MATH PRACTICE TEST FOR 8TH GRADE ONLINE

Question 1 :

Find the maximum value of quadratic function

n 2  - 6n - 55 

(A) -64               (B) 55              (C) -48

Solution :

We have a formula to find the maximum value  of a quadratic equation.

x-coordinate of maximum value  =  -b/2a

a  =  1, b  =  -6 and c  =  -55

-b/2a  =  - (-6)/2(1)

  =  6/2

  =  3

Maximum value  =  f(3)

  =  (3)2 - 6(3) - 55

  =  9 - 18 - 55

 =  9 - 73

  =  -64

Hence the maximum value is -64.

Question 2 :

Find a rational number between 3/4 and 4/5

(A) 21/40          (B) 31/40        (C) 41/40

Solution :

Let a =  3/4 and b = 4/5

Formula to find rational number between two rational numbers

  =  (1/2)(a + b)

  =  (1/2) (3/4 + 4/5)

L.C.M of 4 and 5 is 20.

  =  (1/2) (15/20 + 16/20)

  =  (1/2) [(15 + 16)/20]

  =  (1/2) (31/20)

  =  31/40

Hence the required rational number between the given rational numbers is 31/40.

Question 3 :

Simplify (1 - (1/2)) + (3/4 - 1/4)

(A) 1          (B) 0        (C)  2

Solution :

  =  (1 - (1/2)) + (3/4 - 1/4)

  =  (2-1)/2 + [(3 - 1)/4]

  =  1/2 + [(3 - 1)/4]

  =  (1/2) + (2/4)

  =  (2 + 2)/4

  =  1

Hence the answer is 1.

Question 4 :

Cube root of 125/256

(A) 5/4          (B) 25/4          (C) 5/6

Solution :

∛(125/256) 

To find cube root of the given fraction, we have to decompose both numerator and denominators into prime factors.

  =  ∛(5⋅ 5 ⋅ 5) / (2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3)

We may group them as triples.

  =  5/6

Question 5 :

Find the smallest number by which 81 must be divided to obtain a perfect cube.

(A) 2          (B) 3          (C) 4

Solution :

To find the number required to divide 81 such that the quotient is a perfect cube, we have to decompose 81 into prime factors. 

  =  ∛81

  =  (3⋅3⋅3⋅3)

When we group the prime factors inside the cube root as triples, we left over with 3. That is 3.  

So, 3 is the smallest number required to divide 81 so that the quotient is a perfect cube.

Question 6 :

Find the fifth term of the sequence whose second term is 8 and third term is 14.

Solution :

Second term  =  8

Third term  =  14

General term of the arithmetic sequence :

n  =  a + (n - 1) d

Second term (a + d)  =  8  ---(1)

Third term (a + 2d)  =  14 ----(2)

(1) - (2)

a + d - (a + 2d)  =  8 - 14

-d  =  -6

d  =  6

By applying the value of d in (1), we get the value of a

a + 6  =  8

a  =  8 - 6

a  =  2

Fifth term  =  a + 4d

  =  2 + 4(6)

  =  2 + 24

  =  26

So, the fifth term is 26.

Question 7 :

Find AC when AB  =  15 cm, AD  =  10 cm, AE  =  8 cm

(A)  12 cm       (B)  10 cm        (C)   13 cm

Solution :

AB = AD + DB

15 = 10 + DB

DB = 15 - 10

DB = 5

10/5  =  8/EC

EC  =  8/2  =  4

AC  =  AE + EC

AC  =  8 + 4  =  12

So, length of AC is 12 cm.

Question 8 :

Angle ABC measures 250°, find the measure of minor of arc AC.

(A)  150°          (B)  110°         (C)  140°

Solution :

Measure of minor arc  =  360 - 250

=  110°

Question 9 :

Find the mean of all odd numbers between 80 and 88.

(A) 84            (B) 30             (C) 62

Solution :

Odd numbers between 80 and 88 are

81, 83, 85, 87

Mean of above numbers  =  (81 + 83 + 85 + 87) / 4

=  336/4

=  84

Question 10 :

The number of times a particular observation occur in a data is called its __________

(A) Frequency          (B) Mean         (C) Median

Solution :

The number of times a particular observation occur in a data is called its frequency.

Answers

(1)  15

(2)  260 days

(3) 279 km 

(4)  70 meter

(5)  45° and 60° 

(6)  12%

(7)  12 cm

(8)  110°

(9)  84

(10)  Frequency

Apart from the stuff given on, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Aug 10, 22 10:23 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Read More

  2. Nature of the Roots of a Quadratic Equation

    Aug 10, 22 10:18 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation - Concept - Examples

    Read More

  3. Finding a Scale Factor Worksheet

    Aug 10, 22 10:28 AM

    Finding a Scale Factor Worksheet

    Read More