PLACE VALUE

The place value of a digit in a number is the value it holds to be at the place in the number.

In this section, you will learn how to find place value of a particular digit in a number. 

When we look at the picture given below, we can clearly understand how to find the place-value. 

We can use the formula given below to find place value of a particular digit in a number. 

Place value of a digit is 

Face value of the digit x Value of the place 

Example : 

The place value of 7 in 5,782 is 

=  7 x 100

=  700

Note : 

1. The face value of a digit for any place in the given number is the value of the digit itself.

2. The place value of zero (0) is always 0. It may hold any place in a number, its value is always 0.

Example : 

The place value of 0 in 2,052 is 

=  0 x 100

=  0

Solved Examples

Example 1 :

Find the place value of 3 in 4,356.

Solution :

So, the place value of 3 is

=  3 x 100

=  300

Example 2 :

Find the place value of 1 in 1,248.

Solution :

So, the place value of 1 is

=  1 x 1000

=  1000

Example 3 :

Find the place value of 0 in 506

Solution :

So, the place value of 0 is

=  0 x 10

=  0

Example 4 :

Find the place value of 2 in 20,054.

Solution :

So, the place value of 2 is

=  2 x 10,000

=  20,000

Example 5 :

Find the place value of 3 in 102,345.

Solution :

So, the place value of 3 is

=  3 x 100

=  300

Example 6 :

Find the place value of 9 in 956.

Solution :

So, the place value of 9 is

=  9 x 100

=  900

Example 7 :

Find the place value of 2 in 2,466.

Solution :

So, the place value of 2 is

=  2 x 1,000

=  2,000

Example 8 :

Find the place value of 9 in 219,775.

Solution :

So, the place value of 9 is

=  9 x 1,000

=  9,000

Example 9 :

Find the place value of 2 in 219,775.

Solution :

So, the place value of  is

=  2 x 100,000

=  200,000

Example 10 :

Find the place value of 4 in 4,356.

Solution :

So, the place value of 4 is

=  4 x 1,000

=  4,000

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Law of Cosines Worksheet

    Aug 06, 22 11:56 PM

    Law of Cosines Worksheet

    Read More

  2. Laws of Cosines

    Aug 06, 22 11:31 PM

    Laws of Cosines - Proof - Solved Problems

    Read More

  3. Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Aug 06, 22 09:01 AM

    Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Read More