CONVERSION BETWEEN METRIC UNITS

In section, you will learn how to do conversion between different metric units like centimeter, kilometer, centigram, milliliter etc.

Key Concept

Example 1 :

Convert 3.5 decimeters into centimeters. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 dm  =  3.5 x 10 cm

3.5 dm  =  35 cm

Hence, 3.5 decimeters is equal to 35 centimeters.

Example 2 :

Convert 2 meters into centimeters. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 m  =  2 x 100 cm 

2 m  =  200 cm

Hence, 2 m is equal to 200 cm.

Example 3 :

Convert 5280 meters into kilometers. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5280 meters  =  5280 / 1000 kilometers 

5280 meters  =  5.28 kilometers

Hence, 5280 meters is equal to 5.28 kilometers.

Example 4 :

Convert 30 decimeters into meters. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

30 decimeters  =  30/10 meters 

30 decimeters  =  3 meters

Hence, 30 decimeters is equal to 3 meters.

Example 5 :

Convert 2 kilograms in to grams. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 kg  =  2 x 1000 grams 

2 kg  =  2000 grams

Hence, 2 kg is equal to 2000 grams.

Example 6 :

Convert  3.5 deciliters into centiliters. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 deciliters  =  3.5 x 10 centiliters

3.5 deciliters  =  35 centiliters

Hence, 3.5 deciliters is equal to 35 centiliters.

Example 7 :

Convert  24 hectometers into kilometers 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 hectometers  =  24/10 kilometers 

24 hectometers  =  2.4 kilometers 

Hence, 24 hectometers is equal to 2.4 kilometers.

Example 8 :

Convert 48 milligrams into centigrams. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

48 milligrams  =  48 / 10 centigrams 

48 milligrams  =  4.8 centigrams

Hence, 48 milligrams is equal to 4.8 centigrams. 

Example 9 :

Convert 5000 grams into kilograms. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5000 grams  =  5000 / 1000 kg 

5000 grams  =  5 kg

Hence, 5000 grams is equal to 5 kilograms.

Example 10 :

Convert  0.5 decigrams into centigrams. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

0.5 decigrams  =  0.5 x 10 centigrams 

0.5 decigrams  =  5 centigrams

Hence, 0.5 decigrams is equal to 5 centigrams.

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Aug 10, 22 10:23 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Read More

  2. Nature of the Roots of a Quadratic Equation

    Aug 10, 22 10:18 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation - Concept - Examples

    Read More

  3. Finding a Scale Factor Worksheet

    Aug 10, 22 10:28 AM

    Finding a Scale Factor Worksheet

    Read More