ORDER OF ROTATIONAL SYMMETRY OF A CIRCLE

The order of rotational symmetry of a circle is, how many times a circle fits  on to itself during a full rotation of 360 degrees.

A circle has an infinite 'order of rotational symmetry'.

In simplistic terms, a circle will always fit into its original outline, regardless of how many times it is rotated.

Therefore, 

A circle has infinite order of rotational symmetry

Order of Rotational Symmetry - Some More Examples 

Example 1 : 

What is the order of rotational symmetry of an equilateral triangle ?

Solution :

As explained in the definition, we have to check how many times an equilateral triangle fits on to itself during a full rotation of 360 degrees. 

Please look at the images of the equilateral triangle in the order A,B and C. A is the original image. The images B and C are generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of equilateral triangle, it fits on to itself 3 times during a full rotation of 360 degrees. 

So, an equilateral triangle has rotational symmetry of order 3. 

Example 2 : 

What is the order of rotational-symmetry of a square ?

Solution :

Please look at the images of the square in the order A, B, C, D and E. A is the original image. The images B, C, D and E are generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of square, it fits on to itself 4 times during a full rotation of 360 degrees. 

So, a square has rotational symmetry of order 4.

Example 3 : 

What is the order of rotational symmetry of a regular pentagon ?

Solution :

Please look at the images of the regular pentagon in the order A, B, C, D, E and F. A is the original image. The images B, C, D, E and F are generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of regular pentagon, it fits on to itself 5 times during a full rotation of 360 degrees. 

So, a regular pentagon has rotational symmetry of order 5.

Example 4 : 

What is the order of rotational-symmetry of a parallelogram ?

Solution :

Please look at the images of the parallelogram in the order A, B and  C. A is the original image. The images B and C are generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of parallelogram, it fits on to itself 2 times during a full rotation of 360 degrees. 

So, a parallelogram has rotational symmetry of order 2.

Example 5 : 

What is the order of rotational symmetry of an isosceles triangle ?

Solution :

Please look at the images of the isosceles triangle in the order A and B. A is the original image. The image B is generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of isosceles triangle, it fits on to itself 1 time during a full rotation of 360 degrees. 

So, an isosceles triangle has rotational symmetry of order 1. 

Example 6 : 

What is the order of rotational-symmetry of a scalene triangle ?

Solution :

Please look at the images of the scalene triangle in the order A and B. A is the original image. The image B is generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of isosceles triangle, it fits on to itself 1 time during a full rotation of 360 degrees. 

So, a scalene triangle has rotational symmetry of order 1.

Example 7 : 

What is the order of rotational symmetry of a trapezium ?

Solution :

Please look at the images of the trapezium in the order A and B. A is the original image. The image B is generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of trapezium, it fits on to itself 1 time during a full rotation of 360 degrees. 

So, a trapezium has rotational symmetry of order 1.

Example 8 : 

What is the order of rotational-symmetry of an isosceles trapezium ?

Solution :

Please look at the images of the isosceles trapezium in the order A and B. A is the original image. The image B is generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of isosceles trapezium, it fits on to itself 1 time during a full rotation of 360 degrees. 

So, an isosceles  trapezium has rotational symmetry of order 1.

Example 9 : 

What is the order of rotational-symmetry of a kite ?

Solution :

Please look at the images of the kite in the order A and B. A is the original image. The image B is generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of kite, it fits on to itself 1 time during a full rotation of 360 degrees. 

So, a kite has rotational symmetry of order 1.

Example 10 : 

What is the order of rotational-symmetry of a rhombus ?

Solution :

Please look at the images of the rhombus in the order A, B and C. A is the original image. The images B and C are generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of rhombus, it fits on to itself 2 time during a full rotation of 360 degrees. 

So, a rhombus has rotational symmetry of order 2.

Example 11 : 

What is the order of rotational-symmetry of an ellipse ?

Solution :

Please look at the images of the ellipse in the order A, B and C. A is the original image. The images B and C are generated by rotating the original image A. 

When we look at the above images of ellipse, it fits on to itself 2 time during a full rotation of 360 degrees. 

So, an ellipse has rotational symmetry of order 2.

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Horizontal Translations of Functions

    Jul 01, 22 10:56 PM

    Horizontal Translations of Functions - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More

  2. Transformations of Functions

    Jul 01, 22 10:41 PM

    Transformations of Functions - Concept - Examples

    Read More

  3. Properties of Reflections Worksheet

    Jul 01, 22 10:16 PM

    Properties of Reflections Worksheet

    Read More