PARTS OF A CIRCLE WORKSHEET

Question 1 :

What is center of a circle?

Question 2 :

What is radius of a circle?

Question 3 :

What is diameter of a circle?

Question 4 :

Explain the relationship between radius and diameter of a circle?

Question 5 :

What is chord of a circle?

Question 6 :

What is secant of a circle?

Question 7 :

What is tangent of a circle?

Question 8 :

What is point of tangency?

Question 9 :

What are tangent circles?

Question 10 :

Tell whether the line or segment is best described as a chord, a secant, a tangent, a diameter, or a radius of "circle C".

(i) AD,    (ii) CD,    (iii) EG,    (iv) HB

Answers 

Use the diagram shown below to understand the answers for the questions 1, 2 and 3.

Question 1 :

What is center of a circle?

Answer :

A circle is the set of all points in a plane that are equidistant from a given point, called the center of the circle. A circle with center P is called "circle P".

Question 2 :

What is radius of a circle?

Answer :

The distance from the center to a point on the circle is the radius of the circle.

Two circles are congruent, if they have the same radius.

Question 3 :

What is diameter of a circle?

Answer :

The distance across the circle, through its center, is the diameter of the circle.

Question 4 :

Explain the relationship between radius and diameter of a circle?

Answer :

The diameter is twice the radius.

Diameter = 2 x radius

or

Radius = Diameter/2

Question 5 :

What is chord of a circle?

Answer :

A chord is a segment whose endpoints are points on the circle. PS and PR are chords in the diagram shown below.

Diameter is also a chord that passes through the center of the circle. PR is the diameter in the diagram shown below.

Question 6 :

What is secant of a circle?

Answer :

A secant is a line that intersects a circle in two points. Line j in the diagram below is a secant.

Question 7 :

What is tangent of a circle?

Answer :

A tangent is a line in the plane of a circle that intersects the circle in exactly one point. Line k in the diagram above is a tangent.

Question 8 :

What is point of tangency?

Answer :

The point where a tangent line touches the circle. Point m in the diagram above is the point of tangency.

Question 9 :

What are tangent circles?

Answer :

Coplanar circles that intersect in one point are called tangent circles.

Question 10 :

Tell whether the line or segment is best described as a chord, a secant, a tangent, a diameter, or a radius of "circle C".

(i) AD,    (ii) CD,    (iii) EG,    (iv) HB

Answer :

(i) AD is a diameter, because it contains the center C.

(ii) CD is a radius, because C is the center and D is a point on the circle.

(iii) EG is a tangent, because it intersects the circle in one point.

(iv) HB is a chord, because its endpoints are on the circle.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Horizontal and Vertical Translations

    Jul 02, 22 07:23 AM

    Horizontal and Vertical Translations

    Read More

  2. Vertical Translations of Functions

    Jul 02, 22 07:06 AM

    Vertical Translations of Functions - Concept - Example with Step by Step Explanation

    Read More

  3. Horizontal Translations of Functions

    Jul 01, 22 10:56 PM

    Horizontal Translations of Functions - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More