QUESTIONS ON FUNDAMENTAL THEOREM OF ARITHMETIC

Question 1 :

For what values of natural number n, 4n can end  with the digit 6?

Solution :

4n

if n = 1, then 41  =  4

if n = 2, then 42  =  16

if n = 3, then 43  =  64

if n = 4, then 44  =  256

if n = 5, then 45  =  1024

if n = 6, then 46  =  4096

When n is even, 4n ends with 6.

Question 2 :

If m, n are natural numbers, for what values of m, does 2n x 5m ends in 5?

Solution :

For any value of n, 2n will become even.

For any value m, 5m ends with 5. The product of even number and a number ends with the digit 5, we get the answer ends with 0.

We should not apply the value 0 for n and m, because n and m are natural numbers.

Question 3 :

Find the HCF of 252525 and 363636.

Solution :

252525  =  52⋅ 3 ⋅ 7 ⋅ 13 ⋅ 37

363636  =  22⋅ 3⋅ 7 ⋅ 13 ⋅ 37

H.C.F  =  ⋅ 7 ⋅ 13 ⋅ 37   =  10101

Question 4 :

If 13824 = 2a ×3b then find a and b.

Solution :

To find the values of a and b, we have decompose 13824 as the product of prime factors.

13824 =  29 x 33

Hence the value of a is 9 and b is 3.

Question 5 :

Solution :

113400  =  23 x 3x 52 x 71

The values of p1, p2, p3 and p4 are 2, 3, 5 and 7 respectively.

The values of x1, x2, x3 and x4 are 3, 4, 2 and 1 respectively.

Question 6 :

Find the LCM and HCF of 408 and 170 by applying the fundamental theorem of arithmetic.

Solution :

408  =  23 x 3 x 17

170  =  2 x 5 x 17

Common factors are 2 and 17 

H.C.F  =  34

L.C.M  =  23 x 3 x 5 x 17

L.C.M  =  2040

Question 7 :

Find the greatest number consisting of 6 digits which is exactly divisible by 24,15,36?

Solution :

We will find out the LCM of 24,15 and 36 is 360.

The greatest 6-digit number is 999999.

Now, We will divide this number by LCM of 24,15 and 36, we will get,

999999/360 will get remainder 279.

Now 999999 – 279 = 999720.

Now we will check it out for the numbers we will get,

999720/24 = 41655

999720/15 = 66648

999720/36 = 27770

999720 is the greatest number 6-digit number divisible by 24,15 and 36.

Question 8 :

What is the smallest number that when divided by three numbers such as 35, 56 and 91 leaves remainder 7 in each case?

Solution :

The smallest number which when divided by 35, 56 and 91 = LCM of 35, 56 and 91

35 = 5 x 7

56 = 2 x 2 x 2 x 7

91 = 7 x 13

LCM = 7 x 5 x 2 x 2 x 2 x 13 = 3640

The smallest number that when divided by 35, 56, 91 leaves a remainder 7 in each case = 3640 + 7 = 3647.

Question 9 :

Find the least number that is divisible by the first ten natural numbers.

Solution :

first 10 natural numbers:

                    1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

L.C.M of these natural numbers:

Factors = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 × 7

  =  2520

The smallest number is 2520.

Apart from the stuff given aboveif you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Problems on Trigonometric Identities with Solutions

    Mar 03, 24 08:27 PM

    Problems on Trigonometric Identities with Solutions

    Read More

  2. Solved Problems on Binomial Expansion

    Mar 03, 24 10:46 AM

    Solved Problems on Binomial Expansion

    Read More

  3. P-Series Test for Convergence and Divergence

    Mar 03, 24 06:28 AM

    P-Series Test for Convergence and Divergence

    Read More