PROPER AND  IMPROPER FRACTIONS WORKSHEET

Question 1 :

What will be the general value of a proper fraction ? 

Question 2 :

What will be the general value of an improper fraction ? 

Question 3 :

How is the numerator of a proper fraction to denominator of the same proper fraction ? Give an example. 

Question 4 :

How is the numerator of an improper fraction to denominator of the same improper fraction ? Give an example. 

Question 5 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

2/3

Question 6 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

12/19

Question 7 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

11/9

Question 8 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

9/11

Question 9 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

135/127

Question 10 : 

Identify the proper fractions and improper fractions:

12/19, 17/10, 3/7, 15/11, 278/511, 1/2, 3/2, 19/17

Answers

Question 1 :

What will be the general value of a proper fraction ? 

Answer :

The general value of a proper fraction is always less than 1. 

Question 2 :

What will be the general value of an improper fraction ? 

Answer :

The general value of a proper fraction is equal to or larger than 1. 

The picture given below clearly illustrates this.

Question 3 :

How is the numerator of a proper fraction to denominator of the same proper fraction ? Give an example. 

Answer :

The numerator of a proper fraction is always less than the denominator. 

Example :  2/5

Question 4 :

How is the numerator of an improper fraction to denominator of the same improper fraction ? Give an example. 

Answer :

The numerator of an improper fraction is equal to or larger than the denominator. 

Example : 9/5

Question 5 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

2/3

Answer :

In the given fraction 2/3, the numerator is smaller than the denominator. 

So, 2/3 is a proper fraction.  

Question 6 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

12/19

Answer :

In the given fraction 12/19, the numerator is smaller than the denominator. 

So, 12/19 is a proper fraction.  

Question 7 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

11/9

Answer :

In the given fraction 11/9, the numerator is larger than the denominator. 

So, 11/9 is an improper fraction.  

Question 8 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

9/11

Answer :

In the given fraction 9/11, the numerator is smaller than the denominator. 

So, 9/11 is a proper fraction.  

Question 9 :

Say, whether the following fraction is a proper fraction or an improper fraction. 

135/127

Answer :

In the given fraction 135/127, the numerator is larger than the denominator. 

So, 135/127 is an improper fraction.  

Question 10 : 

Identify the proper fractions and improper fractions:

12/19, 17/10, 3/7, 15/11, 278/511, 1/2, 3/2, 19/17

Answer :

Proper Fractions : 

12/19, 3/7, 278/511, 1/2

Improper Fractions : 

17/10, 15/11, 3/2, 19/17

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Oct 07, 22 12:25 PM

    Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Read More

  2. Problems on Quadratic Equations

    Oct 07, 22 12:20 PM

    Problems on Quadratic Equations

    Read More

  3. SAT Math Practice Worksheets

    Oct 07, 22 09:38 AM

    SAT Math Practice Worksheets - Topic wise worksheet with step by step explanation for each question

    Read More