SIMPLIFYING RADICALS

Thew following steps will be useful to simplify radicals. 

Step 1 :

Decompose the number inside the radical sign into prime factors.  

Step 2 :

If you have square root (√), you have to take one number out of the square root for every two same numbers multiplied inside the radical.

If you have cube root (3), we have to take one number out of cube root for every three same numbers multiplied inside the radical.

If you have fourth root (4), you have to take one number out of fourth root for every four same numbers multiplied inside the radical.

Step 3 :

Simplify. 

Examples :

Solved Questions

Question 1 : 

Simplify : 

√20

Solution : 

Decompose 20 into prime factors using synthetic division. 

So, we have

√20  =  √(2 ⋅ 2 ⋅ 5)

√20  =  25

Question 2 : 

Simplify : 

√121

Solution : 

Decompose 121 into prime factors.

√121  =  √(11 ⋅ 11)

√121  =  11

Question 3 : 

Simplify : 

√52

Solution : 

Decompose 52 into prime factors using synthetic division.

So, we have

√52  =  √(2 ⋅ 2 ⋅ 13)

√52  =  2√13

Question 4 : 

Simplify : 

√45

Solution : 

Decompose 45 into prime factors using synthetic division.

So, we have

√45  =  √(5 ⋅ 3 ⋅ 3)

√45  =  3√5

Question 5 : 

Simplify : 

3√72

Solution : 

Decompose 72 into prime factors using synthetic division.

So, we have

372  =  3(2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 3 ⋅ 3)

372  =  2 ⋅ 3√(⋅ 3)

372  =  2 ⋅ 3√(⋅ 3)

372  =  23√9

Question 6 : 

Simplify : 

 

3√40

Solution : 

Decompose 40 into prime factors using synthetic division.

So, we have

3√40  =  3(2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 5)

3√40  =  23√5

Question 7 : 

Simplify : 

3√27

Solution : 

Decompose 27 into prime factors using synthetic division.

So, we have

3√27  =  3(3 ⋅ 3 ⋅ 3)

3√27  =  3

Question 8 : 

Simplify : 

 

4√243

Solution : 

Decompose 243 into prime factors using synthetic division.

So, we have

4√243  =  √(3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3)

4√243  =  34√3

Question 9 : 

Simplify : 

5√288

Solution : 

Decompose 288 into prime factors using synthetic division.

So, we have

5288  =  5(2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 3)

5288  =  2 5√3

Question 10 : 

Simplify : 

6√320

Solution : 

Decompose 320 into prime factors using synthetic division.

So, we have

6320  =  6(2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 5)

6320  =  26√5

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Word Problems Involving Linear Equations

    Aug 14, 22 09:31 PM

    Word Problems Involving Linear Equations

    Read More

  2. Solving System of Linear Equations Word Problems Worksheet

    Aug 14, 22 09:17 PM

    Solving System of Linear Equations Word Problems Worksheet

    Read More

  3. Solving Word Problems with Linear Equations Worksheet

    Aug 14, 22 09:08 PM

    Solving Word Problems with Linear Equations Worksheet

    Read More