SIMPLIFYING POLYNOMIALS WITH DIVISION PRACTICE WORKSHEET

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Simplify the following :

(1)  [(x2 - 2x)/(x + 2)] ⋅ [(3x + 6)/(x - 2)]

(2)  [(x2 - 81)/(x2 - 4)] ⋅ [(x2 + 6x + 8)/(x2 - 5x - 36)]

(3)  [(x2 - 3x - 10)/(x2 - x - 20)] ⋅ [(x2 - 2 x + 4)/(x3 + 8)]

(4)  [(x2 - 16)/(x2 - 3x + 2)] ⋅ [(x2 - 4)/(x3 + 64)] ⋅ 

[(x2 - 4x + 16)/(x2 - 2x - 8)]

(5)  [(3x2 + 2x - 1)/(x2 - x - 2)] [(2x2 - 3 x - 2)/(3x2 + 5x - 2)]

(6)  [(2x - 1)/(x2 + 2x + 4)] ⋅[(x4 -8 x)/(2x2 + 5x - 3)] ⋅

[(x + 3)/(x2 - 2x)]

(7)  [(a + b)/(a - b)] [(a3 - b3)/(a3 + b3)]

(8)  [(x2 - 9y2)/(3x - 3y)] ⋅ [(x2 - y2)/(x2 + 4xy + 3y2)]

(9)  [(x2 - 4x - 12)/(x2 - 3x - 18)] ⋅ [(x2 - 2x - 3)/(x2 + 3x + 2)]

(10)  [(x2 - 3x - 10)/(x2 - x - 20)]⋅[(x2 - 4x + 16)/(x3 + 64)]

(11)   [(x2 - 16)/(x - 2)] [(x2 - 4)/(x3 + 64)]

(12)  [(x + 7)/(x2 + 14x + 49)] [(x2 + 8x + 7)/(x + 1)]

Detailed Answer Key

Problem 1 :

[(x2 - 2x)/(x + 2)] ⋅ [(3x + 6)/(x - 2)]

Solution :

Let f(x) =  [(x2 - 2x)/(x + 2)] ⋅ [(3 x + 6)/(x - 2)]

f(x)  =  [(x2 - 2x)/(x + 2)] ⋅ [(3x + 6)/(x - 2)]

f(x)  =  [x(x - 2)/(x + 2)] ⋅ [3(x + 2)/(x - 2)]

f(x)  =  3x

So, the value of f(x) is 3x.

Problem 2 :

[(x2 - 81)/(x2 - 4)] ⋅ [(x2 + 6x + 8)/(x2 - 5x - 36)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x2 - 81)/(x2 - 4)] ⋅ [(x2 + 6x + 8)/(x2 - 5x - 36)]

x2 - 81  =  x2 -  92  ==>  (x + 9)(x - 9)

x2 - 4  =  x2- 22  ==> (x + 2)(x - 2)

x2 + 6x + 8 = (x + 2)(x + 4)

x2 - 5x - 36 = (x - 9)(x + 4)

f(x)  =  [(x + 9)(x - 9)/(x + 2)(x - 2)] ⋅ [(x + 2)(x + 4)/(x - 9)(x + 4)]

By simplifying (x + 9)/(x - 2)

So, the value of f(x) is (x + 9)/(x - 2).

Problem 3 :

[(x2 - 3x - 10)/(x2 - x - 20)] ⋅ [(x2 - 2x + 4)/(x3 + 8)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x2 - 3x - 10)/(x2 - x - 20)] ⋅ [(x2- 2 x + 4)/(x3 + 8)]

x2 - 3x - 10 = (x - 5)(x + 2)

x2 -x - 20 = (x - 5)(x + 4)

a3+b3  =  (a+b)(a2-ab+b2)

x3+23  =  (x+2)(x2-2x+4)

By applying the factors in f(x), we get

 =  [(x - 5)(x + 2)/(x - 5)(x + 4)] ⋅ [(x2 - 2x + 4)/(x + 2)(x2-2x + 4)]

=  1/(x + 4)

So, the value of f(x) is 1/(x + 4)

Problem 4 :

[(x2 - 16)/(x2 - 3x + 2)] ⋅ [(x2 - 4)/(x3 + 64)] ⋅ 

[(x2 - 4x + 16)/(x2 - 2x - 8)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x2 - 16)/(x2 - 3x + 2)] ⋅ [(x2 - 4)/(x3 + 64)] ⋅ 

[(x2 - 4x + 16)/(x2 - 2x - 8)]e

x2-16  =  x2 - 42  ==>  (x + 4)(x - 4)

x2 - 3x + 2 = (x - 1)(x - 2)

x2 - 4 = x2 - 22  ==>  (x + 2)(x - 2)

x3+64  =  x3+43  ==> (x+4)(x2-4x+16) 

x2-2x-8  =  (x-4)(x+2)

=  [(x+4)(x-4)/(x-1)(x-2)]⋅[(x+2)(x-2)/(x+4)(x2-4x+16)]

⋅[(x2-4x+16)/(x-4)(x+2)]

f(x)  =  1/(x-1)

So, the value of f(x) is 1/(x-1).

Problem 5 :

[(3x2+2x-1)/(x2-x-2)] [(2x2-3x-2)/(3x2+5x-2)]

Solution :

Let f(x)  =  [(3x2+2x-1)/(x2-x-2)]⋅

 [(2x2-3x-2)/(3x2+5x-2)]

(3x2+2x-1)  =  (3x-1) (x+1)

(x2-x-2)  =  (x-2) (x+1)

(2x2-3x-2)  =  (2x+1) (x-2)

(3x2+5x-2) =   (2x-1) (x+2)

By applying the factors in f(x), we get

=  [(3x-1)(x+1)/(x-2) (x+1)]⋅[(2x+1) (x-2)/(2x-1) (x+2)]

=  (2x+1)/(x+2)

So, the value of f(x) is (2x+1)/(x+2).

