PSAT MATH TEST

Question 1 :

If A  =  3r2h2 and (rh) increases by 100%, then the new A is what times of the old A ?

Solution :

A  =  3r2h2

A  =  3(rh) ----(1)

rh increases by 100%  =  rh + 100% of rh

  =  rh + rh

  =  2rh

By applying the increase rate in (1)

A  =  3(2rh)2

A  =  3(4r2h2)

A  =  4(3r2h2)

Hence, the new A is 4 times of the old A.

Question 2 :

If xa  =  q√xp, what is p2/q2 ?

Solution :

xa  =  q√xp

xa  =  (xp)1/q

xa  =  xp/q

Since base are equal, powers are also equal

a  =  p/q

Taking squares on both sides, we get 

a2  =  (p/q)2

a2  =  p2/q2

Hence the value of p2/q2 is a2.

Question 3 :

Set A  =  {1, 2, 3, a} set B  =  {2, 4, 5, a2, b}, what is AnB ?

Solution :

AnB is the set of common elements of both sets A and B.

AnB  =  { 2 }

Hence the answer is { 2 }.

Question 4 :

2√75 - (√25) (√3)

Solution :

2√75 - (√25) (√3)

  =  2√75 - √(253)

  =  2√75 - √75

  =  √75

  =  √(5⋅53)

  =  5 √3

Hence the answer is √3

Question 5 :

Express 0.0345/10 in scientific notation.

Solution :

0.0345/10 

Since we have 10 in the denominator, we have to move the decimal point 1 digit to the left.

0.0345/10   =  0.00345

In order to represent in scientific notation, we have to move the decimal point three digits to the right side.

0.00345  =  3.45 x 10-3 

Hence the answer is 3.45 x 10-3.

Question 6 :

If q  =  x + y and x  =  y + z, what is z in terms of y and q ? 

Solution :

q  =  x + y -----(1)

x  =  y + z  ----(2)

From (2), 

z  =  x - y  ----(3)

From (1),

x  =  q - y

By applying the value of x in (3), we get

z  =  q - y - y

z  =  q - 2y

Question 7 :

y = x3

The only possible values of x are those in the set {-1/3, 1/2, 1/3} what is the maximum value of y ? 

Solution :

The largest element of the given set is 1/2. To get the maximum value of y, we have to apply 1/2 instead of x.

y = (1/2)3

y = 1/8

Hence the maximum value of y is 1/8.

Question 8 :

What is (x3y2z4/ (z3y3) equal to ?

Solution :

(x3y2z4/ (z3y3)  =  x3y2-3 z4-3

  =  x3y-1 z1

  =  x3z/y

Hence the answer is x3z/y.

Question 9 :

What is the length of RL ?

Solution :

To find the length of RL, we have to use the formula for distance between two points.

d  =  √(x2 - x1)2 + (y2 - y1)2

 R(0, 3) L(4, 0)

d  =  √(4 - 0)2 + (0 - 3)2

d  =  √42 + 32

d  =  √(16 + 9)  =  √25

d = 5

Question 10 :

In a triangle, the first angle is two times the second angle and the second angle is three times the third angle. Find the measure of the third angle.  

Solution :

Let x be the measure of the third angle.

Then,

Measure of the second angle  =  3x

Measure of the second angle  =  2(3x)  =  6x

In a triangle, sum of the three angles is equal to 180°.

Then, 

6x + 3x + x  =  180°

10x  =  180°

Divide each side by 10.

x  =  18°

So, the measure of the third angle is 18°. 

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Aug 10, 22 10:23 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Read More

  2. Nature of the Roots of a Quadratic Equation

    Aug 10, 22 10:18 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation - Concept - Examples

    Read More

  3. Finding a Scale Factor Worksheet

    Aug 10, 22 10:28 AM

    Finding a Scale Factor Worksheet

    Read More