SIMPLIFYING ALGEBRAIC EXPRESSIONS EXAMPLES

Example 1 :

Simplify :

4a + 2b + a

Solution :

 =  4a + 2b + a

=  4a + a + 2b

  =  5a + 2b

Example 2 :

Simplify : 

x2 + 3x + 2x + 5x2

Solution :

=  x2 + 3x + 2x + 5x2

=  x2  + 5x+ 3x + 2x

=  6x2  + 5x

Example 3 :

Simplify : 

4a3 + 6a + 3a3 + 8a

Solution :

=  4a3 + 6a + 3a3 + 8a

=  4a+ 3a + 6a + 8a

=  7a+ 14a

Example 4 :

Simplify :

6x + 2(2x + 7)

Solution :

=  6x + 2(2x) + 2(7)

=  6x + 4x + 14

=  10x + 14

Example 5 :

Simplify :

5n + 4(3n + 9)

Solution :

=  5n + 4(3n) + 4(9)

=  5n + 12n + 36

=  15n + 36

Example 6 :

Simplify :

3(x + 2y) + 4(3x + y)

Solution :

=  3(x + 2y) + 4(3x + y)

=  3(x) + 3(2y) + 4(3x) + 4(y)

=  3x + 6y + 12x + 4y

=  3x + 12x + 6y + 4y

=  15x + 10y

Example 7 :

Simplify :

3.2(x + y) + 2.3(x + y) + 4x

Solution :

=  3.2(x + y) + 2.3(x + y) + 4x

=  3.2(x) + 3.2(y) + 2.3(x) + 2.3 (y) + 4x

=  3.2 x + 3.2y + 2.3x + 2.3 y + 4x

=  3.2x  + 2.3x + 4x + 3.2y + 2.3y

=  9.5x + 5.5y 

Example 8 :

Simplify :

3(4m + n) + 2m

Solution :

=  3(4m + n) + 2m

=  3(4m) + 3(n) + 2m

=  12m + 3n + 2m

=  14m + 3n

Example 9 :

Simplify :

6(0.4f + 0.2g) + 0.5f

Solution :

=  6(0.4f + 0.2g) + 0.5f

=  6(0.4f) + 6(0.2g) + 0.5f

=  2.4f + 1.2g + 0.5f

=  2.4f + 0.5f + 1.2g 

=  2.9f + 1.2g 

Example 10 :

Simplify :

3/4 + [(2/3)(s + 2t)] + s

Solution :

=  3/4 + [(2/3)(s + 2t)] + s

=  3/4 + [(2/3)(s) + (2/3)(2t)] + s

=  3/4 + 2s/3 + 4t/3 + s

=  3/4 + 2s/3 + s + 4t/3

=  3/4 + 2s/3 + 3s/3 + 4t/3

=  3/4 + (2s + 3s)/3 + 4t/3

=  3/4 + 5s/3 + 4t/3

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Oct 07, 22 12:25 PM

    Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Read More

  2. Problems on Quadratic Equations

    Oct 07, 22 12:20 PM

    Problems on Quadratic Equations

    Read More

  3. SAT Math Practice Worksheets

    Oct 07, 22 09:38 AM

    SAT Math Practice Worksheets - Topic wise worksheet with step by step explanation for each question

    Read More