SIMPLIFYING RADICALS WITH VARIABLES AND EXPONENTS

Key Concept

If the given radical is square root, write each term inside the radical as squares. 

If the given radical is cube root root, write each term inside the radical as cubes. 

If it is square root, we can get one term out of the radical for every two same terms multiplied inside the radical. 

If it is cube root, we can get one term out of the radical for every three same terms multiplied inside the radical. 

Four fourth root and more, we have to do as explained for square root and cube root above. 

Example 1 :

Simplify :

√(16u4v3)

Solution : 

=  √(16u4v3)

=  √(42 ⋅ u⋅ u⋅ v⋅ v)

=  (4 ⋅ u ⋅ u ⋅ v)v

=  4u2vv

Example 2 :

Simplify :

√(147m3n3)

Solution : 

=  √(147m3n3)

=  √(3 ⋅ 72 ⋅ m⋅ m ⋅ n⋅ n)

=  (7 ⋅ m ⋅ n)√(3mn)

=  7mn√(3mn)

Example 3 :

Simplify :

√(75x2y)

Solution : 

=  √(75x2y)

=  √(3 ⋅ 52 ⋅ x⋅ y)

=  (5 ⋅ x)√(3y)

=  5x√(3y)

Example 4 :

Simplify :

6√(72x2)

Solution : 

=  6√(72x2)

=  6√(2 ⋅ 62 ⋅ x2)

=  (6 ⋅ 6 ⋅ x)√2

=  36x√2

Example 5 :

Simplify :

3√(8x6y3)

Solution : 

=  3√(8x6y3)

=  3√(2⋅ x⋅ x⋅ y3)

=  2 ⋅ x ⋅ x ⋅ y

=  2x2y

Example 6 :

Simplify :

3√(54m5n6)

Solution : 

=  3√(54m5n9)

=  3√(2 ⋅ 3⋅ m⋅ m n⋅ n⋅ n3)

=  (3 ⋅ m ⋅ n ⋅ n ⋅ n)3√(2 ⋅ m2)

=  3mn3√(2m2)

Example 7 :

Simplify :

4√(81m4n8)

Solution : 

=  4√(81m4n8)

=  4√(3⋅ mn⋅ n4)

=  3 ⋅ m ⋅ n ⋅ n

=  3mn2

Example 8 :

Simplify :

5√(32p10q15)

Solution : 

=  5√(32p10q15)

5√(2⋅ p⋅ p⋅ q⋅ q⋅ q5)

=  2 ⋅ p ⋅ p ⋅ q ⋅ q ⋅ q

=  2p2q3

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. 10 Hard SAT Math Questions (Part - 23)

    Oct 04, 25 10:37 AM

    10 Hard SAT Math Questions (Part - 23)

    Read More

  2. Digital SAT Math Problems and Solutions (Part - 244)

    Sep 30, 25 08:50 PM

    digitalsatmath351.png
    Digital SAT Math Problems and Solutions (Part - 244)

    Read More

  3. Triangle Congruence Postulates

    Sep 30, 25 09:50 AM

    ssspostulate.png
    Triangle Congruence Postulates and Theorems - Concept - Solved Examples

    Read More