MULTIPLYING FRACTIONS WORKSHEET

Multiplying Fractions Worksheet :

Worksheet given in this section will be much useful for the students who are practicing problems on multiplying fractions. 

Multiplying Fractions Worksheet - Problems

Problem 1 :

Find the value of :

1/5 of 3/8

Problem 2 :

Find the value of :

1/2 of 3/4 of 11/12

Problem 3 :

Find the value of :

1/12 of (1/4 + 2)

Problem 4 :

Find the value of :

2/9  3/2

Problem 5 :

Find the value of :

 2/5  5 2/3

Problem 6 :

Find the value of :

 6 3/4  7/10

Problem 7 :

Lily reads 1/4 th of a book in 1 hour. How much of the book will she read in 3 1/2 hours ?

Problem 8 :

David ate 1/3 of the pizza and gave 3/4 th of the remaining to his friend. What is the part of the pizza did David give his friend ?  

Multiplying Fractions Worksheet - Solutions

Problem 1 :

Find the value of :

1/5 of 3/8

Solution : 

1/5 of 3/8  =  1/5  3/8

1/5 of 3/8  =  (1 ⋅ 3) / (5 ⋅ 8)

1/5 of 3/8  =  3/40

Problem 2 :

Find the value of :

1/2 of 3/4 of 11/12 

Solution : 

1/2 of 3/4 of 11/12  =  1/2  3/4 ⋅ 11/12 

1/2 of 3/4 of 11/12  =  (1 ⋅ ⋅ 11) / (2 ⋅ 4 ⋅ 12)

1/2 of 3/4 of 11/12  =  (1 ⋅ 1 ⋅ 11) / (2 ⋅ 4 ⋅ 4)

1/2 of 3/4 of 11/12  =  11/32 

Problem 3 :

Find the value of :

1/12 of (1/4 + 2)

Solution : 

1/12 of (1/4 + 2)  =  1/12  (1/4 + 2) 

1/12 of (1/4 + 2)  =  1/12  (1/4 + 8/4)

1/12 of (1/4 + 2)  =  1/12  (1 + 8) / 4

1/12 of (1/4 + 2)  =  1/12  9/4

1/12 of (1/4 + 2)  =  (1 ⋅ 9) / (12 ⋅ 4)

1/12 of (1/4 + 2)  =  (1 ⋅ 3) / (4 ⋅ 4)

1/12 of (1/4 + 2)  =  3/16

Problem 4 :

Find the value of :

2/9  3/2

Solution : 

2/9  3/2  =  (2 ⋅ 3) / (9 ⋅ 2)

2/9 ⋅ 3/2  =  6/18

Problem 5 :

Find the value of :

 2/5  5 2/3

Solution : 

2/5  5 2/3  =  2/5  17/3

2/5  5 2/3  =  (2 ⋅ 17) / (5 ⋅ 3)

2/5 ⋅ 5 2/3  =  34/15

2/5 ⋅ 5 2/3  =  2 4/15 

Problem 6 :

Find the value of :

 6 3/4  7/10

Solution : 

6 3/4  7/10  =  27/4  7/10

6 3/4  7/10  =  (27  7) / (4 ⋅ 10)

6 3/4  7/10  =  189/40

6 3/4  7/10  =  4 29/40

Problem 7 :

Lily reads 1/4 th of a book in 1 hour. How much of the book will she read in 3 1/2 hours ?

Solution : 

The part of the book read by Lily in 1 hour is 1/4.   

So, the part of the book read by Lily in 3 1/2 hours is

=  3 1/2  1/4

=  7/2  1/4

=  (7 ⋅ 1) / (2 ⋅ 4)

=  7/8

Hence, Lily will read 7/8 part of the book in 3 1/2 hours.

Problem 8 :

David ate 1/3 of the pizza and gave 3/4 th of the remaining to his friend. What is the part of the pizza did David give his friend ?  

Solution : 

The part of the pizza eaten by David is 1/3. 

So, the remaining pizza is 2/3.

The part of the pizza given to his friend is

=  3/4 of the remaining

=  3/4 of 2/3

=  3/4  2/3

=  (3 ⋅ 2) / (4 ⋅ 3)

=  (1 ⋅ 1) / (2 ⋅ 1)

=  1/2

Hence,  David gave 1/2 of the pizza to his friend. 

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood, how to multiply a fraction by another fraction. 

Apart from the stuff given in this section, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Operations with Negative Numbers

    Jan 16, 22 10:55 PM

    Operations with Negative Numbers

    Read More

  2. Playing with Numbers

    Jan 16, 22 08:14 PM

    Playing with Numbers

    Read More

  3. Word Names for Numbers

    Jan 16, 22 12:37 PM

    Word Names for Numbers

    Read More