PLOTTING A POINT IN THE PLANE IF ITS COORDINATES ARE GIVEN

Problem 1 :

Plot the point (2, 3) in a xy-plane.

Solution :

In the given point (2, 3),

x-coordinate = 2

y-coordinate = 3

Draw a vertical line through the value 2 on x-axis and horizontal line through the value 3 on y-axis. The point of intersection of the vertical line and horizontal line is the location of (2, 3).

plottingpointsinxyplane1

Problem 2 :

Plot the point (-2, 4) in a xy-plane.

Solution :

In the given point (-2, 4),

x-coordinate = -2

y-coordinate = 4

Draw a vertical line through the value -2 on x-axis and horizontal line through the value 4 on y-axis. The point of intersection of the vertical line and horizontal line is the location of (-2, 4).

plottingpointsinxyplane2

Problem 3 :

Plot the point (3, 0) in a xy-plane.

Solution :

In the given point (3, 0),

x-coordinate = 3

y-coordinate = 0

Since the y-coordinate of the given point is zero, it lies on the x-axis at 3.

plottingpointsinxyplane3

Problem 4 :

Plot the point (0, -3) in a xy-plane.

Solution :

In the given point (0, -3),

x-coordinate = 0

y-coordinate = -3

Since the x-coordinate of the given point is zero, it lies on the y-axis at -3.

plottingpointsinxyplane4

Problem 5 :

Find the distance between the points (-2, 3) and (4, 3) in a xy-plane.

Solution :

Plot the points (-2, 3) and (5, 3) in a xy-plane measure the distance between them.

plottingpointsinxyplane5

The distance between the points (-2, 3) and (4, 3) :

= 2 + 4

= 6 units

Problem 6 :

Find the distance between the points (3, -2) and (3, 4) in a xy-plane.

Solution :

Plot the points (3, -2) and (3, 4) in a xy-plane measure the distance between them.

plottingpointsinxyplane6

The distance between the points (3, -2) and (3, 4) :

= 2 + 4

= 6 units

Problem 7 :

Find the distance between the points (0, 4) and (3, 0) in a xy-plane.

Solution :

Plot the points (0, 4) and (3, 0) in a xy-plane measure the distance between them.

plottingpointsinxyplane7

Here, the distance between the points (0, 4) and (3, 0) is neither horizontal nor vertical.

So, we can consider the right triangle OAB. We have right angle at O and AB is the hypotenuse.

Using Pythagorean Theorem,

AB2 = OA2 + OB2

AB2 = 42 + 32

AB2 = 16 + 9

AB2 = 25

Taking square root on both sides,

AB = 5

The distance between the points (0, 4) and (3, 0) is 5 units.

Problem 8 :

Find the distance of the point (3, 2) from y-axis.

Solution :

Plot the points (3, 2) and measure the distance from y-axis.

plottingpointsinxyplane11

The distance of the point (3, 2) from y-axis is 3 units.

Problem 9 :

Find the distance of the point (-2, -4) from x-axis.

Solution :

Plot the points (-2, -4) and measure the distance from x-axis.

plottingpointsinxyplane12

The distance of the point (-2, -4) from x-axis is 4 units.

Problem 10 :

In a xy-plane, Chloe is located at (1, -1). Paul is located 3 units to the north and 4 units to the west of Chloe's location. Find Paul's location.

Solution :

Plot the points (1, -1). Then, move 3 units to the north and 4 units to the west to find Paul's location.

plottingpointsinxyplane8

Paul's location is (-3, 2).

Problem 11 :

In a xy-plane, Abraham is located at (-3, -1). Lincoln is located 4 units to the north and 6 units to the east of Abraham's location. Find Lincoln's location.

Solution :

Plot the points (-3, -1). Then, move 4 units to the north and 6 units to the east to find Lincoln's location.

plottingpointsinxyplane9

Lincoln's location is (3, 3).

Problem 12 :

In a xy-plane, Lily is located at (-2, 3). Andrea is located 5 units to the south, 4 units to the east and 3 units to the north of Lily's location. Find Andrea's location.

Solution :

Plot the points (-2, 3). Then, move 5 units to the north, 4 units to the east and 3 units to the north to find Andrea's location.

plottingpointsinxyplane10

Andrea's location is (2, 1).

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Order of Operations Worksheet

    Jul 24, 24 03:02 AM

    orderofoperations1.png
    Order of Operations Worksheet

    Read More

  2. Order of Operations

    Jul 24, 24 03:01 AM

    order-of-operations.png
    Order of Operations - Concept - Solved Examples

    Read More

  3. PEMDAS Rule Worksheet

    Jul 24, 24 02:50 AM

    pemdas-rule-worksheet
    PEMDAS Rule Worksheet

    Read More