Problem 6 :

[(2x-1)/(x2+2x+4)] ⋅[(x4-8x)/(2x2+5x-3)] ⋅

[(x+3)/(x2-2x)]

Solution :

Let f(x)  =  [(2x-1)/(x2+2x+4)] ⋅[(x4-8x)/(2x2+5x-3)] ⋅

[(x+3)/(x2-2x)]

x4-8x  =  x(x3-23)

x4-8x  =  x(x-2)(x2+2x+4)

2x2+5x-3  =  (2x-1)(x+3)

x2-2x  =  x(x-2)

By applying the factors in f(x), we get

=  [(2x-1)/(x2+2x+4)]⋅[x(x-2)(x2+2x+4)/(2x-1)(x+3)] ⋅

[(x+3)/x(x-2)]

=  1

So, the value of f(x) is 1.

Problem 7 :

[(a+b)/(a-b)] [(a3-b3)/(a3+b3)]

Solution :

Let f(x)  =  [(a+b)/(a-b)] [(a3-b3)/(a3+b3)]

=  [(a+b)/(a-b)]⋅[(a-b)(a2+ab+b2)/(a+b) (a2-ab+b2)]

=  (a2+ab+b2)/(a2-ab+b2)

So, the value of f(x) is (a2+ab+b2)/(a2-ab+b2).

Problem 8 :

[(x2-9y2)/(3x-3y)] ⋅ [(x2-y2)/(x2+4xy+3y2)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x2-9y2)/(3x-3y)] ⋅ [(x2-y2)/(x2+4xy+3y2)]

x2-9y2  =  x2-(3y)2

x2-9y2  =  (x+3y)(x-3y)

3x-3y  =  3(x-y)

x2-y2  =  (x+y)(x-y)

x2+4xy+3y2  =  (x+3y)(x+y)

By applying the factors in f(x), we get

=  [(x+3y)(x-3y)/3(x-y)]⋅[(x+y)(x-y)/(x+3y)(x+y)]

By simplifying, we get

=  (x-3y)/3

So, the value of f(x) is (x-3y)/3.

Problem 9 :

[(x2-4x-12)/(x2-3x-18)] ⋅ [(x2-2x-3)/(x2+3x+2)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x2-4x-12)/(x2-3x-18)] 

⋅ [(x2-2x-3)/(x2+3x+2)]

x2-4x-12  =  (x-6)(x+2)

x2-3x-18  =  (x-6)(x+3)

x2-2x-3  =  (x-3)(x+1)

x2+3x+2  =  (x+1)(x+2)

f(x)  =  [(x-6)(x+2)/(x-6)(x+3)]⋅[(x-3)(x+1)/(x+1)(x+2)]

f(x)  =  (x-3)/(x+3)

So, the value of f(x) is (x-3)/(x+3).

Problem 10 :

[(x2-3x-10)/(x2-x-20)]⋅[(x2-4x+16)/(x3+64)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x2-3x-10)/(x2-x-20)]⋅[(x2-4x+16)/(x3+64)]

x2-3x-10  =  (x-5)(x+2)

x2-x-20  =  (x-5)(x+4)

x3+43  =  (x+4)(x2-4x+16)

By applying the factors in f(x), we get

f(x)  =  [(x - 5)(x + 2)/(x - 5)(x + 4)]⋅[(x2 - 4x + 16)/(x + 4)(x2 - 4x + 16)]

f(x) = (x + 2)/(x + 4)2

So, the value of f(x) is (x+2)/(x+4)2.

Problem 11 :

 [(x2-16)/(x-2)] [(x2-4)/(x3+64)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x2 - 16)/(x - 2)] [(x2 - 4)/(x3 + 64)]

x2-16  =  x2 -4 2  ==>  (x + 4)(x - 4)

x2-4  =  x2 - 22  ==>  (x + 2)(x - 2)

x3+64  =  x3 + 43  ==>  (x + 4)(x2 - 4x + 16)

f(x)  =  [(x + 4)(x - 4)/(x - 2)] [(x + 2)(x - 2)/(x + 4)(x2-4x + 16)]

f(x)  =  (x - 4)(x - 2)/(x2 - 4x + 16)

So, the value of f(x) is (x - 4)(x - 2)/(x2 - 4x + 16).

Problem 12 :

[(x + 7)/(x2 + 14x + 49)] [(x2 + 8x + 7)/(x + 1)]

Solution :

Let f(x)  =  [(x + 7)/(x2 + 14x + 49)] [(x2 + 8x + 7)/(x + 1)]

x2 + 14x + 49 = (x + 7)(x + 7)

x2 + 8x + 7 = (x + 1)(x + 7)

By applying the factors in f(x), we get

f(x)  =  [(x + 7)/(x + 7)(x + 7)] [(x + 1)(x + 7)/(x + 1)]

f(x)  =  1

So, the value of f(x) is 1.

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

About Us  |  Contact Us  |  Privacy Policy

©All rights reserved. onlinemath4all.com

onlinemath4all_official_badge1.png

Recent Articles

  1. AP Calculus BC Problems with Solutions

    Sep 30, 26 01:08 PM

    digitalsatmath451.png
    AP Calculus BC Problems with Solutions

    Read More

  2. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Sep 30, 26 01:00 PM

    digitalsatmath444.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Read More

  3. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Sep 07, 26 11:23 AM

    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Read More