MATH WORKSHEET FOR 9TH GRADE WITH ANSWERS

Problem 1 :

The scientific notation of the number 0.00005896 is

(A)  5.896 × 10-5   (B)  5896 × 105   (C)  58.96 × 10-4

Solution  :

To convert the given decimal into scientific notation, we have to move the decimal 5 digits to the right.

Since we move the decimal to the right, the exponent of 10 will have negative sign.

So, the scientific notation is 5.896 x 10-5

Problem 2 :

The decimal form of the number 5.243 × 10-6 is

(A)  5.243   (B)  0.000005243   (C)  0.05243

Solution :

Since the power of 6 has a negative sign, we are supposed to move the decimal 6 digits to the left. Since we have only one digit before the decimal, we have to use five more zeroes.

So, the decimal form is 0.000005243

Problem 3 :

Which of the following is the decimal expansion of 10/3 ?

(A)  333.33...   (B)  33.333...   (C)  3.3333...

Solution :

The value of 10/3 is 3.333...

So, the given fraction will have non-terminating and repeating decimal expansion.

Problem 4 :

Find the value of log55

(A)  2   (B)  0   (C)  1

Solution :

We know that, logaa  =  1

So, the value of log55  =  1.

Problem 5 :

Which of the following is an irrational number between 1/7 and 2/7 ?

(A)  0.3500...   (B)  0.4501...   (C)  0.1501...

Solution :

The value of 1/7  =  0.142857142857.....

The value of 2/7  =  0.285714285714.....

Here, the two decimal expansions are non-terminating and repeating.

So, 1/7 and 2/7 are rational numbers.

We know that, between any two rational numbers, there are infinitely many irrational numbers.

So, the irrational number between 1/7 and 2/7 is 0.1501

Problem 6 :

If U  =  {x/x < 10, x Є N}, A  =  {x/x < 9, x is even N}, and B  = {x/x ≤ 8, x is prime N}. Find A - B

(A)  {4}   (B)  {4, 6, 8}   (C)  {6, 8}

Solutio  :

U  =  {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}

A  =  {2, 4, 6, 8}

B  =  {2, 3, 5, 7}

To find A - B, elements only in A not in B.

A - B  =  {4, 6, 8}

Problem 7 :

2√2 + 5√3 and √2 - 3√3

(A)  √3 - 2√2   (B)  √2 + 2√3   (C)  3√2 + 2√3

Solution :

(2√2 + 5√3) + (√2 - 3√3)

By combining like terms,

=  2√2 + √2 + 5√3 - 3√3

=  √2(2 + 1) + √3(5 - 3)

=  3√2 + 2√3

Problem 8 :

Simplify (5 + √5) and (5 - √5)

(A)  10   (B)  5   (C)  20

Solution :

=  (5 + √5) (5 - √5)

=  (5 × 5) - (5 × √5) + (√5 × 5) - (√5)2

=  25 - 5√5 + 5√5 - 5

=  25 - 5

=  20

So, the answer is 20.

Problem 9 :

What is the degree of the polynomial 2 - y- y3 + 2y8

(A)  8   (B)  2   (C)  3

Solution :

Given polynomial, 

Highest power  =  8

So, the degree of the polynomial is 8.

Problem 10 :

What is the value of the polynomial

p(x)  =  5x- 3x + 7 at x  =  1

(A)  8   (B)  9   (C)  6

Solution :

Given, 

p(x)  =  5x- 3x + 7

If x  =  1

p(1)  =  5(1)- 3(1) + 7

=  5 - 3 + 7

=  9

So, the value of the polynomial is 9.

Apart from the stuff given above if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Unit Rates

    Dec 02, 22 04:18 PM

    Unit Rates - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More

  2. Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Dec 02, 22 07:27 AM

    Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Read More

  3. Relation between Radian and Degree

    Dec 02, 22 07:16 AM

    Relation between Radian and Degree

    Read More