Unit Rates - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More

  2. Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Dec 02, 22 07:27 AM

    Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Read More

  3. Relation between Radian and Degree

    Dec 02, 22 07:16 AM

    Relation between Radian and Degree

    Read More