INVERSES OF SIN COS AND TAN

Inverses of sin, cosine and tangent functions takes the ratio of corresponding functions and gives the angle measure θ.

Trigonometric Ratio Table

From the trigonometric ratio table above, we have

sin0° = cos90° = 0

sin90° = cos0° = 1

sin30° = cos60° = 1/2

sin60° = cos30° = √3/2

sin45° = cos45° = 2/2

sin0° = tan0° = 0

Examples 1-5 : If θ is an acute angle, find the value of θ in degrees.

Example 1 :

sinθ = 1/2

Solution :

sinθ = 1/2

θ = sin-1(1/2) ----(1)

From the table above, we have

sin30° = 1/2

30° = sin-1(1/2) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 30°

Example 2 :

tanθ = √3

Solution :

tanθ = √3

θ = tan-1(√3) ----(1)

From the table above, we have

tan60° = √3

60° = tan-1(√3) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 60°

Example 3 :

cosθ = √2/2

Solution :

cosθ = √2/2

θ = cos-1(√2/2) ----(1)

From the table above, we have

45° = cos-1(√2/2) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 45°

Example 4 :

sinθ = √2/2

Solution :

sinθ = √2/2

θ = sin-1(√2/2) ----(1)

From the table above, we have

sin45° = √2/2

45° = sin-1(√2/2) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 45°

Example 5 :

cosθ = √3/2

Solution :

cosθ = √3/2

θ = cos-1(√3/2) ----(1)

From the table above, we have

cos30° = √3/2

30° = cos-1(√3/2) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 30°

Examples 6-10 : If θ is an acute angle, find the value of θ in radians.

Example 6 :

sinθ = √3/2

Solution :

sinθ = √3/2

θ = sin-1(√3/2) ----(1)

From the table above, we have

sin60° = √3/2

60° = sin-1(√3/2) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 60°

To convert degrees to radians, multiply by π/180°.

θ = 60° ⋅ (π/180°)

θ = π/3

Example 7 :

cosθ = 1/2

Solution :

cosθ = 1/2

θ = cos-1(1/2) ----(1)

From the table above, we have

cos60° = 1/2

60° = cos-1(1/2) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 60°

To convert degrees to radians, multiply by π/180°.

θ = 60° ⋅ (π/180°)

θ = π/3

Example 8 :

tanθ = √3/3

Solution :

tanθ = √3/3

θ = tan-1(√3/3) ----(1)

From the table above, we have

tan30° = √3/3

30° = tan-1(√3/3) ----(2)

From (1) and (2), 

θ = 30°

To convert degrees to radians, multiply by π/180°.

θ = 30° ⋅ (π/180°)

θ = π/6

Example 9 :

tanθ = 1

Solution :

tanθ = 1

θ = tan-1(1) ----(1)

From the table above, we have

45° = tan-1(1) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 45°

To convert degrees to radians, multiply by π/180°.

θ = 45° ⋅ (π/180°)

θ = π/4

Example 10 :

tanθ = 1/0

Solution :

tanθ = 1/0

θ = tan-1(1/0) ----(1)

From the table above, we have

tan90° = not defined

tan90° = 1/0

 90° = tan-1(1/0) ----(2)

From (1) and (2),

θ = 90°

To convert degrees to radians, multiply by π/180°.

θ = 90° ⋅ (π/180°)

θ = π/2

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. 10 Hard SAT Math Questions (Part - 31)

    Oct 27, 25 10:32 AM

    10 Hard SAT Math Questions (Part - 31)

    Read More

  2. Time and Work Problems

    Oct 20, 25 07:13 AM

    Time and Work Problems - Concept - Solved Problems

    Read More

  3. 10 Hard SAT Math Questions (Part - 30)

    Oct 17, 25 07:27 PM

    digitalsatmath397.png
    10 Hard SAT Math Questions (Part - 30)

    Read More