PRACTICE QUESTIONS ON COMBINATIONS

Subscribe to our โ–ถ๏ธ YouTube channel ๐Ÿ”ด for the latest videos, updates, and tips.

Question 1 :

If (n+1)C8 : (nโˆ’3) P4 = 57 : 16, find the value of n. 

Solution :

(n+1)C8  =  (n + 1)!/(n + 1 - 8)! 8! ==>  (n + 1)!/(n - 7)! 8!  --(1)

(nโˆ’3) P4 =  (n - 3)!/(n - 3 - 4)!  ==>  (n - 3)!/(n - 7)! --(2)

(1) : (2)

[(n + 1)!/(n - 7)! 8!] : [(n - 3)!/(n - 7)! ]  =  57 : 16

(n + 1)n(n - 1)(n - 2)/(8 โ‹… 7 โ‹… 6 โ‹… 5 โ‹… 4 โ‹… 3 โ‹… 2)  =  57 / 16

(n + 1) n (n - 1)(n - 2)  =  (57/16) โ‹… (8 โ‹… 7 โ‹… 6 โ‹… 5 โ‹… 4 โ‹… 3 โ‹… 2)

(n + 1) n (n - 1)(n - 2)  =  (57 โ‹…  7 โ‹… 6 โ‹… 5 โ‹… 4 โ‹… 3) 

(n + 1) n (n - 1)(n - 2)  =  (3 โ‹… 19 โ‹…  7 โ‹… 6 โ‹… 5 โ‹… 4 โ‹… 3) 

(n + 1) n (n - 1)(n - 2)  =  21 โ‹… 20 โ‹…  19 โ‹… 18

n  =  20

Hence the value of n is 20.

Question 2 :

Prove that 2nCn = [2n ร— 1 ร— 3 ร— ยทยท ยท (2n โˆ’ 1)] / n!.  

Solution :

L.H.S

  =  2nCn  =  2n!/(2n-n)! n!  =  2n!/n! n!

  =  [2n (2n - 1)(2n - 2) .............  โ‹… 5 โ‹… 4 โ‹… 3 โ‹… 2 โ‹… 1] / n! n!

  =  [ 1 โ‹… 3 โ‹… 5 โ‹….............(2n - 1) ] [2 โ‹… 4 โ‹… 6 โ‹….......2n] / n! n!

  =  [ 1 โ‹… 3 โ‹… 5 โ‹….............(2n - 1) ] 2n [1 โ‹… 2 โ‹… 3 โ‹….......n] / n! n!

  =  [ 1 โ‹… 3 โ‹… 5 โ‹….............(2n - 1) ] 2n n! / n! n!

  =   2n [ 1 โ‹… 3 โ‹… 5 โ‹….............(2n - 1)] / n! ---> R.H.S

Hence it is proved.

Question 3 :

Prove that if 1 โ‰ค r โ‰ค n then n ร— (nโˆ’1) Crโˆ’1 = (n โˆ’ r + 1) nCrโˆ’1.

Solution :

Question 4 :

Kabaddi coach has 14 players ready to play. How many different teams of 7 players could the coach put on the court?

Solution :

Number of ways of selecting 7 players out of 14 players 

=  14C7 

=  14! / (14 - 7)! 7! 

=  14! / 7! 7!

=  (14 โ‹… 13 โ‹… 12 โ‹… 11 โ‹… 10 โ‹… 9 โ‹… 8 โ‹… 7!)/7! 7!

=  (14 โ‹… 13 โ‹… 12 โ‹… 11 โ‹… 10 โ‹… 9 โ‹… 8) / 7!

=  (14 โ‹… 13 โ‹… 12 โ‹… 11 โ‹… 10 โ‹… 9 โ‹… 8) / (7 โ‹… 6 โ‹… 5 โ‹… 4 โ‹… 3 โ‹… 2)

=  3432

Question 5 :

There are 10 points in a plane, out of which 4 points are collinear. The number of triangles formed with vertices at these points is

(a) 20        (b) 120       (c) 116      (d) none of these

Solution :

Number of points in the plane = 10

To create a triangle we need to connect 3 points.

= 10C3 - 4C3

= 10!/(10 - 3)! 3 ! - 4

 = 10!/7! 3! - 4

= (10 x 9 x 8 x 7!)/(7! x 3 x 2 x 1) - 4

= 10 x 3 x 4 - 4

= 120 - 4

= 116

So, the required number of ways is 116.

Question 6 :

10 students are participating in a competition. In how many different ways can the first prize be won? (There are 3 prizes)

(a) 720     (b) 60        (c) 30       (d) 120

Solution :

This is not selection, so we have to use the concept of permutation.

Total number of ways to win the first prize = 10 P 3

= 10!/(10 - 3)!

= 10 x 9 x 8 x 7 !/7!

= 10 x 9 x 8

= 720

Question 7 :

Total number of words formed by 2 vowels and 3 consonants taken from 4 vowels and 5 consonants is equal to

(a) 60     (b) 120      (c) 7200       (d) 720

Solution :

Total number of vowels = 4

Total number of consonants = 5

Number of vowels to be chosen = 2

Number of consonants to be chosen = 3

Total number of words = 4C2 x 5C3 x (2 + 3)!

= (4!/2! 2!) x (5!/2! 3!) x 5! 

= 6 x 10 x 5!

= 6 x 10 x 120

= 7200

So, the answer is option c.

Question 8 :

All the letters of the word โ€˜EAMCOTโ€™ are arranged in different possible ways. The number of such arrangements in which no two vowels are adjacent to each other is

(a) 360      (b) 144      (c) 72     (d) 54

Solution :

In the word EAMCOT,

Consonants = 3

vowels = 3

Since no two vowels have to be together. Possible ways may be VMVCVTV

4P3, 3 consonants can be arranged in 3! = 6 ways

So, total number of ways

= 4P3 ร— 6 = 4 ร— 3 ร— 2 ร— 6 = 144

Question 9 :

The number of triangles that are formed by choosing the vertices from a set of 12 points, seven of which lie on the same line is

(a) 105     (b) 15    (c) 175     (d) 185

Solution :

Required number of triangle 

= 12C3 - 7C3

= 12!/9!3! - 7!/4! 3!

= (12 x 11 x 10 x 9!)/9! x 3! - (7 x 6 x 5 x 4!)/4! 3!

= 2 x 11 x 10 - 7 x 5

= 220 - 35

= 185

So, option d is correct.

Subscribe to our โ–ถ๏ธ YouTube channel ๐Ÿ”ด for the latest videos, updates, and tips.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

About Us  |  Contact Us  |  Privacy Policy

ยฉAll rights reserved. onlinemath4all.com

onlinemath4all_official_badge1.png

Recent Articles

  1. AP Calculus BC Problems with Solutions

    Sep 30, 26 01:08 PM

    digitalsatmath451.png
    AP Calculus BC Problems with Solutions

    Read More

  2. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Sep 30, 26 01:00 PM

    digitalsatmath444.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Read More

  3. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Sep 07, 26 11:23 AM

    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Read More