HOW TO FIND THE PRODUCT OF A NUMBER

In Math, you can find product of a number by multiplying it by another number.

For example, to find the product of a number 7, you have to multiply 7 by another number, say 4.

7 x 4 = 28

So, 28 is the product of 7 and 4.

The meaning of the word 'product' in Math is a number you get to by multiplying two or more numbers together.

To get a product of two or more numbers, we have to multiply them.

For example, to get a product of 9 and 4, multiply them.

9 x 4 = 36

So, the product of 9 and 4 is 36.

Product of 1 and a Number 

The product of 1 and any number is always equal to the number itself.

Examples :

1 x 12 = 12

25 x 1 = 25

1.5 x 1 = 1.5

1 x 0.87 = 0.87

Product of Zero and a Number 

The product of zero and any number is always equal to zero.

Examples :

0 x 14 = 0

5 x 0 = 0

2.6 x 0 = 0

0 x 0.98 = 0

Product of 10 and a number

The product of 10 and any other whole number will always end in zero.

Examples :

10 x 4 = 40

13 x 10 = 130

152 x 10 = 1520

Product of 5 and a Number

The product of 5 and any other whole number will always end in 5 or zero.

Examples :

5 x 4 = 20

7 x 5 = 35

5 x 12 = 60

Product of a Decimal and 10

To get the product of a decimal and 10, move the decimal point one digit to the right.

Examples :

1.789 x 10 = 17.89

10 x 0.6 = 6

0.005 x 10 = 0.05

Product of a Decimal and 100

To get the product of a decimal and 100, move the decimal point two digits to the right.

Examples :

1.789 x 100 = 178.9

100 x 0.75 = 75

0.0005 x 100 = 0.05

Product of a Decimal and 1000

To get the product of a decimal and 1000, move the decimal point three digits to the right.

Examples :

1.7895 x 1000 = 1789.5

1000 x 0.075 = 75

0.0005 x 1000 = 0.5

Product of a Number and Multiples of 10

Consider the following product of a number and a multiple of 10.

4.8 x 20

To get the product of 4.8 and 20, write 20 as a product of 2 and 10.

= 4.8 x 2 x 10

Multiply 4.8 and 2.

= 9.6 x 10

Since 9.6 is multiplied 10, the decimal point has to be moved 1 digit to the right.

= 96

So, the product of 4.8 and 20 is 96.

Product of Any Number and an Even Number

The product of any whole number and an even number is always an even number.

Examples :

7 x 12 = 94

6 x 9 = 54

25 x 4 = 100

Product of an Odd Number and an Odd Number

The product of an odd number and an odd number is always an odd number.

Examples :

7 x 5 = 35

11 x 3 = 33

7 x 13 = 91

Solved Problems

Problem 1 :

Write three products of 7.

Solution :

7 x 2 = 14

7 x 3 = 21

7 x 4 = 28

Three products of 7 are 14, 21 and 28.

Problem 2 :

Find the product of 135 and 1.

Solution :

The product of any number and 1 is always equal to the number itself.

So, the product of 135 and 1 is 135.

Problem 3 :

Find the product of 0.785 and 0.

Solution :

The product of any number and zero is always equal to zero.

So, the product of 0.785 and 0 is 0.

Problem 4 :

Find the digit at ones place in the product of 225 and 17. 

Solution :

The product of a number ends with 5 and any number will always end with 5 or zero.

Multiply the digit at ones place in both the numbers.

5 x 7 = 35

35 ends with 5.

Therefore, the digit at ones place in the product of 225 and 17 is 5.

Problem 5 :

Find the digit at ones place in the product of 174 and 30. 

Solution :

The product of any number and a multiple of 10 will always end with zero.

Therefore, the digit at ones place in the product of 174 and 30 is 0.

Problem 6 :

Find the product of 0.2897 and 1000. 

Solution :

Since 0.2897 is multiplied by 1000, the decimal point has to be shifted to the right by three places.

Therefore,

0.2897 x 1000 = 289.7

Problem 7 :

Will the digit at ones place in the product of 25 and 36 an even number or odd number?

Solution :

In the given two numbers 25 and 36, one of the numbers is even, that is 36.

The product of any number and an even number is always an even number.

Therefore, the digit at ones place in the product of 25 and 36 will be an even number.

Problem 8 :

Will the digit at ones place in the product of 17 and 53 an even number or odd number?

Solution :

Both 17 and 53 are odd numbers.

The product of an odd number and an odd number is always an odd number.

Therefore, the digit at ones place in the product of 17 and 53 will be an odd number.

Problem 9 :

Find the product of 0.2 and 400.

Solution :

To get the product of 0.2 and 400, write 400 as a product of 4 and 100.

= 0.2 x 4 x 100

Multiply 0.2 and 4.

= 0.8 x 100

Since 0.8 is multiplied 100, the decimal point has to be shifted to the right by two places.

= 80

So, the product of 0.2 and 400 is 80.

Problem 10 :

Find the product of 0.25 and 8000.

Solution :

To get the product of 0.25 and 8000, write 8000 as a product of 8 and 1000.

= 0.25 x 8 x 1000

Multiply 0.25 and 8.

= 2 x 1000

= 2000

So, the product of 0.25 and 8000 is 2000.

Practice Questions

how-to-find-the-product-of-a-number.png

Click here to get detailed answers for the above questions.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Algebraic Manipulation Worksheet

    Jan 28, 23 08:20 AM

    tutoring.png
    Algebraic Manipulation Worksheet

    Read More

  2. Algebraic Manipulation Problems

    Jan 28, 23 08:18 AM

    Algebraic Manipulation Problems

    Read More

  3. Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Jan 22, 23 08:30 AM

    tutoring.png
    Quadratic Equation Word Problems Worksheet with Answers

    Read More